Skip to main content
Milorad Dodik

"O TOME NE POSTOJI KONSENZUS U BiH" Dodik poslao pismo UN - Bosna i Hercegovina ne stoji iza rezolucije o Srebrenici

Foto: Profimedia
Milorad Dodik u pismu Šahidu istakao da "Alkalaj ima krivične prijave zbog antiustavnog ponašanja, te da svi ti navodi na kojima insistiraju vode ka previranju".

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obavestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", jer o tome u BiH ne postoji konsenzus, rekla je Dodikova savetnica Ana Trišić Babić.

Babićeva je istakla da je Dodik u pismu predsedniku Generalne skupštine UN Abduli Šahidu naveo da u vezi sa tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje, prenosi RTRS.

Ona je precizirala za "Glas Srpske" da je još krajem maja nevladina organizacija pod nazivom "Radna grupa za BiH" uputila u UN sporni predlog rezolucije, te da je problem što stalna misija BiH u Njujorku, koju predvodi Sven Alkalaj, a na osnovu instrukcija ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković, predstavlja tu njihovu inicijativu kao zahtev BiH.

Babićeva navodi da je Dodik u pismu Šahidu istakao da "Alkalaj ima krivične prijave zbog antiustavnog ponašanja, te da svi ti navodi na kojima insistiraju vode ka previranju".

- Jednostavno je u pismu naveo da iza sveg tog delovanja ne stoji BiH - istakla je Babićeva.

Prema njenim rečima, svi ti pokušaji sada u proceduri da sporni dokument završi na dnevnom redu kako bi o njemu glasale zemlje članice UN na Generalnoj skupštini.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd