Skip to main content
Zdravko Krivokapić

NOVA UCENA DRITANOVE URE: Još uvek ćute o rekonstrukciji Vlade, da li čekaju odobrenje strane ambasade?

Foto: Profimedia/Youtube/ Printscreen/NOVA VIDEO
Ucena četvoro poslanika.

Građanski pokret URA, deo vladajuće većine, još nije zauzeo konačan stav o tome da li će podržati najavljenu rekonstrukciju Vlade, koju su u dogovoru nagovestila dva najjača politička saveza - Demokratski front i Demokratska Crna Gora. Potpredsednik URA Miloš Konatar saopštio je da neće biti rekonstrukcije Vlade, a da političari budu njen deo.

SVE JUNAK DO JUNAKA: Još jedan Milov čovek stao u odbranu URE Dritana Abazovića, na pomolu neka nova koalicija?

SVE JUNAK DO JUNAKA: Još jedan Milov čovek stao u odbranu URE Dritana Abazovića, na pomolu neka nova koalicija?

PATRIJARH DANAS U BERANAMA: Sve je spremno za ustoličenje vladike Metodija

PATRIJARH DANAS U BERANAMA: Sve je spremno za ustoličenje vladike Metodija

OBRT U AFERI "KOVERAT": Potvrđena optužnica protiv Stijepovića, bivši gradonačelnik Podgorice će morati da odgovara

OBRT U AFERI "KOVERAT": Potvrđena optužnica protiv Stijepovića, bivši gradonačelnik Podgorice će morati da odgovara

- Model ekspertske Vlade je omogućio smenu Demokratske partije socijalista. Možemo razgovarati o rekonstrukciji, a da se sačuva suština - da Vlada ostane ekspertska i nestranačka. Ukoliko dođe do novog momenta, da svi konstituenti većine, pa i premijer, žele političare u Vladi, onda to više nije ekspertska, već politička, stranačka vlada. To je nova vlada o kojoj moramo da se dogovaramo i sednemo za sto - poručio je Konatar.

Politički analitičar prof. dr Srđan Vukadonović kaže za "Novosti", da uvek postoje remetilački faktori kada u koaliciju uđu raznorodne stranke koje ne gledaju interes građana Crne Gore i političke stabilnosti.

- Narodu je dosta bilo političkog mučenja u minulih deset meseci od kako se formirala Vlada Zdravka Krivokapića i sada žele stabilnu Vladu koja će dati dobre rezultate koji će poboljšati život građana. Međutim, imamo ucenjivanje URA koja ima svega četvoro poslanika. Rezultati izbora ni ovog puta neće biti ispoštovani jer neće odražavati izborni kapacitet izbora od 30. avgusta prošle godine - kaže Vukadinović, ocenjujući da URA predstavlja "remetilački faktor" u vladajućoj većini. - Dobro je što sada nijedna odluka u Vladi se neće moći sprovesti bez saglasnosti Demokratskog fronta.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša napominje da se Crna Gora nalazi u institucionalnoj krizi. On smatra da je prelazna Vlada najbolji način za izlazak iz ove situacije, kako bi se pripremili vanredni parlamentarni izbori.

- Očekivao sam da će kolege iz vlasti s nama iz opozicije pokušati da nađu meru kompromisa, ali ovo je trenutak da se sagledaju posledice jednogodišnjeg eksperimenta - poručuje Mugoša.

AMBASADIZACIJA

Dobro bi bilo da ova nova vlada bude formirana bez uticaja stranih ambasada jer Crnoj Gori je dosta više ambasadizacije koja se sprovodi, a takođe dobro bi bilo da bude formirana i bez uticaja NVO sektora. Poznato je navodno ekspertsko zalaganje URA u prošlom mandatu, kada su pokušali da poture eksperte svojih kasnijih potpredsednika! Vlada mora da bude politička, jer političari će morati da odgovaraju svojim strankama. Mi danas imamo vladu takozvanih eksperata koji ne odgovaraju nikome! Niko iza ovih članova vlade ne stoji i zato nema ni njihove odgovornosti - upozorava profesor Vukadinović.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd