Skip to main content
Kristijan Šmit

ŠMIT NIKOME NE ODGOVARA U BiH: Digla se na noge bosanska dijaspora u Americi, pisali Blinkenu

Foto: Profimedia
Bosanska dijaspora u SAD-u protivi se izboru Nemca Šmita za Visokog predstavnika u BiH

Bosanskohercegovačka dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama je uputila pismo američkom državnom sekretaru kojim je izrazila protivljenje da Nemac Kristijan Šmit bude visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

"PAD UVOZA, NEMA INVESTICIJA, ZATVORIĆE SE GRANICE" BiH nije nabavila vakcine, ekonomista objašnjava posledice

"PAD UVOZA, NEMA INVESTICIJA, ZATVORIĆE SE GRANICE" BiH nije nabavila vakcine, ekonomista objašnjava posledice

JUŽNOAFRIČKI SOJ NA VRATIMA BALKANA: Lekar se vratio iz Namibije i nije mu bilo dobro, odmah poslat u karantin!

JUŽNOAFRIČKI SOJ NA VRATIMA BALKANA: Lekar se vratio iz Namibije i nije mu bilo dobro, odmah poslat u karantin!

HAOS U SKOPLJU: Albanci osuđeni na doživotnu zbog terorizma, u protestima povređeno sedam policajaca (VIDEO)

HAOS U SKOPLJU: Albanci osuđeni na doživotnu zbog terorizma, u protestima povređeno sedam policajaca (VIDEO)

Potpisnici pisma su Savetodavno veće za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjačko-američka asocijacija iz savezne države Ajova, Bosansko-američki institut za genocid i Zajednica Bošnjaka u Džordžiji.

U pismu sekretaru Entoniju Blinkenu su istakli zabrinutost kandidaturom Šmita za visokog predstavnika. Predstavili su mu se kao predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore širom SAD-a koja ne veruje da je Šmit pokazao viziju, kapacitet i volju da unapredi kredibilnu reformu tj. politike koje su orijentisane prema Bosni Hercegovini.

Smatraju da će umerenom politikom prema akterima segregacije i secesionizma u Bosni i Hercegovini, kao i njihovim pomagačima u Zagrebu, Beogradu i Moskvi samo distancirati zemlju od zapadnih demokratija kojima treba da pripada.

Posebno su zabrinuti zbog navoda da se pokušava dobiti podrška Rusije za Šmitovu kandidaturu.

- Naročito smo uznemireni zbog navoda da Šmit i njegovi pretpostavljeni u Berlinu prvi put pokušavaju da dobiju podršku Kremlja za kandidaturu, čak i pre nego što je na to pristala Kvinta. Rusija je direktna pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine - napisali su.

"Dobitnik priznanja koje je uručeno optuženima i osuđenima za ratne zločine"

Poručili su da im je neprihvatljiv pokušaj umiravanja ruskog predsednika Vladimira Putina na račun legitimnih demokratskih i evroatlantskih težnji većine stanovnika Bosne i Hercegovine.

Istakli su da bi podrška nemačkom kandidatu značila i podršku Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

- Podržavajući Šmita SAD bi dozvolio Putinu da zadire u regiju. Alarmantno je da je Šmitova Hrišćansko-socijalna unija (CSU) vrlo glasna podrška hrvatskom HDZ-u kao krajnje desničarskoj stranci s velikom antisemitskom bazom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Šmit je od HDZ-a dobio Orden Ante Starčevića, priznanje koje je uručeno optuženima i osuđenima za ratne zločine - istakli su.

Mišljenja su da je SAD ostao najvažniji prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine, te su zahvalni zbog toga. Naveli su da kao dijaspora cene vodstvo novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena da pomogne u okončanju genocida i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

"Visoki predstavnik mora štititi državnost Bosne i Hercegovine"

Podsetili su i na značaj Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

- Iako je ostvaren značajan napredak od kraja rata, OHR ostaje važan institucionalni stub za demokratsku transformaciju. Zato je važno da visoki predstavnik mora biti pojedinac koji razume moć i odgovornost OHR-a, neko ko je spreman iskoristiti OHR za uspostavljanje pravednog, pravičnog i odgovornog ustavnog poretka za sve građane. Verujemo da Kristijan Šmit nije ta osoba - potcrtali su.

Za njih visoki predstavnik mora imati jasnu proreformsku i evroatlantsku agendu, te da ima jasnu formulu kako postići ciljeve. Očekuju da će OHR reagovati na one koji podrivaju vladavinu zakona, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Ponovili su da nije prihvatljiv visoki predstavnik koji neće štititi državnost Bosne i Hercegovine a što, prema njihovim navodima,  podrazumeva korištenje i bonskih ovlasti.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je juče telefonski razgovarao sa Šmitom, te mu je kazao da je stav Republike Srpske da OHR treba biti zatvoren.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd