SB o Kosovu! ŠAMAR ZA LAŽNU DRŽAVU: Dačić obrukao Vljoru! KINA I RUSIJA SNAŽNO UZ SRBIJU!

31.10.2019. 20:29
Piše:
Srbija Danas
Sednica uprkos protivljenju nekih zemalja

 U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku počela je sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Na sednici se razmatra Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine.

22:41
Ekvatorijalna Gvineja uz Srbiju

 Ekvatorijalna Gvineja izjavila je da je za nastavak dijaloga i za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, ali se pozvala na Rezoluciju 1244 i ponovila da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije.

22:20
Kina uz Srbiju

- Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije - izjavio je predstavnik Kine u UN i zatražio od Prištine da ukine takse na robu iz Srbije i BiH. 

22:16
Poljska protiv Srbije

Predstavnica Poljske govori kao da joj je tekst pisao predstavnik SAD. Iznela iste zahteve Beogradu i Prištini.  

22:10
Govori predstavnik SAD

Predstavnik SAD hvali lažnu državu Kosovo i, kao i predstavnik Nemačke, poziva na odlazak osoblja UN sa Kosova i Metohije. 

Optužio je Srbiju da izaziva tenzije kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, te to nazvao "provokacijom"! 

Ipak, pozvao je Prištinu da suspenduje (ne ukine) takse na robu iz Srbije i BiH! 

22:05
Nemačka miluje svoje "zločinačko čedo"

Predstavnik Nemačke se založio za sve manje nadležnosti i postepen odlazak UNMIK-a sa KiM. 

21:49
Govori Rusija: Zaustaviti provokacije Prištine!

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja kaže da nema prostora za optimizam na Kosovu i Metohiji zbog provokacija Prištine! 

Govoreći o ugroženosti manjina na tzv. Kosovu, Nebenzja je odbrusio Vljori Čitaku.

- Govorimo o onome što se danas dešava, a ne o onome što se dešavalo juče, gospođo Čitaku! - rekao je Nebenzja! 

Vasilij Nebenzja / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/United Nations

Nebenzja je opisao i nasilje tzv. kosovske policije nad ruskim državljaninom, predstavnikom UNMIK-a. 

21:39
Predstavnik Velike Britanije protiv Srbije

Predstavnik Velike Britanije izjavio je da je neophodno da tzv. policija lažne države Kosovo učestvuje u operacijama i na severu Kosova i Metohije! 

21:19
Čitaku optužila Srbiju da "krije glavnog osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića"

Vljora Čitaku optužila je Srbiju u SB UN da "krije glavnog osumnjičenog za ubistvo Olivera Ivanovića". 

Fljora Čitaku / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/United Nations
21:10
Govori Vljora Čitaku

Čitaku je svoj govor počela tragično-komičnom izjavom da je tzv. Kosovo "najmlađa demokratija u Evropi"! 

DAČIĆ BRUTALNO POKOPAO VLJORU ČITAKU! Izvadio jedan dokument, pa ZAGRMEO - "Vi ste i dalje DRŽAVLJANIN SRBIJE"

DAČIĆ BRUTALNO POKOPAO VLJORU ČITAKU! Izvadio jedan dokument, pa ZAGRMEO - "Vi ste i dalje DRŽAVLJANIN SRBIJE"

21:08
Ostaćemo posvećeni miru

Dačić je završio svoj govor rečima da će Srbija ostati posvećena miru i kompromisu. 

21:01
Dačić obrukao Vljoru Čitaku

Dačić je pokazao srpski izvod iz matične knjige rođenih Vljore Čitaku.

- Vi ste i dalje državljanin Srbije! - rekao joj je Dačić.

- Kao pokazatelj teškog oboljenja epidemija laži prisutnog na KiM, može da posvedoči i velika laž koju je gospođa Vljora Čitaku iznosila na sednicama ovog tela da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma. Kao potvrdu toj laži, pokazaću vam kako je izgledao dokument koji su izdavale srpske vlasti 1990. godine, kada je Vljora Čitaku imala 10 godina. Pokazaću vam izvod iz matične knjige rođenih koji je izdat na Kosovu. Čak su i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta i to prvo na albanskom, pa onda na srpskom jeziku. Uostalom, kad smo već kod tih dokumenata, Vljora Čitaku je i dalje državljanin Republike Srbije i upisana je u matičnu knjigu rođenih za područje Priština pod brojem 6194 za 1980. godinu - saopštio je Dačić na sednici SB UN.

Dačić Čitaku / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/United Nations
20:51
"Svako ko odbija dijalog radi protiv interesa i srpskog i albanskog naroda"

Dačić je rekao da svako ko odbija dijalog radi protiv interesa i srpskog i albanskog naroda i dodao da se nada da će nova vlast na tzv. Kosovu povući takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

20:49
"Zamislite da vas dočekam sa zastavom RS?"

Dačić je rekao da je Srbiji prigovarano da "zadire u teritorijalni integritet (tzv.) Kosova", a da sada Kurti prima strane predstavnike sa zastavom Albanije u kabinetu. 

- Zamislite da vas dočekam sa zastavom RS, koja je deo BiH! Da li biste to mirno oćutali kao u Prištini? Molim da upozorite ambasadore da su ambasadori u Prištini a ne u Tirani. Dovodite nas u neprijatnu situaciju da ja branim teritorijalni tzv. Kosova od Aljbina Kurtija - rekao je Dačić.  

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je večeras u Njujorku da potencijalni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ne odustaje od ideje o ''velikoj Albaniji'' i upitao da li fotografisanje pojedinih ambasadora sa Kurtijem pored albanske zastave predstavlja davanje legitimnosti tim opasnim i destabilizujućim namerama.

Dačić je rekao da je Kurti čovek koji je tokom celog političkog angažmana zastupao ideju o ''velikoj Albaniji i ocenio da je sada pokazao da od te ideje nema nameru da odustane.

Kako je naveo, Kurti u svojoj kancelariji u Prištini na počasno mesto stavlja zastavu Albanije a ne tzv. Kosova.

- On hoće da bude premijer tzv. Kosova bez zastave Kosova, nego sa zastavom Albanije. Ozbiljno je pitanje da li činjenica da su pojedini diplomatski predstavnici vaših zemalja koji su se fotografisali u ovom dekoru, predstavlja davanje legitimnosti tim opasnim i destabilizujućim namerama. Potrošili ste silno vreme govoreći da Srbija krši integritet tzv. Kosova a sada sede u kancelariji budućeg premijera koji negira integritet tzv. Kosova - obratio se Dačić članicama SB UN.

Ivica Dačić / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/United Nations

Kako je rekao, Kurti je otvoreno govorio da ne želi razgovore sa Srpskim listom.

- Kakva je to demokratija kada ne prihavata rezultate jer mu nisu po volji. Sada najavljuje da će tražiti da se svi sporazumi sa Srbijom preispitaju i da je onaj najvažniji deo o ZSO mrtvo slovo na papiru. Dodatno je zaoštrio retoriku izjavom da će tražiti ratnu odštetu. Možda nije upoznat da mi otplaćujemo milijardu kreditinih dugova tzv. Kosova. Onda to niko ne pominje. Ako ste nezavisni što onda vi to ne radite, nego čekate da to radi Srbija - kazao je on.

To, kaže, ne stvara atmosferu za prevazilaženje razlika i stavarnje poverenja.

20:43
Jedina epidemija na Kosovu i Metohiji, epidemija laži Prištine

Ivica Dačić je podsetio na predstavu Albanaca o "trovanju" prilikom brojanja srpskih glasova. 

- Jedina epidemija je epidemija laži Prištine! Ili je bilo trovanja, ili nije! - rekao je Dačić i pitao da li je to odraz demokratije i demokratskog društva.

20:41
"Doživeli ste fijasko u Interpolu, povucite takse!"

Dačić je podsetio da je tzv. Kosovo doživelo fijasko u Interpolu, a i dalje ne povlači takse na robu iz centralne Srbije i BiH.  

- Uprkos osudi cele međunarodne zajednice i nebrojenim pozivima da se povuku takse, one su na snazi već skoro godinu dana, a šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svaki dan je sve veća - rekao je Dačić pojedinim članicama UN i dodao da "jesmo mali, ali nismo glupi". 

Ministar je rekao i da su iracionalni i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja veštačke ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga i objašnjenja da odluka o taksama predstavlja odgovor na takozvanu kampanju Srbije za povlačenje priznanja takozvanog Kosova.

- Naše aktivnosti su odgovor na kampanju za dobijanje priznanja, koje tzv. Kosovo, uz pomoć nekih od vas, vodi otkad su proglasili nezavisnost. Ako već pozivate Srbiju da obustavi kampanju, očekujemo da pozovete i Prištinu da prekine sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite. Dok tražite od Srbije da prestane, vi ste ovde, a naročito predstavnici nekih velikih sila, stalnih članica SB, na svakoj sednici pozivali sve članice da priznaju tzv. Kosovo. Mi jesmo mali, ali svakako nismo glupi. Oni koji nas optužuju da naše aktivnosti podrivaju dijalog, podsetiću da je od početka pregovora, koje sam ja počeo 2012. godine tzv. Kosovo priznalo 25 država, a da je Srbija nastavila učešće u dijalogu, nismo govorili da to podriva dijalog - rekao je Dačić.

20:38
Dačić počeo govor

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbi koji žive na KiM moraju da žive i ne mogu da čekaju da se lideri dogovore. on je naglasio da se pravo na kretanje i fizička bezbednost moraju obezbediti.

- Govorim u ime onih koji se ne čuju i čija se prava ne poštuju - rekao je Dačić na početku.

20:25
Govori Zahir Tanin

Prvo govori Zahir Tanin, izaslanik UN na KiM, koji podnosi izveštaj o izborima na tzv. Kosovu. 

On je podsetio na hapšenje pripadnika UNMIK-a od strane prištinskih vlasti! 

Zahir Tanin / Izvor: Foto: YoutubePrintscreen/United Nations

Međunarodna zajednica posle izbora na KiM očekuje da novi lideri potvrde svoju posevećenost pregovorima sa Beogradom i obezbede da prepreke za dijalog budu uklonjene, izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN šef UNMIK-a Zahir Tanin.

- Poseban napor treba da bude uložen da politička retorika i akcija utiču na napredak dijaloga posle godinu dana zastoja - rekao je Tanin.

IZNAJMLJUJETE STAN? Saznajte kako da se osigurate od svih potencijalnih problema, bilo da ste stanodavac, bilo budući podstanar

IZNAJMLJUJETE STAN? Saznajte kako da se osigurate od svih potencijalnih problema, bilo da ste stanodavac, bilo budući podstanar

RAMPA ZA tzv. KOSOVO! ŠEŠELJ SRBIMA DONEO MOĆNU PORUKU IZ MOSKVE, a ona znači najgori košmar za Albance!

RAMPA ZA tzv. KOSOVO! ŠEŠELJ SRBIMA DONEO MOĆNU PORUKU IZ MOSKVE, a ona znači najgori košmar za Albance!

SRĐA TRIFKOVIĆ ZA VOJNU INTERVENCIJU NA KOSOVU: Srbija mora da "igra TVRĐE"! (VIDEO)

SRĐA TRIFKOVIĆ ZA VOJNU INTERVENCIJU NA KOSOVU: Srbija mora da "igra TVRĐE"! (VIDEO)

On je pozdravio nastavak napora mnogih međunarodnih učesnika da se obnovi politički dijalog.

- Ubeđen sam da sporazum Beograda i Prištine može biti održiv samo ako je zasnovan na odgovornom delovanju i na tome da u tom procesu učestvuju lokalni učesnici u tom procesu. Važna da tokom tranzicije na KiM međunarodna zajednica bude jedinstvena i čvrsta u podršci održivom sporazumu - rekao je Tanin.

On je ocenio da su prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu doveli do značajne promene u političkom pejzažu tzv. Kosova.

- Odluka o prevremenim izborima došla u trenutku koji je karakterisao unutrašnjepolitička podela, nepostojanje jedinstva u vladajućoj koalicji i doživaljaj javnosti da ne mogu da ispune obećanje - naveo je on.

Kako je dodao, preliminarni rezultati ukazuju da je opozicija pobedila, sa Samoopredeljenjem i DSK.

- Ta promena u političkom okruženju ispoljila se u odluci birača da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dele stavove iz prošlosti - rekao je on.

Oblasti sa srpskom većinom na KiM zabeležili su najveću izlaznost u poslednje vreme i Srpska lista će verovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu, naveo je Tanin.

 

Piše:
Srbija Danas
31.10.2019. 20:29
Pogledajte više