Skip to main content
Vladimir Putin

BRITANSKI MEDIJ I ADMIRAL U UDRUŽENOJ HAJCI NA RUSIJU: Putin bi da pokrene nuklearni rat, Lukašenko je poslednji diktator Evrope

Foto: Profimedia
Ovo je minut do ponoći

- Svet je "jedna greška" iz sveopšteg nuklearnog rata zahvaljujući "opasnim igrama" Vladimira Putina u istočnoj Evropi - upozorava bivši šef mornarice. Moskva okuplja 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, a takođe podržava "beloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka dok 'naoružava' migrante protiv EU".

RUSKA VOJSKA DOBIJA MOĆNO NAORUŽANJE: Stižu novi avioni sa hipersoničnim oružjem

RUSKA VOJSKA DOBIJA MOĆNO NAORUŽANJE: Stižu novi avioni sa hipersoničnim oružjem

GORI POD NOGAMA, OSEĆAJU SE UGROŽENO! Letonija traži od SAD raketne sisteme Patriot, severno od Rige vežbaju odbranu grada

GORI POD NOGAMA, OSEĆAJU SE UGROŽENO! Letonija traži od SAD raketne sisteme Patriot, severno od Rige vežbaju odbranu grada

NEPRIJATELJI DRHTE PRED "JARSOM" Rusi objavili fantastičan snimak svemoćnog oružja - nema mu ravnog (VIDEO)

NEPRIJATELJI DRHTE PRED "JARSOM" Rusi objavili fantastičan snimak svemoćnog oružja - nema mu ravnog (VIDEO)

I nakon što je optužio SAD da izvode vežbe nuklearnog bombardovanja 20 kilometara od ruske granice, Kremlj je saopštio da su njegove nuklearne snage "u pripravnosti" i da je pojačao svoje vojno partnerstvo sa Kinom. Admiral Lord Vest je rekao za The Sun da je situacija "izuzetno opasna i rizična" sa Putinom koji igra "igre u oblasti sivog ratovanja – stvari koje nisu ratne".

- Što se tiče nuklearnog sata, mislim da smo verovatno bliže ponoći nego što smo sigurno bili od 1960-ih. I to zbog glupog ponašanja Rusije u istočnoj Evropi - rekao je admiral.

Nuklearni sat - koji se ponekad naziva i Sat Sudnjeg dana - je izraz koji potiče iz 1947. godine i predstavlja verovatnoću za izbijanje globalne katastrofe. Bivši šef Kraljevske mornarice rekao je da bi jedna greška mogla dovesti do sveopšteg nuklearnog sukoba između Zapada i Moskve.

- Pogrešnim proračunom, stvari bi mogle da se ubrzaju i možete završiti u ratu, a niko to ne želi, a onda je potreban samo mali korak da neko uradi nešto glupo kao što je upotreba jedne rakete. Zato što jedan projektil znači da izazove više projektila i tako dalje. Kada igrate glupe igre, stvari mogu krenuti pogrešnim putem. To je briga - rekao je admiral.

Što se tiče partnerstva Rusije sa Kinom, Lord Vest verije da je, "Putin veća pretnja Evropi nego dve nuklearne sile zajedno."

- U ovom trenutku Rusiji i Kini odgovara da rade zajedno, ali u stvarnosti, Rusija se plaši Kine i moraju da budu oprezni sa tom ogromnom kopnenom granicom sa Kinom, sa njenom ogromnom populacijom i praznim delom Rusije koji je bogat svim vrstama minerala. U ovom trenutku oni rade zajedno jer vide da je Zapad neprijateljski raspoložen prema njima. Možete tretirati Rusiju i Kinu kao dve odvojene pretnje, a ruska pretnja Evropi je mnogo neposrednija od kineske. Putinove akcije protiv Evrope, a u to bih uključio i trovanje u Solsberiju, čine ga veoma opasnim - rekao je Lord Vest.

Bivši vojni šef kaže da je jedini način da preuzmete kontrolu nad situacijom da počnete da razgovarate sa liderom Rusije.

- Ono što treba da uradimo je da se vratimo za sto i počnemo da dobijamo sporazume koji će zaustaviti pomeranje nuklearnog sata ka tom ponoćnom satu - rekao je on.

Ranije ovog meseca, Rusija je upozorila da su odnosi sa Zapadom "skoro na tački ključanja" jer tenzije rastu oko migranata na granici Poljske i Belorusije. Dok se NATO i ruske snage igraju mačke i miša, Putin je rekao da će "jednostavno uništiti" svaku zemlju koja upadne na teritoriju njegove zemlje.

Izabel Sokins, istraživač u Društvu Henri Džekson specijalizovana za Rusiju, rekla je da bi Britanija morala da se umeša ako Putin i Kina napadnu američke snage.

- Evropa će biti uhvaćena u neredu. Moramo da budemo sigurni da smo spremni u slučaju da dođe do naknadnih napada – i moramo da uđemo u rat. U suštini moramo da budemo na oprezu. Amerika ne bi mogla sama da se bori protiv Rusije i Kine. Americi bi bili potrebni zapadni saveznici i mislim da smo mi jedan od prvih koji bi priskočili u pomoć - rekla je Izabel Sokins.

Poslednjih dana američki zvaničnici upozoravaju da Rusija možda planira invaziju na Ukrajinu, sa 100.000 vojnika Kremlja na njihovoj granici. Putin je optuživan da je podsticao migrantsku krizu između Belorusije i Poljske i da je navodno čak poslao sopstvene nuklearne bombardere u tu oblast.

Belorusija - "koju zovu poslednjom evropskom diktaturom" – "​​optužena je za naoružavanje migranata protiv EU što je izazvalo napetosti i sukobe duž granice sa Poljskom sa trupama na obe strane." Ovo dolazi nakon što je Evropska unija sankcionisala Belorusiju posle "njenog brutalnog razbijanja antirežimskih demonstranata nakon spornog rezultata opštih izbora", piše The Sun.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO: Oklopno vozilo "Miloš" na testiranju u Kuvajtu

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd