few clouds
18°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

HRVATSKA SVAKODNEVNO OBARA REKORDE: Prvi put više od 2000 aktivnih slučajeva

22.08.2020. 16:30
Piše:
Srbija Danas/Index.hr
koronavirus
koronavirus / Izvor: Profimedia

Nacionalni savet civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Četvrti dan zaredom imamo rekordan broj novih slučajeva.

- U protekla 24 sata zabilježeno je 306 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2052. Među njima su 143 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. Jedna je osoba preminula. Od 25. februara 2020., kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 7900 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 170 preminulo, a 5678 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 6868 osoba. Do danas su ukupno testirane 148.742 osobe, od toga 2574 u poslednja 24 sata - objavio je Savet

JOŠ JEDNA MILOVA BRUKA! Đukanovićevom sestriću stan od 900.000 evra, a narod NEMA VODU u Baru! (FOTO)

JOŠ JEDNA MILOVA BRUKA! Đukanovićevom sestriću stan od 900.000 evra, a narod NEMA VODU u Baru! (FOTO)

TRESLO SE U KOMŠILUKU! Zemljotres pogodio BiH (FOTO)

TRESLO SE U KOMŠILUKU! Zemljotres pogodio BiH (FOTO)

Dodik: "Ako Srbiji traže priznavanje Kosova, pokrenuti pitanje statusa Srpske u okviru Federacije BiH"

Dodik: "Ako Srbiji traže priznavanje Kosova, pokrenuti pitanje statusa Srpske u okviru Federacije BiH"

Produžena mera rada barova do ponoći

Nacionalni savet civilne zaštite doneo je i odluku da se mera ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije "barovi" (noćni klub, noćni bar, disco-bar, caffe bar i sl.), koja je bila na snazi 10 dana od 14. kolovoza, produžuje do 7. septembra. Navedeni ugostiteljski objekti smeju biti otvoreni najduže do 24 sata.

Nove mere u Imotskoj krajini

U ponedjeljak na snagu stupaju nove mere u Imotskoj krajini, a trajaće dve nedelje:

Na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizovati samo u krugu porodice i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba.

Ugostiteljski objekti iz grupe "Barovi" i ugostiteljski objekti tipa bistroi mogu usluživati goste samo na otvorenim delovima (terasama i slično).
Na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, a saučešće ožalošćenima se ne sme izražavati bliskim kontaktom.
Porodična poljoprivredna gazdinstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smeju primati grupe u kojima je više od 20 osoba.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 92 slučaja

Prema izveštaju NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 755 obrađenih testova danas su 83 novoobolele osobe pozitivne na covid infekciju.

Uz 83 novoobolele osobe pozitivne na covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije još je 9 stranih državljana pozitivno na covid infekciju koji su testirani u Splitu. Od 83 novoobolele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno obolelih osoba dok se ostali novooboleli epidemiološki obrađuju.

1208 osoba nalazi se u samoizolaciji. 20 covid pozitivnih osoba nalaze se na bolničkom lečenju u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru. U karantinu se nalaze 2 strana državljanina.

U Zagrebu 58 slučajeva

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar"  sprovedeno je 660 testiranja na SARS-CoV-2, a u Gradu Zagrebu zabeleženo je 58 novih slučajeva, izvestili su u subotu iz NZJZ-a.

Posledično tome za 167 osoba izrečena je mera samoizolacije.

Osam je novoobolelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 19 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, a kod 22 novoobolele osobe je moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tokom korištenja godišnjeg odmora.

Kod šest je osoba epidemiološka obrada u toku, a tri su osobe došle iz BiH.

Svi testirani korisnici i delatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2, dodaje se u saopštenju.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 537 aktivnih slučajeva i 1133 aktivne samoizolacije, naveli su iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Zadarska županija

U Zadarskoj županiji 19 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novoobolelih reč je o porodičnim kontaktima i mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Trinaest novoobolelih je iz grada Zadra, dvoje je s područja opštine Vir, a po jedan iz grada Paga te opština Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Bibinje. 

Jedna osoba je preminula. Radi se o ženskoj osobi staroj 82 godine koja je bila na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 570 osoba, nadzor je istekao za njih 5040, a tokom jučerašnjeg dana testirano je 280 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su jedno kršenje mere samoizolacije.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je devetnaest novoobolelih od covida-19, objavio je u subotu Savet civilne zaštite te županije.

Prema podacima do subote u 11 sati, na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 108 slučajeva, a ukupno je bolest potvrđena kod ukupno 364 osobe, izlečeno je njih 245 dok je 11 osoba preminulo.

Savet civilne Zagrebačke županije apeluje na sve stanovnike da se pridržavaju svih donetih mera i uputstava te da posebno vode računa o socijalnoj distanci. Takođe, pozivaju ih da izbegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svako mora biti svestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje porodice i sugrađana.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u poslednja 24 sata zabeleženo je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Reč je o 9 osoba (četiri muške i pet ženskih) iz Metkovića koje se povezuju s jednom svadbom. Pozitivan je i jedan strani državljanin koji trenutno boravi u Dubrovniku i za kojeg se utvrđuje epidemiološka veza, kao i za zaraženu žensku osobu iz Ploča. Po jedna ženska osoba iz Konavala i Dubrovnika zaražene su kao kontakt prethodno poznatog slučaja.

Četiri osobe su izlečene - dve iz Dubrovnika, jedna iz Ploča i jedna osoba iz Zagreba koja se nalazi u Lumbardi. U OB Dubrovnik hospitalizovane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8179 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 308 osoba, a u poslednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 60 slučajeva kršenja samoizolacije. Savet CZ DNŽ i dalje apeluje na građane da se drže svih propisanih mera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Saveta civilne zaštite RH.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 12 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a jedna osoba je hospitalizovana. U samoizolaciji se nalazi 89 osoba, a ukupno je testirano 4906 osoba. Na poslednjem testiranju bila su 154 uzorka. Tokom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih sumnjivih osoba.

Karlovačka županija

U poslednja 24 sata (juče od 12 sati do danas u 12 sati) od ukupno 59 nalaza u Karlovačkoj županiji su tri pozitivna na covid-19 . Sve tri osobe su iz Karlovca, jedna mlađa ženska osoba koja je kontakt već pre obolele osobe, jedna mlađa muška osoba koja se vratila s mora i muškarac srednjih godina za kojeg epidemiolozi utvrđuju izvor zaraze.

Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno obolelo 156 osobe. Na hospitalizaciji u OB Karlovac se i dalje nalaze dve muške osobe.

U samoizolaciji se nalazi 201 osoba.

Brodsko-posavska županija

U poslednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je šest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedan na području grada Slavonskog Broda, a 5 slučajeva je s područja opštine Staro Petrovo Selo.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dve stotine sedamdeset i jedan (271), dok je broj aktivnih slučajeva osamdeset i jedan (81). Broj osoba pod merom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je tri stotine i osamdeset i dva (382).

Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva stanovnike opštine Staro Petrovo Selo na povećani oprez i pridržavanje mera i preporuka HZJZ-a koje su na snazi te smanjenje svih grupnih aktivnosti na minimum. Nadalje, poziva sve građane Brodsko-posavske županije na dosledno pridržavanje mera i sprovođenje preporuka HZJZ-a za sprečavanje zaraze bolešću covid-19.

Varaždinska županija

U poslednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabeleženo je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pet novih slučajeva je povezano sa svadbom, koja se održala prošli vikend u ivanečkom kraju, šestero novoobolelih su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba, u 3 slučaja se radi o povratnicima s letovanja, a kod jednog slučaja se radi o preventivnom asimptomatskom testiranju zbog dolaska na svadbu iz inostranstva.

Za očekivati je da će se sledećih dana broj zaraženih povezanih sa svadbom još povećati. Svi sa svadbe se trenutno leče kod kuće, a reč je o blažim kliničkim slikama, javlja Savet.

Tokom jučerašnjeg dana na bolničko lečenje primljene su tri osobe. Dve osobe od 60 godina zbog intenzivnijeg praćenja i lečenja i jedan 30-godišnji muškarac zbog teže kliničke slike.

"Epidemiološka situacija je narušena"

"Epidemiološka situacija ovime je narušena i više je ne možemo smatrati zadovoljavajućom. Apeliramo još jednom da se maksimalno pridržavamo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osobe koje se vraćaju s ljetovanja ili s nekog drugog rizičnog područja moraju biti odgovorne i ne približavati se starijim i bolesnim osobama barem prvih 7 dana po povratku, a u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno se moraju javiti svojem liječniku obiteljske medicine radi upućivanja na liječenje i izolaciju. Strogo pridržavanje epidemioloških mjera u ovom trenutku je neophodno i nužno ako želimo imati zdravu zajednicu", istaknuo je načelnik Saveta civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Varaždinskoj županiji pripisuju se i dva nova slučaja zbog prijavljenog mesta prebivališta, a beleže se i dve osobe koje su se oporavile.

Time je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 40 od čega je sedmero smešteno u Općoj bolnici Varaždin, a 33 ih se leči izolovano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji ima 108 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mesta prebivališta.

Pod merom samoizolacije nalazi se 250 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 14 osoba pozitivno je na covid-19. Od tog broja 12 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije - 11 na području Grada Šibenika i jedna na području Grada Skradina. Dve novoobolele osobe trenutno borave na području županije, dok im je prebivalište drugde.

Većina novoobolelih je mlađe životne dobi i uglavnom su kontakti prethodno obolelih.

Pod merama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 588 osoba.

U poslednja 24 sata uzorkovano je 198 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Na Odeljenju infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti covid-19 leče se tri osobe i nisu na respiratoru.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 138 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.

Međimurska županija

Od 85 juče uzetih uzoraka u ZZJZ Međimurske županije, 83 nalaza su negativna, a 2 pozitivna. Danas su do 11 h testirane 83 osobe i uzorci su u obradi.  

Do sada je ukupno izvršeno 2955 testiranja na covid-19 virus. Trenutno je aktivnih 26 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 231 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na covid-19 virus i njihovi kontakti).

Virovitičko-podravska županija

Mlada ženska osoba s područja Virovitičko-podravske županije novo je inficirana osoba virusom SARS-CoV-2, objavio je Savet. Ona ima blage simptome bolesti, na kućnom je lečenju, zarazila se na letovanju. Iz Saveta civilne zaštite Virovitičko-podravske županije podcrtavaju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mera kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze.

Broj testiranih, u poslednja 24 sata je bio 25 (24 negativnih i jedna pozitivna), a od početka epidemije u VPŽ on je trenutno 2759. Podsetimo, od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 44 osobe su se zarazile covidom-19. Od toga, dvanaest ih je trenutno aktivno, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je još četvero novozaraženih koronavirusom, a reč je o mlađim ljudima, koji su već u samoizolaciji, saznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novozaražene osobe su već u samoizolaciji kao kontakti ranije zaraženih osoba, a među novozaraženima nema turista.

Četiri osobe u županiji su ozdravile pa je u toj županiji do sada ozdravilo 165 osoba, a aktivna su 43 slučaja infekcije koronavirusom.

S obzirom na znatno povećane potrebe i zahteve za PCR testiranjima na covid-19 kao posledicu propisa pojedinih država u koje se turisti vraćaju iz Hrvatske ili u koje putuju hrvatski državljani, županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo nedavno je privremeno povećao i proširio kapacitete za uzorkovanje i testiranje pa se, osim u Rijeci, uzorci za testiranje mogu dati u ispostavama u Malom Lošinju, Rabu, Cresu i Krku.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u poslednja 24 sata je pet novopozitivnih na koronavirus, izvestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima po jedna je osoba iz Tovarnika, Vukovara, Ivankova, Cerića i Otoka.

U protekla 24 sata testirane su 124 osobe. Do sada je ukupno testiranih na području županije 7510 osoba, navode iz Saveta.

Dodaju kako je u samoizolaciji 181 osoba, a 26 osoba je hospitalizovanih.

Od ukupnog broja pozitivnih, 10 je radnika iz zdravstva (dva lekara, dve medicinske sestre/tehničara, tri druga zdravstvena radnika i tri nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sastava zdravstva su 54 radnika (osam lekara, 33 medicinskih sestara/tehničara, 12 drugih zdravstvenih radnika i jedan nezdravstveni radnik).

Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljele su ukupno 584 osobe, od kojih su 442 osobe izlečene, a ukupno je devet do sada umrlih osoba.

Istarska županija

Tokom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 440 uzoraka briseva (240 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je 7 pozitivno.

Kod šest slučajeva radi se o osobama iz mera samoizolacije ili su bliski kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba (dve su povezane s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, 2 su porodični i bliski kontakti i 2 iz predškolske ustanove Pula). U jednom slučaju u toku je epidemiološka obrada. Izlečene su dve osobe.

Trenutno je 63 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U merama samoizolacije nalazi se 201 osoba.

Osječko-baranjska županija

Od ukupno 220 uzoraka obrađenih u zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije četiri su bila pozitivna na koronavirus. Dve novoobolele osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Đakova i Koške.

Epidemiolozi su meru samoizolacije odredili za osam kontakata novoobolelih osoba pa su sada na području Osječko-baranjske županije pod tom merom ukupno 283 osobe. Trenutno je u Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizovano 20 pacijenata od kojih su četiri na respiratoru.

Policija je obavila 25 provera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenoj adresi. Inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 18 nadzora provedbe mera i preporuka u vezi koronavirusa (sedam prodavnica i trgovina, tri svadbe i dr.) te izrekli četiri usmena upozorenja zbog uočenih nepravilnosti.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novoobolela osoba od zarazne bolesti covid-19. Osoba je s područja grada Petrinje, izvestio je Savet.

Iz županijskog Saveta CZ i dalje apeluju na sve stanovnike županije da se pridržavaju epidemioloških mera i preporuka Nacionalnog saveta.

Koprivničko-križevačka županija

Županijski Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je nakon pristiglih rezultata jučerašnjih testiranja i potvrđenih 6 novo obolelih osoba od bolesti covid-19 na području županije sazvao sednicu Stožera i press-konferenciju za medije.

U poslednja 24 sata testirano je ukupno 30 osoba, od toga je potvrđeno 6 novozaraženih koronavirusom, a naglo se povećao i broj osoba kojima je izrečena mera samoizolacije. U toku je dalja epidemiološka obrada, a u ovom trenutku na području županije je 70 osoba u samoizolaciji i 4 osobe u drugim županijama, ali koje su bile bliski kontakti zaraženih osoba s đurđevačkog područja. Trenutno je na području županije 15 aktivnih slučajeva.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 3 nove osobe zaražene koronavirusom. Novooboleli imaju prebivališta na području Grada Oroslavja te opština Gornja Stubica i Jesenje. Radi se o jednom kontaktu već poznate obolele osobe te o dva nova slučaja koji će se epidemiološki obraditi.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 17. U samoizolaciji se nalazi 78 osoba.

REGION NA UDARU KORONE: U Sloveniji 370 aktivnih slučajeva virusa

REGION NA UDARU KORONE: U Sloveniji 370 aktivnih slučajeva virusa

KORONA SE OBRUŠILA NA BRAĆU PREKO DRINE: Još 86 novoobolelih, troje preminulih

KORONA SE OBRUŠILA NA BRAĆU PREKO DRINE: Još 86 novoobolelih, troje preminulih

OGROMNE GUŽVE NA IZLAZU IZ HRVATSKE: Turisti beže iz zemlje zbog povećanja broja zaraženih (VIDEO)

OGROMNE GUŽVE NA IZLAZU IZ HRVATSKE: Turisti beže iz zemlje zbog povećanja broja zaraženih (VIDEO)

I PORED PANDEMIJE U SARAJEVU ODRŽAN LGBTI+ SKUP: Malu grupu aktivista obezbeđivale jake policijske snage (VIDEO)

I PORED PANDEMIJE U SARAJEVU ODRŽAN LGBTI+ SKUP: Malu grupu aktivista obezbeđivale jake policijske snage (VIDEO)

JOŠ DVA POŽARA BUKNULA NA HVARU: Oko pedeset vatrogasaca bori se sa vatrenom stihijom (FOTO)

JOŠ DVA POŽARA BUKNULA NA HVARU: Oko pedeset vatrogasaca bori se sa vatrenom stihijom (FOTO)