Skip to main content
Vesli Klark

TREBALO JE DA SRBI DOBIJU SEVER KOSOVA JOŠ U RAMBUJEU! Američki pukovnik otkrio tajnu: Dve velesile su bile za to rešenje, ali...

Foto: Profimedia
Taj deo bi postao trajni deo Srbije i tu bi živela većina Srba.

Američki pukovnik u penziji Daglas Mekgregor u intervjuu za radio iz Čikaga naveo je da se u Rambujeu pred početak bombardovanja Jugoslavije, razmatrala i "mogućnost da se sever Kosova gde većinski žive Srbi pripoji Srbiji i da su tu ideju odobrili Francuzi i Nemci, ali su SAD odbacile takav plan".

KFOR GRUPIŠE SNAGE NA JARINJU: Pristižu jedinice, helikopteri u vazduhu - ROSU specijalci odlaze pognute glave (VIDEO)

KFOR GRUPIŠE SNAGE NA JARINJU: Pristižu jedinice, helikopteri u vazduhu - ROSU specijalci odlaze pognute glave (VIDEO)

"SRBIJA ĆE PRIZNATI KOSOVO JEDNOG DANA" Azem Vlasi ponovo mašta, na sve načine pokušava da ublaži Kurtijev poraz

"SRBIJA ĆE PRIZNATI KOSOVO JEDNOG DANA" Azem Vlasi ponovo mašta, na sve načine pokušava da ublaži Kurtijev poraz

HARADINAJ BESAN ZBOG KURTIJEVOG PORAZA: Za ovo što je uradio Kosovu mora biti kažnjen!

HARADINAJ BESAN ZBOG KURTIJEVOG PORAZA: Za ovo što je uradio Kosovu mora biti kažnjen!

- Kada pogledate šta se dešava na Kosovu od prvog dana do danas, sve je to bilo predvidljivo. Pre početka bombardovanja, u Rambujeu su srpski i albanski predstavnici odvojeno pristali da učestvuju u razgovorima. I to učešće bi dalo Srbima deo zemlje (Kosovo) od Mitrovice do ivice Srbije.

Taj deo bi postao trajni deo Srbije i tu bi živela većina Srba. U tom trenutku, i Francuzi i Nemci su mislili da je to dobro rešenje. Nemci su hteli da ulože stotine miliona u to vreme maraka da finansiraju nove kuće i naselja, da obnove gradove za Srbe i Albance. Evropljani su razumeli, makar iza zatvorenih vrata, da su to stvari koje su se radile stotinama godina unazad u Evropi, ali opet, onda smo se mi Amerikanci umešali i reki ne. Rekli smo da je to početak nove Evrope gde će svako biti prinuđen da živi s nekim s kim ne želi. Stvorili smo nešto što je neodrživo rešenje, i prinudili Srbe na to da žive pod albanskim režimom, što je nešto što nisu želeli. Možda sada vidimo i neki vojni konflikt, jer srpska vojska sigurno neće čekati skrštenih ruku i dozvoliti da kosovska paramilicija maltretira Srbe - navodi Mekgregor.

Nemački general plakao kada je počelo bombardovanje Srbije

- Sećam se noći kada je krenula kampanja bombardovanja, bili smo u štabu i nemačkom generalu sa četiri zvezdice krenule su suze da se kotrljaju niz obraze, pogledao me i rekao: "Daglase, ovo je nešto što ne bi trebalo da radimo". Onda se okrenuo i napustio prostoriju. I britanski i francuski oficiri su mislili isto da je suludo to što radimo, ali političari na Zapadu su to želeli.

Klinton nije želeo da interveniše u Bosni

- Moram da kažem i da predsednik Klinton nije bio za intervenciju u Bosni, nije želeo da se upliće, ali svi oko njega su gurali u tom pravcu pre svega potpredsednik Al Gor, državni sekretar Medlin Olbrajt, savetnik za nacionalnu bezbednost Sendi Berger i tako redom. Bili su nestrpljivi da intervenišu. Kada sam crtao mape za generala Klarka za razna teritorijalna rešenja u Bosni, stalno sam govorio da je toliko krvi proliveno, a vi očekujete da sada polete jedni drugima u zagrljaj, što je nemoguće. Na kraju je Holbruk prepoznao da ipak ne možete da naterate ljude da žive zajedno i sada imate to što imate u Bosni. Mislio sam da je u Bosni urađeno privremeno rešenje, a ne trajno, ali svi su insistirali na tome da to bude trajno".

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd