clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Srpska artiljerija je jedna od najboljih na svetu!" Britanski stručnjak Kristofer Fos ekskluzivno za Srbiju Danas (FOTO)

28.06.2019. 13:24
Piše:
Srbija Danas/Đorđe Marković
Kristofer Fos
Kristofer Fos / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Na sajmu "Partner 2019" razgovarali smo sa svetskim stručnjakom za artiljeriju i oklopna vozila Kristoferom F. Fosom.

Na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", koji je organizovan u saradnji Ministarstva odbrane i preduzeća "Jugoimport SDPR" učestvovao je rekordan broj stranih i domaćih izlagača.

Najnoviji proizvodi srpske namenske industrije su privukli veliki broj stranih i domaćih kupaca, stručnjaka i novinara.

PRIZOR OD KOG ZASTAJE DAH: Super Galeb TUTNJI IZNAD GLAVE, Nora pogađa DIREKTNO U METU - NIKINCI SE TRESU (FOTO VEST)

PRIZOR OD KOG ZASTAJE DAH: Super Galeb TUTNJI IZNAD GLAVE, Nora pogađa DIREKTNO U METU - NIKINCI SE TRESU (FOTO VEST)

SD NA SAJMU NAORUŽANJA: Svečano otkriven helikopter "H 145M"! (FOTO)

SD NA SAJMU NAORUŽANJA: Svečano otkriven helikopter "H 145M"! (FOTO)

Vučić na otvaranju Sajma naoružanja: Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih ikada imali

Vučić na otvaranju Sajma naoružanja: Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih ikada imali

Preduzeće "Jugoimport SDPR" je jedan od najvećih izlagača, pa je samim tim njihov štand bio centralna tačka sajma naoružanja. Među mnogim gostima koji su prodefilovali sajmom bio je i gospodin Kristofer F. Fos, britanski stručnjak za naoružanje.

Kristofer Fos
Kristofer Fos / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Gospodin Fos je posvetio svoj život naoružanju, pre svega artiljeriji i oklopnim vozilima. Napisao je više od stotinu stručnih knjiga, a trenutno vrši funkciju urednika za oklopna vozila, kao i kourednika za artiljeriju i PVO čuvenog "Džejns"-a (Jane's) - izdavačke grupacije specijalizovane za vojnu tehniku, bezbednost, avio i transportnu tehniku.

Zbog svoje ekspertize rado je viđen gost u celom svetu, držao je predavanja o relevantnim temama iz sfere naoružanja širom sveta.

DEMONSTRACIJA SILE SRPSKOG NAORUŽANJA: Bojevo gađanje u Nikincima od kojeg gore zemlja i nebo! (FOTO/VIDEO)

DEMONSTRACIJA SILE SRPSKOG NAORUŽANJA: Bojevo gađanje u Nikincima od kojeg gore zemlja i nebo! (FOTO/VIDEO)

Lazanski o ŠEST SRPSKIH ORUŽJA koja UZNEMIRUJU neprijatelje, a donose VELIKU ŠANSU našoj zemlji! (FOTO/VIDEO)

Lazanski o ŠEST SRPSKIH ORUŽJA koja UZNEMIRUJU neprijatelje, a donose VELIKU ŠANSU našoj zemlji! (FOTO/VIDEO)

DŽIN SRPSKOG NAORUŽANJA: Oklopno vozilo "Lazar 3"! (FOTO)

DŽIN SRPSKOG NAORUŽANJA: Oklopno vozilo "Lazar 3"! (FOTO)

Da li vam je ovo prva poseta Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner"?

- Ne, već drugi put prisustvujem "Partner"-u. Prvi put sam posetio sajam pre dve godine, i bilo mi je toliko interesantno da sam morao ponovo da dođem, pogotovo sa obzirom da ove godine moji domaćini iz "Jugoimport"- a slave sedamdesetu godišnjicu. Juče sam prisustvovao bojevom gađanju u Nikincima, koje je zaista bilo nešto posebno. Bukvalno je sve prikazano, od pešadijskog ličnog naoružanja, preko artiljerije, aviona, najrazličitijih vozila… Zaista je bilo odlično organizovano, i prikaz je prošao perfektno.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Nama laicima borbena vozila Miloš i Lazar izgledaju impresivno, pogotovo na bojevom gađanju. Kakvo je vaše stručno mišljenje o tim vozilima, ali i o drugim proizvodima naše namenske industrije?

Borbena vozila "Lazar" poseduju odličnu mobilnost, dobar oklop i široku selekciju naoružanja. To je danas izuzetno važno, zato što mnogi kupci već poseduju sopstvene sisteme naoružanja koje žele da montiraju na takva vozila, dok drugi žele da kupe vozila u paketu sa naoružanjem. Amerikanci, na primer, na svoja vozila montiraju norveške sisteme naoružanja. Vaša vozila poseduju ogromnu fleksibilnost, upravo zbog činjenice da možete montirati različito oružje u zavisnosti od zadataka koje će to vozilo ispunjavati. Takođe, imate neke od najboljih artiljerijskih sistema na svetu, pogotovo Noru, koja poseduje veliku fleksibilnost. Moguće je koristiti različite sisteme kontrole paljbe, komunikacionu opremu pa čak i šasije.

Lazar
Lazar / Izvor: Srbija Danas

Da li je ta modularnost opreme i fleksibilnost koju pruža kupcima upravo jedan od razloga uspeha Jugoimporta i cele srpske namenske industrije?

Kako da ne, to ima veliki uticaj! Primer za to je vaša proizvodnja modernizovane verzije stare ruske rakete kalibra 122 mm, koja je jedan od najraširenijih tipova projektila na svetu. Za razliku od starih modela vaša verzija ima mnogo veći domet, i baš zbog toga je sjajna prilika za strane kupce, pošto im omogućava veliku fleksibilnost u odlučivanju. Bitan faktor uspeha je i činjenica da je "Jugoimport" na neki način integrator cele srpske namenske industrije. U mnogim zemljama vojna industrija je iscepkana na ogroman broj malih kompanija, što koči saradnju i napredak. U drugim zemljama uopšte ne postoji takvo integrisanje industrije, ali vi to imate i to je zaista sjajno. Poslednjih pet godina vaša namenska industrija je izuzetno napredovala, pogotovo u aspektima minobacača, artiljerije i municije. Razvoj municije je vrlo bitan, zato što se stalno koristi i na duže staze na njoj se najviše zarađuje. Zato mi je drago što sam video da mnogo ulažete u nove tipove artiljerijskih granata, samim tim povećavate domet i efekat vaših borbenih sredstava. To je baš ono što mušterije i kupci žele.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Nora je dragulj i simbol "Jugoimporta" i srpske namenske industrije. Vaša glavna oblast zanimanja su upravo artiljerijski sistemi. Objasnite nam zašto Nora ima tako dobru reputaciju i šta je to što je izdvaja od konkurencije?

Tradicionalno, sve vojske su koristile vučene artiljerijske sisteme. Njima treba mnogo vremena i ljudstva da bi bili spremni za akciju. Postoje naravno i moderna samohodna artiljerijska sredstva na gusenicama, ali su njima neophodna teška vozila za transport na duže razdaljine. Nora je sa druge strane montirana na točkovima, šasiji 8X8, što omogućuje veliku stratešku mobilnost.

Nora
Nora / Izvor: Srbija Danas

Međutim, nisu samo mobilnost i brzina prednost Nore. Kalibar koji koristi, 155/52, obezbeđuje veliki domet, a Aleksandar koji je već u razvoju će poboljšati brzinu paljbe. Vaši artiljerijski sistemi u potpunosti mogu da odgovore na sve zahteve kupaca. Nedavno su nam u Londonu na jednoj konferenciji predstavnici ukrajinske vojske održali predavanje. Bazirano na njihovim iskustvima iz poslednjih sukoba, ako se ne relocirate pet ili šest minuta od izvođenja artiljerijske paljbe bićete potpuno zbrisani kontrabaražom. Morate da udarite i da bežite. To je postala glavna uloga moderne artiljerije, a Nora razbija u tom smislu. Dolazi na teren, efektivno gađa neprijatelja, a zatim se sklanja izuzetno brzo.

Kristofer Fos
Kristofer Fos / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Poslednjih nekoliko godina vidimo velike pomake u razvoju srpskih bespilotnih letelica, u čemu prednjači "Jugoimport". Da li mislite da domaće BPL mogu biti kompetitivne i naći svoje mesto na stranom tržištu?

Poslednjih decenija vidimo eksploziju razvoja bespilotnih letelica u celom svetu. Od malih izviđačkih dronova koji mogu da stanu u dlan, do ogromnih i teško naoružanih poput američkog "riper"-a. Vi ste uspeli da zauzmete za sebe mali deo tog tržišta. BPL su izuzetno važne, pošto one predstavljaju oči artiljerije, i pružaju ključne povratne informacije. Sa druge strane, one su vrlo krhke i osetljive, i kada vam neko obori bespilotnu letelicu to je kao da ste izgubili oči. Svi žele da imaju artiljeriju dugog dometa, ali često zaboravljaju ključno pitanje, a to je kako pronaći cilj. Upravo su bespilotne letelice jedan od načina za pronalaženje cilja. Naravno, pored bespilotnih letelica postoje i locirajući radari, oprema za merenje dometa, kao i osmatrači i izviđači. Bespilotne letelice su samo deo te velike mašinerije koja služi za pronalaženje meta. Vi razvijate sopstvene bespilotne letelice što je vrlo važno, ali je taj deo tržišta izuzetno surov, sa velikim brojem kompanija koje nude svoje proizvode.

Stršljen
Stršljen / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Na koji način su proizvodi "Jugoimport"-a i uopšte srpske namenske industrije postali tako traženi i cenjeni u celom svetu?

Za početak se moramo vratiti kroz vreme i pogledati u kakvoj se situaciji nalazila tadašnja socijalistička Jugoslavija. Bila je smeštena između istoka i zapada, što je često predstavljalo problem, ali još češće i dobru priliku za poslovanje. Vi imate istu jedinstvenu poziciju, nalazite se "na sredini" i neutralni ste. To je jedan od glavnih razloga za vaš uspeh. Neke zemlje kupuju američku, neke rusku, a mnoge kinesku opremu i naoružanje. Kupovina naoružanja od "velikih igrača" može imati negativne političke posledice gotovo preko noći. To smo imali prilike da vidimo vidimo u Pakistanu, Južnoj Africi, kao i u Saudijskoj Arabiji nedavno. Vaša industrija, sa druge strane, prodaje svoje proizvode ne samo "nesvrstanim" zemljama, već i drugim velikim kupcima poput Iraka i Saudijske Arabije. Ta pozicija neutralnosti je vaša velika prednost, imate odlične proizvode koje po dobroj ceni možete brzo da isporučite.

IDENTIČNA REPLIKA OKLOPA CARA LAZARA iz 14. veka na Sajmu naoružanja! (FOTO)

IDENTIČNA REPLIKA OKLOPA CARA LAZARA iz 14. veka na Sajmu naoružanja! (FOTO)

Besposadno vozilo, srpski robot: "Mali Miloš" namenjen vojnim i policijskim misijama (FOTO)

Besposadno vozilo, srpski robot: "Mali Miloš" namenjen vojnim i policijskim misijama (FOTO)

Prvim projektilom uništava cilj iz mesta: Pogledajte srpski tenk M-84 AB (FOTO)

Prvim projektilom uništava cilj iz mesta: Pogledajte srpski tenk M-84 AB (FOTO)

Preduzeće "Jugoimport" ove godine slavi veliki jubilej - sedamdeset godina postojanja. Kako je "Jugoimport" ne samo preživeo teška vremena kroz koja je Srbija prošla, već je izrastao u giganta industrije i pravi primer uspešnog poslovanja?

Krajnje jednostavno - imaju odlične proizvode, i drže na okupu veliki broj malih firmi. Bitan faktor je i sjajna saradnja sa vašom Vladom, ministarstvima, kao i razvojnim centrima. Sve to ovde funkcioniše zajedno, integrisano i u sinergiji, dok je u mnogim zemljama vojna industrija iscepkana na sitne delove koji se bore međusobno. U Ujedinjenom Kraljevstvu, na primer, izvoz oružja je nekada pripadao ministarstvu odbrane, a sada je deo sektora trgovine i industrije. Kod vas nema te iscepkanosti i konfuzije, nego svi zajedno radite ka istom cilju, a to je potpuno zadovoljenje kupaca.

Kristofer Fos
Kristofer Fos / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Šta se vama najviše svidelo na ovom sajmu?

Aleksandar je sjajan, kao i vrlo interesantni raketni sistemi. Već sam pomenuo, artiljerija me je apsolutno oduševila, ali pogotovo glavna stvar, bez koje nema artiljerije, a to je - municija. Imamo tendenciju da često to zaboravljamo. Iako su projekti nove municije u ranim fazama razvoja, vidi se izuzetan napredak koji ste ostvarili, i uveren sam da će kupci to prepoznati.

Aleksandar
Aleksandar / Izvor: Srbija Danas

I kupci to definitivno prepoznaju. Kako u prostorijama sajma, tako i na bojevom gađanju u Nikincima delegacije iz celog sveta imale su priliku da se uvere zašto je naše oružje tako dobro. Po pristupačnoj ceni stranci mogu da dobiju odlično i ubitačno oružje, a Vojska Srbije najvažnija sredstva za odbranu zemlje. 

"Stršljen" otkriva i uništava položaj neprijatelja: Srpsko čudo RAZARA SVE! (FOTO)

"Stršljen" otkriva i uništava položaj neprijatelja: Srpsko čudo RAZARA SVE! (FOTO)

U vazduhu do 12 sati, operativni radijus 100 km: Ovo je IZVIĐAČKI DRON PEGAZ! (FOTO)

U vazduhu do 12 sati, operativni radijus 100 km: Ovo je IZVIĐAČKI DRON PEGAZ! (FOTO)

Vojska Srbije u rangu NAJOPREMLJENIJIH i NAJOBUČENIJIH ARMIJA na svetu! Pokazala je da može da PARIRA MOĆNIM SILAMA! (FOTO/VIDEO)

Vojska Srbije u rangu NAJOPREMLJENIJIH i NAJOBUČENIJIH ARMIJA na svetu! Pokazala je da može da PARIRA MOĆNIM SILAMA! (FOTO/VIDEO)

Posebno raduje i prisustvo visokotehnološke opreme, gde više uopšte ne zaostajemo za strancima. Nišanski i komunikacioni sistemi možda nisu glamurozni kao moćna vozila, ali su podjednako važni.