clear sky
15°C
06.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PLJUŠTE OPTUŽBE NA RAČUN KURTIJA: Udario na Srbe i izazvao LAVINU negativnih reakcija, Zapad razočaran Prištinom! (VIDEO)

26.05.2023. 14:11
Piše:
Srbija Danas
Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija / Izvor: Foto: Kosovo online/Printscreen

Zemlje Kvinte su mu jasno stavile do znanja šta misle o njegovim postupcima

Pripadnici Kosovske policije okružili su danas pre podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu, javlja kosovo-online. com.

Sirene za uzbunu oglasile su se i u Severnoj Mitrovici. U Leposaviću nema signala mobilne telefonije.

SRAMOTA! Promoteri protesta nastavljaju prljavu kampanju, pa poručuju: Kosovo je nezavisno, patrijarh je zli čovečuljak!

SRAMOTA! Promoteri protesta nastavljaju prljavu kampanju, pa poručuju: Kosovo je nezavisno, patrijarh je zli čovečuljak!

ZAPAD U KOLEVCI SRPSTVA: Na tzv. Kosovo stiže 24.000 NATO vojnika - "Naša namera je jasna!"

ZAPAD U KOLEVCI SRPSTVA: Na tzv. Kosovo stiže 24.000 NATO vojnika - "Naša namera je jasna!"

TAHIRI UMISLIO DA JE GOSPODAR KOSOVA! Opasno preti: "Ni Srpska lista, ni Aleksandar Vučić, ni Srbija ne mogu da ugroze Kosovo"

TAHIRI UMISLIO DA JE GOSPODAR KOSOVA! Opasno preti: "Ni Srpska lista, ni Aleksandar Vučić, ni Srbija ne mogu da ugroze Kosovo" 

Beriša: Međunarodni predstavnici da preduzmu odgovarajuće korake zbog tenzija na severu Kosova

Bivši premijer Albanije Salji Beriša podržao je pravo prištinskih vlasti da preduzmu akciju na severu Kosova i pozvao međunarodne predstavnike da preduzmu odgovarajuće korake za deeskalaciju situacije i sprovođenje Ohridskog sporazuma, preneo je Reporteri. Beriša je osudio, kako kaže, "neprekidnu manipulaciju Beograda Srbima na severu Kosova".

- Početak rada novih gradonačelnika u opštinama na severu Kosova doneo je reakciju Vučića, manipulaciju srpskim grupama u ovim opštinama i snažno povećanje lokalnih tenzija - naveo je Beriša.

On je zato pozvao međunarodne predstavnike da preduzmu odgovarajuće korake za deeskalaciju situacije, ponovno uspostavljanje dijaloga i sprovođenje Ohridskog sporazuma, navodći da je to u najboljem interesu Kosova i mira i stabilnosti u regionu. Kako je naveo, osuđuje "neprekidnu manipulaciju Beograda Srbima na severu Kosova".

Kaže da "podržava pravo vlasti u Prištini da nameću zakon na celoj teritoriji svoje zemlje."

- Pozivam ovu vlast  da izbegavaju porast tenzija i u saradnji i koordinaciji sa KFOR-om i ključnim partnerima, NATO-om. , Evropsko unjiom i SAD, preduzmu odgovarajuće korake za deeskalaciju situacije, ponovno uspostavljanje dijaloga i sprovođenje Ohridskog sporazuma - rekao je Beriša.

 

Salji Beriša
Salji Beriša / Izvor: Profimedia
Kurtijev zamenik napada Ramu zbog izjave u vezi severa Kosova

Zamenik šefa Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši kritikovao je premijera Albanije Edija Ramu zbog izjave u vezi tenzija na severu Kosova. On je, na Fejsbuku, napisao da je "premijer Albanije prijatelj premijera Kosova, samo kada je situacija mirna". Abraši je rekao da je Ramino ponašanje onoliko koliko to dozvoljava međunarodni konsenzus.

- Edi Rama ima Aljbina za prijatelja samo kada je situacija mirna i koliko to dozvoljava međunarodni konsenzus. Ovo nije albansko nacionalno ponašanje - napisao je Abraši. Rama je preko Tvitera postavio pitanje da li trenutna situacija na Kosovu pomaže procesu normalizacije.

Mustafa: Kurtiju neće biti lako posle reakcije SAD

Bivši premijer lažne države Kosovo Isa Mustafa izjavio je za Kljan Kosova da se izjave, poput poslednje poruke iz SAD da će akcije na severu imati posledice u bilateralnim odnosima SAD i Kosova, nikada nisu čule iz Vašingtona o Prištini.

- Takve izjave iz SAD su se i ranije čule protiv nekih zemalja i njihovih lidera, ali nikada o Kosovu. Nikome od njih nije bilo lako posle takve američke poruke - ukazao je Mustafa. Dodao je da tu izjavu SAD treba pažljivo da pročitaju svi politički akteri, vlast, predsednik i opozicija. On je naveo i da posle takve reakcije SAD, vlada ne može da se povuče.

Poruka SAD je, kaže, bila veoma eksplicitna.

- Ne vidim mogućnost da vlada može da se povuče iz ove situacije. Kao rezultat toga, došlo je do katastrofalnog američkog ukora Kurtiju i vladi. Sada možemo da govorimo samo o posledicama - rekao je Mustafa.

 

Isa Mustafa
Isa Mustafa / Izvor: Profimedia
 Haziri: Stvorena nova nepotrebna kriza

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri je ocenio da je akcijom u tri severne opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, stvorena nova i nepotrebna kriza.

- Proizveli smo novu, neočekivanu krizu. Situacija je eskalirala nepotrebnim i nerazumnim incidentima - objasnio je on Haziri je, komentarišući izjavu Stejt departmenta da će posle današnjih dešavanja na severu biti posledica u odnosima Prištine i SAD, rekao da će to biti vezano za pojedince i odgovorna lica.

On je kazao da se ne mogu očekivati sankcije protiv Prištine, zbog posebnih veza koje Amerika ima sa građanima tzv. Kosova. Haziri je u za TV 1 rekao da neki pojedinci i nadležni imaju drugačije odnose sa SAD nego danas.

- Odnosi su vezani za pojedince ili određene grupe, jer su odnosi Amerike sa narodom Kosova posebni. Amerika nikada nije uvela mere protiv Kosova. Odnosi su zategnuti sa NATO-om, EU i SAD - rekao je Haziri.

Keljmendi: "Ako su Amerikanci na jednoj, Kosovo na drugoj strani samo je Vučić pobednik"

Generalni direktor televizije Kljan Kosova Adriatik Keljmendi ocenjuje da je bez podrške Vašingtona integracija severa, pa i funkcionisanje Kosova teško.

- SAD su glavni sponzor i garant državnosti i razvoja Kosova. Kao takav, priznaje Ustav Kosova, suverenitet i teritorijalni integritet. Amerikanci poručuju da – zato što se Vučić raduje izazivanju tenzija i okrivljavanju Vlade Kosova nije pravi trenutak da se preduzimaju akcije na severu koje izazivaju situaciju - napisao je Keljmendi na svom profilu na Fejsbuku.

Da bi se prevazišao ćorsokak, Keljmendi smatra da je "hitno neophodno da Vlada Kosova i američki predstavnici sednu i pronađu najbolji mogući način za spas Kosova".

- Sa Amerikancima na jednoj strani i kosovskim institucijama na drugoj, podeljeni, samo su Vučić i Srbija izašli kao pobednici - podvukao je on.

Keljmendi ističe da je jasno da nije bilo koordinacije sa SAD oko današnje akcije. 

Kerns međunarodnim zvaničnicima: "Prestanite da napadate demokratski izabrane gradonačelnike Kosova"

Predsednica Odbora za spoljnu politiku u britanskom parlamentu Ališa Kerns kritikovala je međunarodnu zajednicu zbog "izjava protiv akcija Prištine na severu Kosova".

- Međunarodni akteri moraju da prestanu da napadaju demokratski izabrane zvaničnike da se nastanjuju u njihovim kancelarijama na severu Kosova. Štaviše, kada ćute pred militantima koje podržavaju Srbi i naoružani, a koji nastavljaju da podrivaju stabilnost na severu Kosova - napisala je Kerns.

Ardian Đini: Ovo je loš dan za Kosovo

Gradonačelnik Đakovice Ardian Đini rekao je, povodom reakcija međunarodne zajednice koje su vladu iz Prištine okarakterisale kao uzrok tenzija, da je danas loš dan za tzv. Kosovo. Đini je kazao da narod Kosova "ne zaslužuje da uđe u ovaj ponor" i da politički infantilizam šteti zemlji.

- Ovo je loš dan za Kosovo! Nadam se da je vlada jasno razumela situaciju. Narod Kosova ne zaslužuje da uđe u ovaj ponor. Ovom logikom gubi samo Kosovo. Ovaj politički infantilizam višedecenijski ugrožava borbu našeg naroda - poručio je on na Fejsbuku.

Kfor: Pratimo dešavanja na severu Kosova, osuđujemo jednostrana delovanja

Misija NATO-a pažljivo prati situaciju na severu Kosova i osuđuje sve jednostrane akte koji rizikuju dalju eskalaciju tenzija, navodi se u saopštenju Kfora. Kfor pomno prati situaciju u opštinama na severu Kosova gde je usledila serija sukoba usled nasilnog ulaska novoizabranih predsednika opština u zgrade opština.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kongresmen Svolvel: Kurti odmah da prekine sa nasiljem

Američki kongresmen Erik Svolvel poručio je večeras da kosovska vlada mora da obustavi, kako je rekao, provokativne akcije na severu Kosova. Istakao je i da Aljbin Kurti treba da usmeri napore ka dijalogu.

- Vlada Kosova mora deeskalirati svoje provokativne akcije na severu. Premijer Kurti treba odmah da prekine ove nasilne mere i usmeri napore ka dijalogu uz posredovanje EU - napisao je Svolvel na Tviteru.

Hadžiju: Posle reakcije SAD Kurtiju više neće biti dozvoljeno preuzimanje odgovornosti u dijalogu

Novinar sa Kosova Baton Hadžiju smatra da se posle izjave američkog sekretara Entonija Blinkena o tzv. Vladi Kosova plaši da "Kurtiju više neće biti dozvoljena odgovornost u dijalogu".
Hadžiju je, za Presing T7, izjavu Stejt departmenta, kao i Blinkena, opisao kao zabrinjavajuću za Kosovo.

Prema njegovim rečima, posle današnjeg dana može doći do totalnog nametanja Kosovu u dijalogu.

- Ne znam kako će teći dijalog jer smo do sada imali priliku da pregovaramo o normalizaciji odnosa, sada ćemo verovatno imati totalno nametanje - rekao je Hadžiju.

Varhelji osudio napad na Euleks

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji osudio je napad na patrole Euleksa na severu Kosova. Varhelji je na Tviteru retvitevao objavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u kojem je poručio premijeru Aljbinu Kurtiju da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

- Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks - napisao je Varhelji.

U subotu zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, prisustvovaće i predsednik Vučić

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, zakazana zbog novih nereda na severu Kosova usled nasilnog upada u opštinske zgrade, biće održana sutra, u devet sati.
Sednici će, kako je najavljeno iz Predsedništva, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Više o tome pročitajte OVDE. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas

Haradinaj: Ne podržavam eksperimente Kurtija koje namerava da sprovede bez SAD i EU

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao je da je Vlada Kosova "potpuno nesposobna da zaštiti državni interes Kosova". Haradinaj je poručio premijeru Aljbinu Kurtiju da ne podržava njegove eksperimente bez koordinacije sa SAD i EU.

- Policija je na dužnosti, ali Vlada je potpuno nesposobna da zaštiti državni interes Kosova. Podržao sam Kurtija u koordinaciji sa SAD i NATO-om u pravcu sporazuma o priznanju sa Srbijom. Ali ne podržavam njegove eksperimente koje namerava da sprovede bez SAD i EU - napisao je Haradinaj na Tviteru.

Kosovska policija: Situacija na severu KiM se smirila

Kosovska policija saopštila je danas da se situacija na severu KiM smirila, ali da će nastaviti da radi na postizanju bezbednosti za sve građane. U saopštenju policije se navodi da su preduzete sve mere kako bi se sprečila bilo kakva eventualna kriminalna aktivnost.

- Situacija se sada smirila, kosovska policija će nastaviti svoju posvećenost postizanju bezbednosti za sve građane bez razlike, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i preduzimanju policijskih mera u cilju sprečavanja svih kriminalnih radnji koje se mogu pojaviti na terenu - dodaju iz policije, prenosi Koha.

Naglašava se da je policija u više navrata apelovala na građane okupljene u severnim opštinama koji su, kako se navodi, te zahteve ignorisali.

- Zahtevi policijskih službenika su zanemareni, pojedini ljudi u masi u Zvečanu su ispoljili nasilje, bacali razna oruđa i bombe na policiju i službena vozila - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je policija, u skladu sa zakonom, koristila suzavac kako bi rasterala masu i omogućila gradonačelnicima da uđu u prostorije opština. Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, pet njenih pripadnika je povređeno u neredima na severu KiM, tri vozila Euleksa su oštećena, a jedno vozilo je zapaljeno tokom sukoba građana i policije u opštini Zvečan. 

Kosovska policija
Kosovska policija / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Marjan Vucetic

 

Dodik: Danas smo više nego ikada sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na skupu podrške "Srbija nade", ispred Narodne skupštine da je Republika Srpska zagledana u Srbiju, te da su ljudi iz RS ovde da podrže Srbiju i predsednika Vučića. On je rekao da Srbija i srpski narod danas tuguju za stradalom decom koja su izgubila živote u bezočnom činu učinjenom početkom meseca.

Dodik je istakao da se narod na KiM uporno bori za svoju slobodu koja, kao i da se sprski narod naučio da slobode nema bez države. 

- Danas smo više nego ikada sa našom braćom i sestrama na Kosovu, onom Kosovu koje se uporno bori za svoju slobodu, mi smo davno kao narod naučili da slobode nema bez država i svugde tamo gde Srbi nemaju svoju državu nemaju ni slobodu - rekao je Dodik. 

AV
AV / Izvor: Srbija Danas

On je rekao da je važno da budemo sa našim ljudima na KiM, jednako, tako kao sa onima u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, i širom sveta.

- Srbija nije slaba, ona je tužna, zato što je izgubila decu. Ovo večerašnje okupljanje govori da smo jaki - poručio je Dodik.

- Došao sam da u ime RS podržim Srbiju, snažnu i jaku koju vodi Aleksandar Vučić, koja ga je izabrala na demokratskim izborima za svog predsednika - rekao je Dodik.

- Ta Srbija treba da bude poštovana - poručio je Dodik.

- RS je zagledana u Srbiju i voli je. Ovde su mnogi iz RS, kako bi pokazali da smo jedan narod. RS je zagledana u Srbiju - poručio je Dodik. 

- Važno je danas da kažemo da hoćemo stabilnu Srbiju, normalnu Srbiju, Srbiju koja tuguje, Srbiju koja zna da prikupi snagu i Srbiji koja se raduje.Toj Srbiji smo noćas posvećeni i toj Srbiji koju predvodi Aleksandar Vučić. Mi verujemo i podržavamo i zato neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi Rusija - zaključio je Dodik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia

Rode: Saglasan sa Hovenijerom, svi da se uzdrže od eskalacije

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode poručio je večeras da je u potpunosti saglasan sa američkim kolegom Džefrijem Hovenijerom, koji je osudio akciju kosovskih vlasti na severu KiM i pozvao na hitan prekid "nasilnih mera".

Rode je na Tviteru naveo da Nemačka poziva "sve da se uzdrže od eskalacije" i apelovao na kosovske vlasti da blisko sarađuju sa KFOR-om i Euleksom.

- U potpunosti sam saglasan - naveo je Rode na Tviteru i podelio objavu Hovenijera na Tviteru, koji se oglasio još dok je bila u toku akcija kosovskih vlasti na severu KiM.

Nemačka
Nemačka / Izvor: Profimedia

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM 
Gero: Francuska podržava stav EU o tenzijama na severu KiM

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero izjavio je da Francuska podržava stav Evropske unije po pitanju situacije na severu KiM, kao i da sve strane treba da preduzmu mere za deeskalaciju.

- Podržavamo izjavu portparola Evropske komisije - napisao je Gero na svom nalogu na Tviteru, i podelio zvanično saopštenje Evropske komisije.

Jelisejska palata
Jelisejska palata / Izvor: Profimedia

Evropska unija najoštrije osuđuje akcije Prištine

Portparol Evropske komisije Peter Stano je ranije danas izjavio da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

- Evropska unija snažno osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština. Žalimo i zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat - rekao je Stano.

On je dodao da EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, te da očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet. Stano je ponovio da EU smatra da nedavni izbori ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

- Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredstvo EU - zaključio je Stano.

Evropska Unija
Evropska Unija / Izvor: Profimedia

 Kurti: Policija hoće da novim gradonačelnicima omogući pristup radnim mestima

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imao je danas sastanak sa komandantom KFOR-a, generalom Anđelom Mikeleom Ristučijem na kojem je poručio da su opštinski objekti vlasništvo tzv. Kosova, kao i da je kosovska policija posvećena tome da omogući novoimenovanim gradonačelnicima severnih opština da pristupe svojim radnim mestima.

- Sloboda kretanja, vladavina prava, bezbednost i zaštita, za sve građane Kosova, bez obzira na politička uverenja ili poreklo, etničku i versku pripadnost, prioritet je i interes svih - rekao je Kurti, navodi se u njegovom saopštenju, prenosi Koha.

On je dodao da bezbednosne institucije moraju da sarađuju kako bi garantovale bezbedno i mirno okruženje za sve.

- Premijer Kurti je istakao da gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima, moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti i da nesmetano pružaju kvalitetne javne usluge svim građanima - dodaje se u saopštenju. Kurti je naglasio da će novi gradonačelnici služiti svim građanima, bez razlike ili diskriminacije.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti / Izvor: Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

Svečlja: Gradonačelnici ušli u kancelarije na severu i nastavljaju da rade

Ministar unutrašnjih poslova lažne države Kosovo Dželjalj Svečlja poručio je da su gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli u svoje kancelarije u opštinskim zgradama i naveo da će oni sada nastaviti da obavljaju svoj posao. Svečlja je čestitao pripadnicima Kosovske policije na akciji koju su danas sproveli na severu Kosova.

Oni su uz upotrebu suzavca i šok bombe nasilno ušli u zgrade tri opštine na severu, iako su se ispred njih okupili građani u pokušaju da spreče nelegalno zauzimanje ovih objekata. 

- Čestitam kosovskoj policiji na profesionalizmu u zaštiti institucija, vladavini prava i demokratije od grupa organizovanog kriminala - naveo je Svečlja na Tviteru.

On je pozivao građane da "ne nasedaju na manipulacije tih grupa koje žele haos i suspenziju vladavine prava".

- Institucije Kosova nastavljaju da budu otvorene i na usluzi svim građanima - naveo je on.

Osmani: Postupci kosovske policije bili su legitimni

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla je danas da su postupci kosovske policije protiv ''nelegalnih struktura Vučićevih kriminalnih grupa'' legitimni, i da su bile u okviru ''ispunjenja ustavnih dužnosti i zaštite svih građana, bez razlike''.

Više o tome pročitajte OVDE.

Edi Rama kritikovao Kurtijeve akcije na severu Kosova

Albanski premijer Edi Rama poručio je da su akcije policije na severu Kosova potpuno nepotrebne i ukazao da su prijatelji Kosova i Albanije "duboko zabrinuti".

Više o tome pročitajte OVDE.

Gradonačelnik Zvečana napustio zgradu Opštine

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci napustio je zgradu opštine, uz veliku pratnju tzv. Kosovske policije, javlja dopisnik Tanjuga. Peci se tokom odlaska nije obrato medijima. Oko zgrade opštine i u samom gradu ostao je veliki broj kosovskih policajaca i specijalnih jedinica. Ista situacija je i u Zubinom Potoku i Leposaviću. Kako Tanjug nezvanično saznaje iz policije, oni će tu ostati celu noć

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne akcije na severu i fokusira se na dijalog

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.
Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada Kosova kako bi ušla u opštinske zgrade na severu silom.

Više o tome pročitajte OVDE.

Poruka iz Nemačke: Kurti da povuče snage sa severa Kosova

Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić poručila je da kosovski premijer Aljbin Kurti mora odmah da povuče svoje policijske snage sa severa Kosova. 

- Izveštaj o rigoroznom delovanju kosovske policije protiv institutcija i stanovništa u opštinama na severu su me šokirale. Neophodna je hitna deeskalacija - napisala je Nastić na Tviteru.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kosovska policija o današnjim događajima

Kosovska policija iznela je svoju verziju današnjih događaja na severu KiM, u kojoj tvrdi da je u samoodbrani koristila suzavac i druga, kako kaže, "legalna sredstva" da rastera okupljene građane i omogući novim gradonačelnicima da uđu u opštine. 

Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, pet njenih pripadnika je povređeno u neredima na severu KiM, četiri vozila su oštećena, a jedno je zapaljeno tokom sukoba građana i policije u opštini Zvečan. 

Iz kosovske policije navode da se značajan broj građana okupio danas u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok “kako bi sprečio gradonačelnike da uđu u zgrade Opštine" i da su u opštinama na severu  uključene sirene koje, kako tvrde, "koriste zločinačke strukture za moblizaciju i okupljanja". 

kosovska policija
kosovska policija / Izvor: Profimedia

Oni u saopštenju tvrde da su angažovali "relevantne policijske jedinice" kako bi upravljale situacijom i okolnostima koje su stvorili "okupljeni građani, koji su ometali organe za sprovođenje zakona i državne službenike da ostvare svoje legitimno pravo".

Tvrdi se i da je kosovska policija "u kontinuitetu razgovarala sa okupljenim građanima, tražeći od njih da se udalje i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im odlazak na radna mesta", ali da su oni to odbili. Kosovska policija tvrdi i da su demonstranti u Zvečanu iskazali nasilje. Navode i da postoji sumnja da su se u blizini čuli pucnji, ali da se još ne zna tačna lokacija. 

Kosovska policija navela je da će nastaviti da održava "bezbedno i mirno" okruženje za sve građane na KiM i preduzeti zakonske mere protiv "nezakonitih radnji, koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost". 

Kurti: Na pitanja o situaciji na severu odgovaraću u Prištini

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da će na pitanja o situaciji na severu KiM ''odgovoriti u Prištini''. On je danas posetio Kosovsku akademiju za javnu bezbednost, ali nije, kako prenosi RTK, želeo da govori o dešavanjima na severu. Kurti se danas sastao sa komandantom KFOR-a Anđelom Ristućom.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti / Izvor: Profimedia

Eparhija raško-prizrenska traži hitnu međunarodnu reakciju zbog situacije na KiM

Eparhija raško-prizrenska je danas, povodom eskalacije bezbednosne situacije na severu KiM, izrazila najveću zabrinutost i apelovala na Evropsku uniju, ambasadore Kvinte i Kfor da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute političke predstavnike.

U saopštenju eparhije navodi se da kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine u Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Manastir Dečani
Manastir Dečani / Izvor: Profimedia

Zastava tzv. Kosova i na zgradi opštine Zubin Potok

Na zgradi Opštine Zubin Potok, koju je danas zauzela kosovska policija, okačena je zastava tzv. Kosova. Građani su i dalje okupljeni ispred opštine, potvrdio je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative Zubin Potok.  Kosovska zastava prethodno je postavljena i na zgradu Opštine Leposavić.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zubin Potok
Zubin Potok / Izvor: Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM

 Cvijanović: Ono što radi Priština je bezbednosna pretnja za ceo region

Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da ono što rade "razularene privremene institucije u Prištini" predstavlja bezbednosnu pretnju za ceo region.
Ona je dodala da je sve što se poslednjih godina dešava na KiM sramota SAD i EU i ljaga na njihovom obrazu.

- Ovo je još jedan pokazatelj sa kakvim se izazovima suočava Srbija i koliko je važno očuvati političku stabilnost kako bi država bila u stanju da u svakom trenutku adekvatno odgovori na sve provokacije i pritiske - rekla je Cvijanović.

Istakla je da daje punu podršku rukovodstvu Srbije u svim njihovim naporima na zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji, kao i interesa države Srbije. 

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović / Izvor: Profimedia

Šef OEBS-a pozvao na deeskalaciju situacije na severu KiM

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je danas na smirivanje tenzija i deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

- Kao predsedavajući OEBS-a, pozivam na deeskalaciju i smirivanje tenzija na severu Kosova. OEBS je spreman da pomogne. Misija OEBS-a na Kosovu ima kredibilitet i povrenje među ljudima i institucijama. Ključno je održati mir i stabilnost - napisao je Osmani na Tviteru.

Dodao je da će, što je pre moguće, ponovo posetiti Kosovsku Mitrovicu.

Zastava Kosova
Zastava Kosova / Izvor: Foto: Tanjug/Dopisnik KiM

Komandant KFOR-a Ristuća viđen kako ulazi u zgradu vlade u Prištini

Komandant KFOR-a Anđelo Ristuća viđen je danas kako ulazi u zgradu vlade u Prištini, nakon današnjih tenzija na severu KiM. Kako prenosi portal Kaldžo, njega je na sastanku u zgradi vlade primio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Ranije danas ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je postupke prištinskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

Više o tome pročitajte OVDE.

Zastava tzv. Kosova na zgradi opštine Leposavić

Na zgradi opštine Leposavić, u koju je upala kosovska policija, okačena je zastava tzv. Kosova, javio je reporter Tanjuga. U zgradu opštine je ušao novi predsednik opštine Ljuljzim Hetemi, prenose Reporteri. Policija blindiranim automobilima blokira prilaze zgradi opštine, a građani su rasterani po okolnim ulicama.

Više o tome pročitajte OVDE.

Leposavić, Kosovo
Leposavić, Kosovo / Izvor: Foto: Tanjug/Dopisnik KiM

Situacija na severu Kosova trenutno mirna, ali napeta

Trenutna situacija u opštinama na severu Kosova, u koje su danas upali pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije je mirna, ali izuzetno napeta, javlja izveštač Kosovo onlajna.
Najveci incidenti desili su se u Zvečanu, gde je trajala višesatna blokada opštine od strane do zuba naoružanih specijalaca.

Više o tome pročitajte OVDE.

U toku upad i u zgradu opštine u Leposaviću

Posle upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici Kosovske policije trenutno nasilno ulaze i u zgradu opštine u Leposaviću. Kako javlja reporter Kosovo onlajn ispalili su suzavac i šok bombe, a više o tome pročitajte OVDE.

Leposavić
Leposavić / Izvor: Foto: Kosovo Online

Suzavac i u dvorištu crkve

Kosovska policija je tokom akcije upada u zgradu opštine u Zvečanu bacila suzavac i u dvorište Srkve Svetog Đorđa i ispred Doma zdravlja u ovom mestu, a više o tome pročitajte OVDE.

Kosovo
Kosovo / Izvor: Foto: Kosovo Online

Albanijan post: Nemaju saglasnost KVINTE za upad u opštine

Za pomenutu akciju, kako navodi Albanijan post, nisu dobili saglasnost od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Međutim, kosovske institucije su uprkos tome odlučile da nastave sa planom.

Kosovska policija je šok bombama i suzavcem rasterala okupljene Srbe ispred zgrade opštine u Zvečanu, a da bi nakon toga upala i u zgradu opštine u Zubin Potoku.  

Više o tome pročitajte OVDE.

Čuje se zvuk eksplozije

Nakon ulaska pripadnika Kosovske policije uz suzavac i šok bombe u zgradu opštine Zvečan, oklopna vozila patroliraju ulicama tog grada. 

Leposavić, Kosovo
Leposavić, Kosovo / Izvor: Foto: Tanjug/Dopisnik KiM

Kosovska policija upala i u zgradu opštine Zubin Potok

Kosovska policija upala je i u zgradu opštine Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njen ulazak, javio je izveštač Tanjuga. Pripadnici policije tzv. Kosova prethodno su upali i u zgradu opštine Zvečan, pošto su ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalili suzavce i šok bombe. 

Dr Radomirović: U KBC Mitrovica ukazana pomoć povređenima

Zamenica direktora KBC u Severnoj Mitrovici dr Danica Radomirović potvrdila je za Kosovo onlajn da je primljeno desetak ljudi sa povredama od šok bombi i suzavca, ali i sa povredama od udaraca tokom upada pripadnika Kosovske policije u zgradu opštine Zvečan. Svima je ukazana pomoć i imaju lakše povrede. 

Oklopna vozila na ulicama

Nakon ulaska pripadnika Kosovske policije uz suzavac i šok bombe u zgradu opštine, oklopna vozila patroliraju ulicama Zvečana. 

 

Pripadnici Kfora u Zvečanu

U Zvečanu su prisutni i pripadnici Kfora, ali se za sada drže po strani i nisu reagovali na dešavanja u gradu nakon što je Kosovska policija uz upotrebu suzavca i šok bombi ušla u zgradu opštine. 

Više povređenih primljeno u KBC Mitrovica

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca. 

Građani postavljaju blokade ispred opštine Leposavić

Na skretanju ka zgradi opštine Leposavić građani su postavili barikade. Istovaren je šljunak i na taj nači blokiran deo puta. 

Hitno se oglasio Vučević

- Situacija je dramatična, kao što je Vučić upozoravao, Priština srlja u eskalaciju. Pre nekoliko minuta predsednik je izdao naredbu vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen. Vojska je započela svoje aktivnosti, ovo što Kurti radi nas vodi ka crvenim linijama, ovo više nije igra, ovo ugrožava bezbednost svih ljudi koji žive na ovim prostorima. Mi ćemo sporovesti naredbu vrhovnog komandanta i uraditi ono što se od Vojske Srbije očekuje. Srbima na KiM poručujem da budu smireni, da ne nasedaju na provokacije, na scenario u kom bi oni bili prikazani kao kriminalci. U toku je teror nad srpskom zajednicom. Važno je da budemo smireni, i da istovremeno branimo svoja prava i slobode, rekao je Vučević za TV Pink, a više o tome pročitajte OVDE

Kolona oklopnih policijskih vozila u ušla u Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije ušla su u Zvečan. 

Zapaljen automobil policije u Zvečanu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili Kosovske policije i jedan civilni auto.

Zapaljen automobil
Zapaljen automobil / Izvor: Foto: Društvene mreže

 

Oznake KBS na šlemovima pripadnika policije

Među pripadnicima kosovske policije koji su okružili zgradu opštine Zvečan, a zatim i uz upotrebu suzavca ušli u opštinu, bilo je nekih koji su na šlemovima imali oznake KBS.  

Povređeni Srbi u bolnici

Doktorka Danica Radomirović, zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra potvrdila je medijima da je nekoliko pacijenata sa povredama od šok bombi i suzavca primljeno u ovu bolnicu.

Policija i šok bombama na okupljene Srbe, ušli u zgradu opštine

Pripadnici Kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilkom su pored suzavca koristili i šok bombe. U jednom trenutku su se začuli i rafali.

Oklopno vozilo i vozilo za razbijanje barikada u Zvečanu

Sa jedne strane ulice koja vodi ka zgradi opštine u Leposaviću postavljen je kamion kao prepreka. Iza kamiona nalazi se jedno oklopno vozilo Kosovske policije i jedno za razbijanje barikada. Okupljeni građani negoduju.

ROSU napao Srbe

Pripadnici Kosovske policije bacili su suzavac ispred zgrade opštine Zvečan kako bi rasterala okupljene Srbe.

Srbi se okupili sipred opštine

Srbi iz gradova sa severa KiM, vidno uznemireni ovim dešavanjima, počeli su da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se u pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.

Kosovska policija pokušala je da uđe u zgradu opštine Zubin Potok, ali ih je narod u tome sprečio, rekao je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative "Zubin Potok".

Sirene su se oglasile i u Kosovskoj Mitrovici, a kako navodi izveštač Tanjuga, razlog nije poznat.