Skip to main content
Gabrijel Eskobar

"CRNA GORA BLIZU KOLAPSA KAKVOG SKORO NISAM VIDEO" Eskobar preti Podgorici: Rekli smo im da to NE RADE

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, upozorio je na "mnogo mogućih posledica", ako Crna Gore ne reši višemesečnu duboku političku i institucionalnu krizu.

- Crna Gora je u veoma dubokoj krizi. Blizu je institucionalnog kolapsa kakvog skoro nisam video u bilo kojoj zemlji. Nema vlade. Pale su dve vlade i nije bilo napretka u formiranju još jedne. Nemaju kvorum u Ustavnom sudu koji bi mogao da potvrdi nove izbore - rekao je Eskobar u intervjuu za Glas Amerike.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara podsetio je da na proleće ističe mandat predsednika Mila Đukanovića. Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović nedavno je raspisala predsedničke izbore za 19. mart.

"PREDSTOJEĆI IZBORI OZNAČIĆE KRAJ MILOVE ERE" To je interes najvećeg broja građana Crne Gore

"PREDSTOJEĆI IZBORI OZNAČIĆE KRAJ MILOVE ERE" To je interes najvećeg broja građana Crne Gore

OPOMENA ZA LAŽNU DRŽAVU IZ AMERIKE! Eskobar upozorio Kurtija: "Ne može tek tako da se odustane"

OPOMENA ZA LAŽNU DRŽAVU IZ AMERIKE! Eskobar upozorio Kurtija: "Ne može tek tako da se odustane"

"BRISEL NAS TRETIRA KAO DA SMO RETARDIRANI" Milanović pobesneo na EU, pa izgubio kompas - pale teške reči

"BRISEL NAS TRETIRA KAO DA SMO RETARDIRANI" Milanović pobesneo na EU, pa izgubio kompas - pale teške reči

- Može se dogoditi da nemaju predsednika da poveri mandat, da nemaju vladu da krenu napred i Ustavni sud da odobri sve odluke i potvrdi rezultate izbora - naglasio je Eskobar.

Američki zvaničnik je ponovio da je glavni zadatak da se odmah popune upražnjena mesta u Ustavnom sudu, "a zatim da se ide na izbore".

- Moraju da počnu sa Ustavnim sudom. I van toga, verujemo, i ankete pokazuju, da ogromna većina građana želi nove izbore. I to je gde bi trebalo da počnu - smatra Eskobar.

Eskobar je, pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije, poručio i da je veoma opasna bilo kakva pomisao da se "Ustav menja prostom većinom".

Gabrijel Eskobar
Foto: Profimedia

- Već smo rekli da nismo sigurni da bi to bila ustavno validna vlada. Nismo sigurni da bi mogli da se oslonimo na odluke takve vlade. Ohrabrili smo ih da to ne rade - zaključio je on.

Parlamentarna većina proglasila je krajem decembra lidera DEMOS-a Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku koje je prethodno usvojila u Skupštini, uprkos negativnom mišljenju Venecijanske komisije. 

Zvaničnici SAD i Evropske unije upozorili su da ne bi trebalo birati vladu na osnovu tih izmena.

Pregovori o formiranju vlade su u međuvremenu propali.     

Aktuelna vlada premijera Dritana Abazovića je u tehničkom mandatu, nakon što joj je izglasano nepoverenje pre više od pet meseci, podseća Glas Amerike.

Ustavni sud je u međuvremenu u blokadi jer od ukupno sedam, trenutno ima samo troje sudija i nema kvoruma za odlučivanje o ključnim pitanjima u zemlji.

Zvaničnici zemalja članica Evropske unije više puta su upozorili Podgoricu na pretnju zaustavljanja pregovora o pristupanju, ako se ne obezbedi puna funkcionalnost Ustavnog suda. 

U Crnoj Gori je trenutno u toku novi proces izbora sudija, nakon što prethodni kandidati nisu dobili neophodnu podršku u Skupštini.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd