Skip to main content
Milo Đukanović

Hoće da sruši Mila! Tajkun koji je finansirao raspad SCG i dalje KIPTI OD BESA zbog Đukanovića

Foto: Profimedia
Posle 12 godina ruska javnost je konačno saznala kako je milijarder Oleg Deripaska pomagao Milu Đukanoviću i njegovim istomišljenicima da 2006. godine osamostale Crnu Goru i odvoje je od Srbije!

O ljubavi iz interesa i potom velikoj mržnji ruskog "kralja aluminijuma" i Đukanovića uoči Nove godine pisao je nedeljnik "Tajm". Iz teksta se može videti i da se Deripaska okrenuo protiv Đukanovića kad se osetio prevarenim u Podgorici pa je tada zajedno sa još jednim oligarhom pomagao proruskoj opoziciji na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 2016. godine. 

U vreme priprema osamostaljivanja Podgorice od Beograda Oleg Deripaska je 2006. godine podržavao tadašnji crnogorski vrh. A kad je prestala ljubav - Deripaska je okrenuo kormilo!

Uz pomoć Pola Manaforta, bivšeg rukovodioca predizbornog štaba američkog predsednika Donalda Trampa, Deripaska je čak 2016. pokušao da pruži lobističku podršku crnogorskoj opoziciji koja se predstavljala kao proruska. "Tajm" tvrdi da je Deripaska u ratu protiv Đukanovića koristio usluge i bivšeg ruskog vojnog obaveštajca i pomoćnika vojnog atašea u SAD Viktora Bojarkina. Na kraju su Deripaska i Bojarkin završili na američkoj crnoj listi.

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
Foto: Profimedia

- Manaforta sam upoznao 2006. godine kad me je angažovao Deripaska da pomognem Đukanovićevoj partiji koja je radila na odvajanju Crne Gore od Srbije - rekao je Bojarkin.

Imali i više ciljeve?

Manafort je sarađivao sa Deripaskom oko referenduma koji bi omogućio Crnoj Gori ne samo da se osamostali nego i da postane članica EU.

U tekstu se citira i crnogorski činovnik koji je izjavio da su Deripaskini ljudi "bili dobar tim i oni su pomogli da dobijemo podršku od Rusije, a takođe i na Zapadu".

Deripaska je 2005. godine investirao u Crnu Goru i kupio je veliki Kombinat aluminijuma koji je proizvodio polovinu crnogorskog izvoza.

U nadi da će ljubav biti večna, a biznis cvetati, Deripaska je podržao osamostaljivanje Crne Gore. Na kraju je tužio Crnu Goru zbog nezakonite eksproprijacije i kasnije nezakonite prodaje podgoričkog aluminijumskog giganta i od crnogorskih vlasti potražuje skoro milijardu evra odštete.

No, na početku je sa Deripaskom najviše kontaktirao Milan Roćen koji je neko vreme bio ambasador zajedničke države Srbije i Crne Gore, a pred organizaciju referenduma je napustio tu funkciju i vratio se u Podgoricu.

Roćen je zatim bio ministar spoljnih poslova Crne Gore.

Sad je jasnije zašto se Milo Đukanović žalio da mu je dobre odnose sa Moskvom pokvario upravo Oleg Deripaska.

BONUS VIDEO: UBICA "APAČA" I MOĆNI RAKETNI BACAČ Evo šta sve može oružje koje PUTIN PREPORUČUJE SRBIJI

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd