Petak 23. feb 2024.
Patrijarh Porfirije

VELIKI BROJ SRBA DOČEKAO PATRIJARHA PORFIRIJA USRED DALMACIJE: Služena liturgija u manastiru Krka

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Veliki dan za srpski narod

U prisustvu mnogobrojnih srpskih pravoslavnih vernika iz severne Dalmacije, patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju u manastiru Krka, povodom slave Bogoslovije - Sveta tri jerarha.

HOROR U SARAJEVU! Beživotno telo muškarca pronađeno pored putaBosanska policija

HOROR U SARAJEVU! Beživotno telo muškarca pronađeno pored puta

DODIK POSLAO SNAŽNU PORUKU: "BiH ne prepoznajemo kao našu - alternativa je SAMOSTALNA DRŽAVA!" Milorad Dodik

DODIK POSLAO SNAŽNU PORUKU: "BiH ne prepoznajemo kao našu - alternativa je SAMOSTALNA DRŽAVA!"

BRAČNI PAR SA TROJE DECE SLETEO SA PUTA: Policija APELUJE na putnike, POŠTUJTE PROPISEkanjon vrbasa

BRAČNI PAR SA TROJE DECE SLETEO SA PUTA: Policija APELUJE na putnike, POŠTUJTE PROPISE

Patrijarh je u besedi rekao da Sveta tri jerarha podsećaju na to da je narod stvoren kao jedan i jedinstveni ljudski rod, od jedne krvi, od istog mesa i kostiju.

- Kako kaže apostol Pavle, stvoreni smo kao jedan Adam i da postanemo jedno u Bogu i jedno u Hristu. To možemo biti ako smo jedno u dobru, nije svako jedinstvo blagosloveno - naveo je patrijarh Porfirije.

Njegovoj svetosti sasluživali su preosvećeni episkopi niški Arsenije, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo, dalmatinski Nikodim, osječko-poljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, šabački Јerotej i jegarski Nektarije, vikar patrijarha srpskog.

Prisutni su bili i rektori bogoslovija iz Beograda, Sremskih Karlovaca i sa Cetinja, sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, te profesori i učenici Bogoslovije Sveta tri jerarha, ambasador Srbije u Hrvatskoj Јelena Milić, kao i verni narod.

U čast dolaska patrijarha, sinoć je u manastirskom hramu služena svečana doksologija, a patrijarh je u besedi istakao da je manastir Krka sveto mesto koje uznosi vekovima molitve, ne samo za one koji žive ovde, nego za sav srpski narod gde god se nalazio i za čitav svet.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd