Skip to main content
Miloš i Lazar

EKSKLUZIVNI SNIMCI PONOSA SRPSKE VOJSKE Oklopna vozila "Miloš" i "Lazar" dolaze na sutrašnju ceremoniju povodom Dana srpskog jedinstva

Foto: Srbija Danas
Veličanstven prizor srpskih borbenih oklopnih vozila.

Sutra se u Beogradu organizuje svečana ceremonija povodom Dana srpskog jedinstva. Poseban akcenat biće na proizvodima srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema "Nora" i "Oganj", PVO sistema "PASARS", borbenih oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš", kao i na aktuelnim projektima modernizacije i razvoja naoružanja za potrebe daljeg opremanja Vojske Srbije.

Dan srpskog jedinstva biće održan kod spomenika Stefanu Nemanji: Poznato ko će držati govor osim predsednika

Dan srpskog jedinstva biće održan kod spomenika Stefanu Nemanji: Poznato ko će držati govor osim predsednika

Predsednik Vučić sutra na prikazu naoružanja i vojne opreme na Ušću

Predsednik Vučić sutra na prikazu naoružanja i vojne opreme na Ušću

ŽELITE DA VIDITE VATRENU MOĆ SRBIJE - DOĐITE NA UŠĆE! Posetioci će čak dobiti priliku i da pucaju (FOTO/VIDEO)

ŽELITE DA VIDITE VATRENU MOĆ SRBIJE - DOĐITE NA UŠĆE! Posetioci će čak dobiti priliku i da pucaju (FOTO/VIDEO)

Na štandu Vojne akademije posetioci će moći da se oprobaju u gađanju vazdušnom puškom, a na štandu Vojnotehničkog instituta biće predstavljeni projekti u domenu istraživanja i razvoja naoružanja koje realizuje ova eminentna ustanova.

U okviru manifestacije biće prikazana i tematska postavka Vojnog muzeja povodom proboja Solunskog fronta, kao i naoružanje i uniforme iz balkanskih i Prvog svetskog rata, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Posetioci će čak imati priliku da pucaju, a više o tome možete pročitati OVDE.

U nastavku možete pogledati eksluzivni video dolaska borbenih oklopnih  vozila "Lazar" auto-putem za Beograd

BOV "Lazar" inače može biti opremljen različitim vrstama naoružanja poput daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom (DUBS) 12.7 mm M-15 i kupolom sa topom 30 mm, što mu omogućavaju dejstva po ciljevima na zemlji kao što su lako oklopljena i logistička vozila, komandna mesta i neprijateljska živa sila, i po ciljevima u vazduhu – helikopterima i bespilotnim letelicama“, navodi se u saopštenju.

U nastavku možete pogledati eksluzivni video dolaska borbenih oklopnih vozila "Miloš" auto-putem za Beograd 

BOV "Miloš" pripada katеgoriji savrеmеnih oklopnih vozila namеnjеnih obavljanju širokog dijapazona misija izdomеna dеlokruga jеdinica policijе i oružanih snaga. Osnovni koncеpt vozila bazira sе na samonosеćеm oklopnom tеlu, savrеmеnim sklopovima pogona i prеnosa snagе i nеzavisnim sistеmom oslanjanja, koji omogućava visok stеpеn pokrеtljivosti u svim tеrеnskim i vrеmеnskim uslovima uz maksimalnu borbеnu masu od prеko 14 tona.

Vozilo sе možе koristiti za: patrolnе misijе, izvidjačkе misijе, kao komandno vozilo, prеvoz i podršku jеdinica za spеcijalnе opеracijе, protivgеrilsku i protivtеrorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu tеritorija i dr.

Svečanost zvanično startuje počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30.

Kada je reč o samoj manifestaciji, njena srž biće podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda.

Jedna grupa ljudi, tzv. "ustanici", će krenuti iz parka Vojvode Vuka, dok će druga grupa krenuti od spomenika Njegošu.

Zamišljeno je da se te kolone susretnu kod spomenika Knezu Mihailu i odatle kolone idu ka Slaviji. Od spomenika Karađorđu ide dodatna kolona sa gardistima, pukovskim zastavama i te dve kolone se sreću na Slaviji gde će se čuti patriotske pesme i igrati srpske igre. Posle te ujedinjene kolone idu ka Savskom trgu, ka spomeniku Stefanu Nemanji.

Građani na ulicama moći će da vide drugi kolorit, mnogo državnih zastava, dok će velike građevine biti u bojama srpske zastave – Brankov most, Most na Adi, Palata Albanija.

Posle himne "Bože pravde", koju će izvesti hor RTS-a, okupljeni će čuti i "Pukni zoro" u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda. Zatim će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Aleksandar Vučić. Planirano je da se program centralne manifestacije završi izvedbom "Ovo je Srbija".

Predsednik Srbije na prikazu sredstava naoružanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će sutra prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme, koji Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizuju u parku Ušće, na Novom Beogradu.

Vučić će prikaz, koji se organizuje povodom obeležavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obići u osam sati, najavila je pres služba predsednika. Na Ušću će sutra biti izložena sredstva iz domaće proizvodnje i uvoza koja su na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije - helikopteri, bespilotne letelice, PVO sistemi, oklopna i borbena vozila, artiljerijsko raketni sistemi i oprema specijalnih jedinica.

Šta je i zbog čega se obeležava Dan srpskog jedinstva?

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kao praznik je uveden prošle godine na zasedanju Visokog saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

Solunski front je oformljen u jesen 1915. između saveznika sa jedne i Nemačke, Austrougarske, Bugarske i Turske sa druge strane.

Saveznici su ga probili u borbama 15. do 17. septembra 1918. posle kojih je Bugarska kapitulirala.

Ono što ih je odvajalo bila je motivisanost na borbu posle takozvane albanske golgote i oporavka na grčkom ostrvu Krfu.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
8 Beograd