Skip to main content
Taktička obuka vojske Nemačke

ZAPAD DOBIO OZBILJNU KONKURENCIJU, ORUŽJE OVE DRŽAVE IDE KAO ALVA! Rat u Ukrajini i opasno okruženje naterali su ih da rade kao MRAVI!

Foto: Profimedia
Cilj je da ova država do 2027. godine bude četvrta najveća izvoznica oružja na svetu

Najveća južnokorejska vojna kompanija Hanwha testira niz novog oružja. To govori da Južna Koreja povećava prodaju svog oružja. Taj rast prodaje je veći u odnosu na sve ostale države sveta.

PREKRETNICA U EVROPI: Rađa se nova vazduhoplovna sila, moćne letelice stigle iz Rusije

PREKRETNICA U EVROPI: Rađa se nova vazduhoplovna sila, moćne letelice stigle iz Rusije

AKO PUTIN AKTIVIRA SARMAT NASTAĆE "PAKAO" Na Zapadu ga zovu "Satana", pogledajte kakva razorna dejstva poseduje ruska zver

AKO PUTIN AKTIVIRA SARMAT NASTAĆE "PAKAO" Na Zapadu ga zovu "Satana", pogledajte kakva razorna dejstva poseduje ruska zver

STIŽU NOVI ILJUŠINI I TUPOLJEVI: Najmoćniji supersonični avion u istoriji jača redove ruske avijacije

STIŽU NOVI ILJUŠINI I TUPOLJEVI: Najmoćniji supersonični avion u istoriji jača redove ruske avijacije

Prodaja oružja ove zemlje je u poslednjih pet godina porasla za 177 odsto. To se desilo uprkos tome što Sjedinjene Američke Države, Rusija i Francuska imaju veće vojne industrije. Analitičari smatraju da ono što se dešava u Južnoj Koreji predstavlja veliku promenu za budućnost.

Kompanija Hanwha je najveći južnokorejski izvoznik oružja. Većinu oružja prodaje Poljskoj kao značajnoj članici NATO-a. S ovom državom ima sporazume za isporuku oružja vredne 13,7 milijardi dolara. Stručnjaci smatraju da je ključno za prodaju to što radnici ove kompanije uspevaju brzo da proizvode, prenosi Klix.

U decembru prošle godine je počela isporuka samohodnih haubica K9 u Poljsku. To se desilo samo tri meseca nakon što je potpisan sporazum o nabavci, što je velika razlika u odnosu na ostale sporazume o isporuci oružja u Evropi. Naime, ponekad prođe i nekoliko godina do realizacije sporazuma, tj. do isporuke.

U Hanwhai smatraju da je brza proizvodnja najvažnija u njihovoj strategiji pronalaženja novih kupaca. Vojni analitičari su konstatovali da je Južna Koreja u mogućnosti da samohodne haubice brže proizvodi od konkurencije na Zapadu i zbog decenija rasta napetosti u svom susedstvu.

Evropske vojne sile su nakon završetka Hladnog rata počele da smanjuju kapacitete za proizvodnju konvencionalnog oružja. S druge strane, Severna Koreja je primorala južnog suseda da povećava proizvodnju.

Južna Koreja se od tada uglavnom fokusirala na razvoj tradicionalnog oružja, kao što je artiljerija. Kompanija Hanwha je u međuvremenu počela da proizvodi i drugo oružje, među kojem je podmornica KSS-III. U pregovorima je da ove dizelske podmornice proda Kanadi, još jednoj članici NATO-a. Za proizvodnju se koriste automatizovane mašine i koriste se delovi proizvedeni u Južnoj Koreji.

Menadžer proizvodnje Hvang Sung-Mo je ukazao da je 90 odsto proizvodnje automatizovano. Plan je da se proizvodni kapaciteti udvostruče do 2027. godine.

Rast prodaje južnokorejskog oružja je dobrim delom podstaknut ukrajinskim potrebama u odbrani od ruske vojske. Ta potreba se odnosi na spomenute haubice.

NATO članice su tradicionalno oružje kupovale jedna od druge. Međutim, sada, usled sukoba Rusije i Ukrajine i problema u lancu snabdevanja, sve više oružje kupuju od Južne Koreje koja je jedna među tehnološkim najnaprednijim državama.

Rast izvoza namenske industrije je jedan od ključnih ciljeva južnokorejske vlade. Cilj je da ova država do 2027. bude četvrta najveća izvoznica oružja na svetu, objavio je Vol strit žurnal.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd