Skip to main content
Hašim Tači

VELIKI SNOVI MALIH LJUDI: Tači želi da otvori ambasadu u Moskvi

Foto: Profimedia
Teško je, ali nije nemoguće da do kraja godine Priština i Beograd postignu sporazum, kaže Hašim Tači i poručuje da odmah po postizanju sporazuma planira otvaranje ambasade u Moskvi

Na pitanje da li je uveren da će Rusija Kosovo priznati kao državu ako dođe do sporazuma Beograda i Prištine, predsednik kosovskih privremenih vlasti u intervjuu odgovara: 

Nemački medij o KiM: Amerika preuzima uzde kosovskog problema?

- Posle tog sporazuma će Kosovo vrlo brzo otvoriti ambasadu u Moskvi".

- Ako ne budemo iskoristiti ovaj trenutak, onda bi moglo doći do pogoršanja situacije. Jasno sam stavio do znanja da će Kosovo tu šansu iskoristiti. To posmatram iz ugla strateških ciljeva, a ne kosovske unutrašnje politike - poručio je on. Takođe ističe da se nada da će uskoro biti ukinute takse na srpsku robu, kako bi dijalog mogao biti nastavljen. 

Palau povlači priznanje tzv. Kosova: "Suspendujemo sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa"

- Pokušaćemo sve da dijalog ne otežamo. Ali, Srbija ne sme da postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga - rekao je on, 

Na dodatno pitanje da li to znači da će premijer Ramuš Haradinaj uskoro povući takse, Tači je kazao da se nada tome, „kako bi se postigao sporazum koji bi bio dobar kako za Prištinu, tako i Beograd, a koji bi bio prihvaćen od međunarodne zajednice“.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Tači koji je, prema sopstvenim navodima, proteklog vikenda boravio u Beču, na ''proputovanju'', ocenio je da će to biti veoma teško, ali da nije i nemoguće da se još u ovoj godini postigne sporazum sa Beogradom. 

NOVA OPASNA PROVOKACIJA IZ PRIŠTINE: Haradinaj i družina postavili tablu sa sramnim natpisom koja ugrožava sve Srbe!

- Sporazum između Beograda i Prištine je apsolutno potreban. Ne treba više nikada da bude rata između Albanaca i Srba. U celom regionu treba da vlada mir. Želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum, a ne privremeni - dodao je Tači.

On međutim, skreće pažnju da sporazum bez priznanja Kosova kao države i mesta u UN ne bi imao nikakav značaj. 

UN
Foto: Profimedia

- Verujem i radim na tome da Kosovo dobije mesto u UN i bude globalno priznato. EU i Federika Mogerini posreduju u procesu dijaloga, a imamo veliku podršku SAD, posebno predsednika Donalda Trampa. Takođe, postoji i saglasnost Rusije kada budemo postigli sveobuhvatni sporazum. To sve je nedostajalo u prošlosti. Sada je odgovarajući trenutak na međunarodnom nivou, jer ako bi imali podršku EU, SAD i Rusije za naš sporazum, to bi značilo globalnu podršku - objasnio je Tači. 

NOVA OPASNA PROVOKACIJA IZ PRIŠTINE: Haradinaj i družina postavili tablu sa sramnim natpisom koja ugrožava sve Srbe!

Kada je reč o razmeni teritorija, Tači je rekao da će sporazum biti sveobuhvatni, da neće biti granica po etničkoj liniji. 

- Obe ''zemlje'' će ostati multietničke. Vladaće multietnički evropski duh. Želimo otvorene granice, slobodnu trgovinu. Nećemo klasične granice kao do sada. Sporazum će podstaći ekonomski razvoj, blagostanje i bolji život, kao i veće međunarodne investicije. Kosovo je mlada zemlja i ima puno potencijala koji do sada još nije dovoljno iskorišćen - smatra Tači.  

 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd