DODIK: Verovaću samo izveštaju nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu

11.12.2016. 16:59
Piše:
Beta
Milorad Dodik / Izvor: Profimedia
Dodik smatra da u vezi sa ratnim dešavanjima u Srebrenici ima mnogo kontroverzi, kao i predrasuda i osporavanja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je potrebno formiranje relevantne nezavisne medjunarodne komisije koja bi istražila i sačinila izveštaj o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

- Sada znamo da su Markale i Tuzlanska kapija bili namešteni da bi se kreirali odredjeni vojni dogadjaji, pre svega intervencija stranaca, rekao je Dodik.

DODIK: Bakir preko tajne službe OSA montira političke procese u BiH

Predsednik RS je dalje rekao da ne spori da se u Srebrenici na kraju rata dogodio "ozbiljan i veliki zločin", zbog, kako je naveo, "raznih političkih kalkulacija tadašnjeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića koji je povukao komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića, i nekih Srba".

Srebrenica / Izvor: Profimedia

- Nikoga ne pravdam, treba da dodjemo do relevantne istine, a istina nije ono što je napisala Vlada Republike Srpske pod pritiskom (bivšeg visokog predstavnika) Pedija Ešdauna, već istina može biti to da relevantna, autoritativna medjunarodna komisija, nezavisna od političkih institucija napravi jedan izvještaj, i to ću podržati, naglasio je Dodik.

On smatra da za to u ovom trenutku nema spremnosti, dodavši da je njegov odnos prema rema Potočarima nepromenjen, kao i da će Srebrenica imati prioritet kod vlasti RS i nakon što je Srbin izabran za načelnika Srebrenice.

DODIK NEMA DILEMU: Za RS važniji zakon o Ustavnom sudu BiH od upitnika EU!

Govoreći o radu Tužilaštva i Suda BiH, Dodik je ocenio da se BiH mora vratiti u ustavne okvire, odnosno da te institucije treba ukinuti, upozorivši da će u protivnom "BiH otići dodjavola".

- Konstituisanje Suda i Tužilaštva nije predvidjeno Ustavom BiH, to je bila politička, avanturistička, nezakonita odluka visokog predstavnika, rekao je on.

Prema njegovim rečima, te državne pravosudne institucije osnovane kako bi se "eliminisali svi Srbi koji bilo šta znače u političkom i privrednom smislu".

- Zalažem se za ukidanje Suda i Tužilaštva kao vanustavnih kategorija i kao loše kreacije medjunarodnog faktora u pogledu želje da putem sile i spekulacija formiraju politički sistem u BiH, rekao je Dodik.

On je optužio Obaveštajno-bezbednosnu službu (OBA) BiH da je pod direktnom kontrolom bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, da je diriguje procesima u Sudu i Tužilaštvu BiH, koji su prema njegovoj oceni "politički motivisani i montirani".

ZAJEDNIČKI PROJEKTI: Dodik sa Vučićem o novom auto-putu između RS i Srbije

Dodik je pozvao ostale strane u BiH da se dogovore o ovom pitanju, navodeći da će RS nastaviti da održava referendum za svako pitanje za koje oceni da je relevantno po interese ovog bh. entiteta.

- Ili ćemo sesti da se dogovorimo ili na miran način razići, istakao je predsednik RS.

Milorad Dodik / Izvor: Profimedia

Dodik je još ocenio hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović ima relevantne podatke za svoju tvrdnju da se u BiH vraćaju osobe koje su se na stranim ratištima borile kao pripadnici ISIL-a.

On je dodao da je upravo preko Hrvatske za vreme rata u BiH ušlo 4.500 mudžahedina koji su "sekli glave Srbima na Ozrenu", zbog čega su hrvatske službe i danas najverovatnije najinformisanije na koji način i ko ulazi u BiH.

DODIK: RS će na predsedničim izborima u Srbiji podržati kandidata vladajuće SNS

Predsednik RS je naglasio da nisu svi Bošnjaci i muslimani teroristi, ali da su radikalizovani muslimani oni koji su u posljednje vreme činili terorističke akte u regionu.

- U tom pogledu postoje činjenice, informacije o organizacijama, finansiranju, osobama koja su organizovala odlaske, naveo je Dodik.

Govoreći o sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem pre tri dana u Beogradu, Dodik je rekao da je razgovarano o obostrano važnim temama.

DODIK: Slavićemo dan Republike, već štampamo pozivnice

On je istakao da nije imao potrebu za popravljanje nekih odnosa, jer "ne trči za spekulantima koji zbog toga što se neko javno ne vidi mesec-dva dana pravi teorije zavere".

- Valjda neću stalno morati da objašnjavam da li sam se udaljio od Vučića ili sam se previše približio. Samo radim svoj posao onako kako mislim da je normalno, zaključio je Dodik.

Piše:
Beta
11.12.2016. 16:59
Pogledajte više