Četvrtak 30. nov 2023.
Miodrag Linta

Linta o predstojećim izborima u BiH: Prilika da se poboljša položaj Srba

Foto: Media Centar
Opšti izbori u BiH 7. oktobra

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta istakao je značaj predstojećih opštih izbora u Bosni i Hercegovini za položaj Srba u Federaciji i pozvao Srbe u rasejanju da se prijave kako bi mogli da glasaju van BiH na izborima 7. oktobra.

On je gostujući na Radio Beogradu rekao da je položaj Srba težak jer su im uskraćena mnoga prava - u vezi sa zapošljavanjem, imovinom, kulturom i obrazovanjem i istakao da su izbori, koji će se održati 7. oktobra prilika da se njihov položaj poboljša.

"Prijave za glasanje van BiH vrše se do 24. jula. Popunjava se najpre jedan PRP obrazac koji se može naći na sajtu Centralne izborne komisije BiH, a biće i na sajtu Saveza Srba iz regiona, gde se pišu osnovni podaci. Tu se glasač može opredeliti da li želi da glasa poštom ili u diplomarno-konzularnom predstavništvu", rekao je Linta. 

Prema njegovim rečima, drugi važan dokument, koji glasač treba da ima je uverenje o državljanstvu BiH koje nije starije od šest meseci. 

- Treći prateći dokument je kopija nekog dokumenta koji imaju u Srbiji, a četvrti, koji nije obavezan, je kopija stare lične karte BiH koju su imali 1991-1992. godine. Tri obavezna dokumenta treba poslati ili poštom na adresu Centralne izborne komisije BiH ili skenirati i poslati mejlom - rekao je Linta, preneo je RTS.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd