Petak 23. feb 2024.
Aleksandar Vučić

SREDA JE "DAN D" ZA REŠAVANJE KRIZE NA SEVERU KOSOVA! Sastanak glavnih pregovarača od ključne važnosti za Srbe

Foto: Profimedia/ilustracija
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se glavnini pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi sastati u sredu

Sreda bi vrlo lako mogao da bude "Dan D" za rešavanje krize na severu Kosova! Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u okviru turnije po Zapadnom Balkanu, u sredu će posetiti najpre Prištinu, a potom i Beograd, gde će se sastati sa Aljbinom Kurtijem i Aleksandrom Vučićem. Istovremeno, delegacije Beograda i Prištine sastaće se u Briselu, gde će razgovarati o rešavanju napetosti na severu pokrajine.

ZVANIČNA POTVRDA IZ BRISELA: Glavni pregovarači Beograda i Prištine "oči u oči" - zakazan sastanak!

ZVANIČNA POTVRDA IZ BRISELA: Glavni pregovarači Beograda i Prištine "oči u oči" - zakazan sastanak!

PRIŠTINA HOĆE DA STAVI SRPSKI NAROD U GETO I ONEMOGUĆI SLOBODU KRETANJA: Da li će se ROSU iživljavati i pored Kfora?

PRIŠTINA HOĆE DA STAVI SRPSKI NAROD U GETO I ONEMOGUĆI SLOBODU KRETANJA: Da li će se ROSU iživljavati i pored Kfora?

KURTI SE "SPUSTIO NA ZEMLJU": Nakon razgovora sa stranim diplomatama lažni premijer želi pregovore?

KURTI SE "SPUSTIO NA ZEMLJU": Nakon razgovora sa stranim diplomatama lažni premijer želi pregovore?

Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se glavnini pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi sastati u sredu, 29. septembra, u Briselu.

Prethodno je Stano naglasio da će "prvi pozitivan korak" u rešavanju trenutne situacije na KiM biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.

- Oni će iskoristili platformu dijaloga da razmotre put napred što znači deesaklacu situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu - poručio je Stano.

Kosovo
Foto: Reuters

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj u jučerašnjem saopštenju najavio je sastanak glavnih regovarača uz očekivanje da je od ključne važnosti da oni dođu "sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana".

Peter Stano je danas ocenio da "dijalog Beograda i Prištine nije propao" kao i da EU veruje da će na kraju "biti moguće da se obe strane dogovore" oko rešenja kako za trenutnu krizu na KiM tako i sveubuhvatnog rešenja o normalzaciji odnosa.

Fon der Lajen u sredu u Prištini i Beogradu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu. Ona će, uoči samita EU o Zapadnom Balkanu, posetiti i Prištinu 29. septembra,

U četvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Vučićem fon der Lajen će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanja ugovora za rehabilitaciju deonice na Autoputu mira (Niš -Priština) koji se radi uz finasijsku podršku EU.

Pred sastanke u Beogradu Ursula fon der Lajen će u Prištini razgovarati sa Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani, a zatim u Podgorici sa Milom Ðukanovićem i Zdravkom Krivokapićem.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen
Foto: Profimedia

- Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njjegovoj evropskoj budućosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji - najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li će fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali i eventualno Tirani razgovarati o rešavanju trenutne krize na KiM, u EK naglašavaju da je pozicija EU "jasna" kada se traži "deesakalacija i nastavak dijaloga".

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU Zapadni Balkna koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu počinje 28. septembra posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda obilazak regiona završava u četvrtak u BiH gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Savetom ministara Zoranom Tegeltijom prisustvovat svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Više vesti o dešavanjima na Kosovu pročitajte OVDE.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd