Četvrtak 22. feb 2024.
otmas

TURCI NAORUŽAVAJU PRIŠTINU! Stigli moćni protiv-oklopni sistemi OMTAS

Foto: Printscreen/Youtube/roketsan
Vojska tzv. Kosova dobila je novi protiv-oklopni sistem OMTAS.

Kosovske snage bezbednosti (KBS) uvele su u naoružanje turski protivoklopni sistem OMTAS, namenjen uništavanju svih vrsta tenkova i oklopnih vozila na daljini do četiri kilometra, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

SRBIJA MOŽE MIRNO DA SPAVA! Kako izgleda vatrena obuka studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta (VIDEO)policija

SRBIJA MOŽE MIRNO DA SPAVA! Kako izgleda vatrena obuka studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta (VIDEO)

DIV MEĐU OKLOPNJACIMA, "LAZANSKI" JE PONOS VOJSKE SRBIJE! Najmoćnije borbeno vozilo pešadije je pravo REMEK DELO srpske vojne industrijeLazanski

DIV MEĐU OKLOPNJACIMA, "LAZANSKI" JE PONOS VOJSKE SRBIJE! Najmoćnije borbeno vozilo pešadije je pravo REMEK DELO srpske vojne industrije

Nova bespilotna letelica SIRTAP se razvija i u Srbiji? Posao vredan 495 miliona evra (VIDEO)SIRTAP

Nova bespilotna letelica SIRTAP se razvija i u Srbiji? Posao vredan 495 miliona evra (VIDEO)

Novo sredstvo u naoružanju KBS prikazano je 27. novembra, tokom obeležavanja „Dana Snage-Vojske Kosova“ u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini.

Sistem OMTAS ima domet od 0,2 do četiri kilometra i opremljen je tandem kumulativnom bojevom glavom koja probija oklop svih savremenih tenkova i oklopnih vozila, navodi se na sajtu proizvođača, turske kompanije „Roketsan“.

Poput američkog sistema „Džavelin“, turski OMTAS može da pogodi cilj udarom odozgo ili spreda.

Ima dva modela gađanja – „ispali i zaboravi“ gde posle lansiranja raketa leti do cilja bez navođenja operatera, i „ispali i ispravi“ kada operater može da promeni cilj koji gađa.

Raketa se navodi na cilj na osnovu infracrvenog zračenja, odnosno toplote koju emituju motori tenkova i vozila, lansiranje može da se obavi i iz zaklona, a raketa se kontroliše putem radio linka.

Brzina projektila nije navedena, a činjenica da se do cilja navodi putem radio linka, ostavlja bar teoretsku mogućnost da se raketa „zbuni“ elektronskim dejstvima ili infracrvenim mamcima.

Težina sistema sa tronošcem, upravljačkom stanicom i raketom u lansirnoj cevi iznosi 36 kilograma.

Vlasti u Prištini su i prvi vidljivi korisnik protivoklopnog sistema OMTAS van Turske iako su iz kompanije „Roketsan“ još u martu 2022. godine objavili da je sistem kupilo više korisnika u Evropi i Africi.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd