Sreda 06. dec 2023.
Bakir Izetbegović

"ISLAMSKE ZEMLJE TREBA DA STANU SNAŽNIJE UZ MUSLIMANE U BIH" Skandalozna izjava Izetbegovića: Ponovo optužuje Srbe, pominjao i ORUŽJE

Foto: Profimedia
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) očigledno ne bira sredstva da produbi krizu u odnosima Srba i Bošnjaka.

Lider SDA Bakir Izetbegović je u intervjuu za arapsku televiziju Al Arabija pozvao islamske zemlje da muslimane u BiH zaštite od, kako je naveo, progona i poniženja.

BAKIR IZETBEGOVIĆ IZGUBIO IZBORE: Lider SDA se obratio medijima (VIDEO)

BAKIR IZETBEGOVIĆ IZGUBIO IZBORE: Lider SDA se obratio medijima (VIDEO)

IZETBEGOVIĆ PRIVUKAO PAŽNJU MEDIJA: Nakon gubitka izbora prišao Bećiroviću i iznenadio javnost POSTUPKOM

IZETBEGOVIĆ PRIVUKAO PAŽNJU MEDIJA: Nakon gubitka izbora prišao Bećiroviću i iznenadio javnost POSTUPKOM

BAKIR U PROBLEMU?! Tužilaštvo naredilo da se pokrenu predistražne radnje protiv Izetbegovića zbog revizije TUŽBE protiv Srbije!

BAKIR U PROBLEMU?! Tužilaštvo naredilo da se pokrenu predistražne radnje protiv Izetbegovića zbog revizije TUŽBE protiv Srbije!

Govorio je i o izbacivanju iz vlasti stranke "koju je nasledio od oca" te o međunarodnoj zajednici za koju tvrdi da “želi da stabilizuje odnose na Balkanu tako što će ići u korist jakih na štetu manjih naroda”.

Izetbegović je rekao i da su stranci "jako prisutni" u zemlji i da se brinu o implementaciji Dejtonskog sporazuma, navodeći PIC i OHR. Zapadne zemlje je optužio da su se, kako je rekao, ujedinile kako bi uklonili SDA iz vlasti.

- Nažalost, zapadne zemlje su se ujedinile, njihovi ambasadori, u tome da se ukloni ova najjača pobednička stranka koju ja predstavljam i da se dovedu manje stranke bosanske koje će njih slušati i koje će napraviti ustupke u odnose na srpsku i hrvatsku stranu - rekao je.

Istakao je, kako prenosi sarajevska N1 tv., da bi BiH bez međunarodne zajednice “teško funkcionisala”, koju je, međutim, ponovo optužio za uplitanje u izborni proces.

- Stranci u ovome času rade na način da nas faktički isporučuju, da redukuju moć Bošnjaka, smanjuju uticaj muslimana u BiH i na Balkanu da bi zadovoljili druge dve strane, pre svega srpsku stranu koja je vrlo agresivna u politikama - rekao je Izetbegović.

Naveo je da Visoki predstavnik u ovome nije sam, te objasnio strukturu PIC-a, navodeći da se radi većinom o zapadnim zemljama, ali i da je tu Organizacija islamske saradnje (OIC) koju predstavlja Turska.

- Pre svega prave ustupke Srbiji da bi je odvukli od Rusije i Putina, da bi je pridobioli za sebe. Oni to rade na naš račun, na račun naroda poput Bošnjaka, Crnogoraca, Kosovara… Jednostavno idu lakšom linijom, na račun nas kojima je ustvari potrebna ta međunarodna zajednica. Jer Srbi se trude da međunarodna zajednica ode - tvrdi Izetbegović.

Rekao je i da “predstavnik Srba” u BiH na dnevnoj bazi vređa zapadne ambasadore, ali, kako je kazao, "oni njega kao da ne čuju".

- Mogli bi da ga uklone ako hoće, međutim ne. Oni su odlučili da uklone nas - naveo je lider SDA.

Prema njegovim rečima, na Balkanu živi dva miliona Bošnjaka muslimana i još dva puta toliko Albanaca muslimana.

- Islamske zemlje treba da stanu snažnije uz nas. Da pokažu više brige. U ratu su nas pomagali, ali nedovoljno, jer nama je bio nametnut tzv. embargo na oružje. Srpska strana, Beograd je imao hiljade tenkova, aviona, mi nismo imali skoro ništa. A Zapad nam je nametnuo embargo na oružje. Dakle nama je bilo zabranjeno da se naoružamo, takvi goloruki.... - kazao je Izetbegović i dodao: Mislim da to malo muslimana autohtonih, belih muslimana ovde u Evropi zaslužuje više pažnje od strane islamskog umeta, od strane jakih muslimanskih zemalja. Dakle da nas jednostavno zaštite od progona, poniženja, dvostrukih standarda. Ocenio je, između ostalog, da “stvari idu u pravom smeru - ali da je potrebna podrška.

- Treba zaustaviti neodgovorne ljude koji prave probleme i tu nam treba odlučnija međunarodna zajednica i jači uticaj muslimanskih zemalja - rekao je Izetbegović.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd