Skip to main content
Foto: Profimedia

PLJAČKANJE I ZATIRANJE SVEGA ŠTO SE IDENTIFIKUJE KAO SRPSKO: Federacija BiH već šest godina otima srpsku imovinu!

Foto: Profimedia
Projekat otimanja srpske imovine je isti kao u Hrvatskoj

Srpska imovina na području Federacije BiH se otima već šest godina koliko traje projekat harmonizacije katastra i zemljišnih knjiga u FBiH i neće prestati sve dok i metar zemlje koja je sada vlasništvo Srba ne bude upisan na Federaciju BiH.

Letovanje u CRNOJ GORI – Hoteli 4* od 349€ Agencija Travelland radi subotom i nedeljom!

Letovanje u CRNOJ GORI – Hoteli 4* od 349€ Agencija Travelland radi subotom i nedeljom!

HAOS U HRVATSKOJ! Policija jedva izvukla dvojicu muškaraca iz poplavljenog automobila

HAOS U HRVATSKOJ! Policija jedva izvukla dvojicu muškaraca iz poplavljenog automobila

KRIVOKAPIĆU NI TUŽILAŠTVO NE MOŽE NIŠTA: Bahati crnogorski premijer ima skandalozno opravdanje za bezobrazluk

KRIVOKAPIĆU NI TUŽILAŠTVO NE MOŽE NIŠTA: Bahati crnogorski premijer ima skandalozno opravdanje za bezobrazluk

Projekat otimanja srpske imovine je isti kao u Hrvatskoj. Na terenu bošnjački plan izgleda tako da se srpska imovina, kuće, zemlja i šume, kroz proces izrade novih zemljišnjih knjiga upišu na opštine u Federaciji BiH ili na državu BiH. Na ovaj način već je 4.000 srpskih porodica koje imaju imovinu u FBiH prijavilo nadležnim institucijam RS da im je imovina oteta i prepisana na neku od lokalnih zajednica u FBiH.

Prema zvaničnim podacima, institucija RS preko 400.000 Srba polaže pravo na nepokretnosti u FBiH, a Srbi drže oko 32 odsto grunta na teritoriji FBiH.

Dosada je samo na širem području Sarajeva oduzeto oko dva miliona kvadratnih metara srpske imovine. Tu se nalazi ogroman deo šume na Igmanu, pa kuća i zemljišta u sarajevskim naseljima Ilijaš, Hadžići, Visoko i Breza. Srpske porodice sa šireg sarajevskog područja poput Stojanovića, Lubura, Erića, Damjanovića već godinama vode borbu po sudovima da vrate otetu imovinu koja je samo preko noći prepisana.

Rođaci Risto i Vladimir Lubura kažu da su ostali bez 180 dunuma šume na Igmanu.

- Imovina je samo prepisana na druge i sad nam šumu seku drugi, a zemlju obrađuju neki strani ljudi - kažu Lubure.

Aleksa Erić godinama traži da mu se vrati četiri dunuma zemlje u naselju Breza kod Sarajeva.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Zemljište su uzeli kao opštenarodno dobro - kažu Erići.

Kako bi se sprečilo otimanje vekovne srpske imovine po FBiH, otvoreno je šest kancelarija za pravnu pomoć na području RS. Kancelarije rade u Banjaluci, Zvorniku, Bijeljinu, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Nevesinjeu.

Đorđe Radanović, koordinator rada Kancelarije za stručnu pravnu pomoć Srbima u FBiH kaže da su kancelarije već primile oko 4.000 zahteva Srba da im je imovina oteta i uknjižena na opštine ili kantone po FBiH .

- Najviše srpske imovine je oteto na području Sarajeva, Bihaća i Mostara. Princip otimačine ide po sistemu da se u Službenom glasniku FBiH ili na oglasnoj tabali neke opštine objavi poziv za uknjižavanje imovine. Srbin ima 60 dana da se prijavi i kaže da je njegova zemlja i pokaže papire. Naravno do toga ne dođe jer Srbi ne žive u FBiH pa ne mogu pratiti oglase i tako ostaju bez imovine - pojašnjava Radovanović.

On ističe da je procena sa terena da je Federacija BiH već otela na hiljade srpskih gruntova!

Ljubiša Ćosić gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže da je najveći problem kolektivna svest Bošnjaka usmerena na otimanje i zatiranje svega što se identifikuje kao srpsko na užem i širem području Sarajeva.

- Ne poštuje se osnovno pravilo, a to je zakonitost privatne svojine. Jednostavno, kolektivno ponašanje Bošnjaka koji rade u bilo kojoj instituciji u FBiH je da stopiraju povratak imovine Srbima. Ovo se radi na svakom koraku u FBiH. Bilo da Srbin želi da vrati stan, kuću, zemlju, šumu, sve što ima odrednicu srpski, po automatizmu se onemogućuje i meta je napada Bošnjaka - ističe Ćosić.

Uključuje se i Srbija

U zaštiti imovine Srba u FBiH uključuje se i Srbija preko Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova. Pokreće kampanju da se Srbi gde god bili masovno prijavljuju i ostave podatke o imovini u FBiH.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd