Skip to main content
Juraj Mesić Juka

"OVO JE NAŠA ZEMLJA HRVATSKA" Uhapšen ekstremista u Zagrebu, učinio je JEZIVU stvar, pa salutirao poput NACISTE

Foto: Twitter/Printscreen
Skandal koji potresa Hrvatsku

Video snimak rasiste koji je izvređao dostavljača hrane iz Indije i time zgrozio javnost uhapšen je u ponedeljak u popodnevnim satima. Inače, radi se o Juraju Mesiću (34) zvanim Juka, saznaje Jutarnji list, a živi u Ivanić Gradu.

OŠTEĆENO I JEVANĐELJE: Ništa im nije sveto - vandali provalili u crkvu Sveta Petke, pa je oskrnavili (FOTO/VIDEO)

OŠTEĆENO I JEVANĐELJE: Ništa im nije sveto - vandali provalili u crkvu Sveta Petke, pa je oskrnavili (FOTO/VIDEO)

JEZIVA SCENA U POŽEGI! Pijana devojka tukla još pijaniju maloletnicu

JEZIVA SCENA U POŽEGI! Pijana devojka tukla još pijaniju maloletnicu

HOROR SCENA: Muškarac pronađen OBEŠEN u šumi

HOROR SCENA: Muškarac pronađen OBEŠEN u šumi

Mesić se kod kuće nije pojavio do ponedeljka oko podne, a nije dugo tamo ni ostao jer ga je policija čekala kako bi mogla da ga uhapsi. Temeljem sudskog naloga prvo je usledio pretres njegovog doma, a nakon toga usledila je istraga koja je u toku zbog sumnje na javno podsticanje na mržnju i nasilje.

Snimak na kojem vređa dostavljača tek je jedan u nizu, a često se u svojim videima osvrtao na strance koje je vređao zbog boje kože, dok je jednom čak Ukrajincima poslao i ''poruku'', salutirajući nacističkim pozdravom desnom rukom u uzdignutom uvis. 

Mesićeva majka nije želela da razgovara s medijima zbog šoka koji je doživela, dok je komšinica uhapšenog navela kako je Mesić ''porodični problem zbog čijeg ponašanja njegova majka pati''. 

Hrvati
Hrvati
Foto: Profimedia

- Nismo odmah znali šta mu policija radi pred kućom jer tokom nedelje nismo gledali medije pa ni taj video, ali kad sam u ponedeljak prepodne otvorila portale, odmah mi je bilo sve jasno. Nažalost, on je jedan veliki porodični problem zbog čijeg ponašanja njegova majka pati. Majka nije zaslužila da sin pravi budalu od sebe. Ne znam gde trenutno radi jer mi se ponekad čini kao da je bez ikakvih obaveza, ali znam da je nekad radio i da nam je govorio kako su ga drugi uvalili u neke probleme pa je morao i na sud - poručila je komšinica. 

Poznanici tvrde kako Mesić i inače nije prezao od rasističkih uvreda, a čak je i prilikom privođenja počeo da psuje novinare uz uzdignutu desnu ruku u vazduh. U jednom trenutku se čak i čulo kako je viknuo "Hajl Hitler". 

Ovo nije prvi put da je Mesić imao problema sa zakonom, već se u sudnici našao zbog tuče na Božić 2016. u Ivanić Gradu, kada je s prijateljem prišao jednom poznaniku. Prvo ga je, stajalo je tada u optužnici, šakom udario u glavu, nakon čega su ga obojica udarala šakama i nogama dok je bio na podu. Oboje su negirali krivicu i bilo kakav sukob, a sud ih je 2019. nepravosnažno osudio na uslovne kazne. 

Ustaše
Foto: Profimedia

- Je*eni nigeru, odi doma u Indiju. Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce - neumesne su rečenice koje odzvanjaju ušima svakog ko je pogledao sramotan snimak objavljen na Reditu tokom vikenda, a izgovara ih u centru Zagreba na ćelavo obrijani muškarac dostavljaču hrane poreklom iz Indije, piše Jutarnji list.

Nakon što je izvređao tog vrednog stranog radnika na rasnoj osnovi, a na čijem se licu iščitavala nelagoda, šok i neverica, video se prekida ali nije dugo trebalo da postane viralan pa se i policija, koju su doslovno građani zatrpali pitanjima oko snimka, umešala u slučaj.

Zahvaljujući kvalitetnim dojavama i smernicama, zagrebački policajci su vrlo brzo otkrili identitet inicijatora govora mržnje koji je svojom primitivnom komunikacijom osramotio celu zemlju. Reč je o, kako se saznaje, 34-godišnjaku iz okoline Zagreba, a njegovu lokaciju na kojoj se sakrio još uvek pokušavaju da lociraju.

- Prema do sada prikupljenim saznanjima i uvidom u javno objavljene snimke, navedeni događaj bi se mogao kvalifikovati kao krivično delo "Javno podsticanje na mržnju i nasilje" opisano u članu 325. stav 1. Krivičnog zakona. 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd