Ponedeljak 26. feb 2024.
Ursula fon der Lajen

"NAĆI ĆEMO NAČIN DA URSULA FON DER LAJEN ČUJE NAŠE ARGUMENTE" Republika Srpska uputila poruku predsednici Evropske komisije

Foto: Shutterstock
Fon der Lajen bi, kako je najavljeno, sutra u Sarajevu trebalo da se sastane samo sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto (HDZ).

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen neće imati priliku da u Savetu ministara BiH čuje realan prikaz odnosa u državi, jer na sastanku nisu planirani ministri iz Republike Srpske, što je neprihvatljivo, poručio je danas zamenik predsedavajućeg Saveta ministara Staša Košarac.

"Stranke koje ne podržavaju NATO mogu da spreče napredak" Amerikanci zabrinuti zbog izbora nove Vlade Crne GoreSAD I CG

"Stranke koje ne podržavaju NATO mogu da spreče napredak" Amerikanci zabrinuti zbog izbora nove Vlade Crne Gore

NASTAVLJA SE RAT U HRVATSKOJ ZBOG SLIKE SA ĐOKOVIĆEM! Plenković žestoko odgovorio Milanoviću na navode da je RUSOFILZoran Milanović, Andrej Plenković

NASTAVLJA SE RAT U HRVATSKOJ ZBOG SLIKE SA ĐOKOVIĆEM! Plenković žestoko odgovorio Milanoviću na navode da je RUSOFIL

"ČLANSTVO CRNE GORE U EU PRE 2030. REALNA MOGUĆNOST" Milatović na pres konferenciji sa Ursulom fon der Lajen Jakov Milatović

"ČLANSTVO CRNE GORE U EU PRE 2030. REALNA MOGUĆNOST" Milatović na pres konferenciji sa Ursulom fon der Lajen

Fon der Lajen bi, kako je najavljeno, sutra u Sarajevu trebalo da se sastane samo sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto (HDZ), Košarac u izjavi za RTRS ističe da je Republika Srpska opredeljena za evropske integracije i da podržava realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu, što uključuje i Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji rešava pitanje stranih sudija.

- Smatram da je ovo neprihvatljiva praksa i da odmah mora biti promenjena, posebno zbog činjenice da su u poslednjem periodu prisutni zlonamerni i neistiniti narativi o Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu - kaže Košarac.

Istakao je da će predstavnici Srpske pronaći način da Fon der Lajenova čuje njihove argumente.

- Ponoviću - mi podržavamo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez da nam strani faktor nameće odluke. To se odnosi na sve nedobronamerne strance, posebno na lažnog visokog predstavnika, koji žele centralizaciju BiH i politički progone predsednika Srpske Milorada Dodika, koji im kao brana stoji na putu - naveo je Košarac.

Očekuje, istakao je, da EU prepozna napore i da se aktivno uključi u rešavanje pitanja zatvaranja OHR-a i odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd