Skip to main content
siromaštvo

POSKUPLJUJE SVE BEZ ČEGA SE NE MOŽE! Novi udar na ionako loša primanja u Bosni i Hercegovini

Foto: Profimedia
Pored novih cena od Nove godine, očekuju se i druga tokom godine.

Tek što zakorače u novu godinu, građane BiH kao hladan tuš dočekaće nova poskupljenja.

Luksuz je odavno postala hrana, odeća, kućne potrepštine, o autu ili nekom odmoru da i ne govorimo. Sa svakom novom pošiljkom koja stiže u BiH, stižu i nove cene, naravno više, pa nam hrana danas ima približno istu cenu kao i u zemljama Evropske unije, dok su nam plate barem četiri puta manje.

Luksuz su odavno i lekovi  koje plaćamo daleko skuplje u odnosu na zemlje u regionu, ali i Evropi.

U udruženjima potrošača skreću pažnju na još jedan problem - tihi rast cena svih roba i usluga, koje niko ne kontroliše. Veruju da će se slična situacija nastaviti i u narednoj godini, piše Buka.

Čovek puši cigaretu
Foto: Profimedia

Dolaskom Nove godine i zvanično dolaze nove, veće cene cigareta, duvana, kafe, a još se čeka šta će biti sa gorivom.

Tako će odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) od 1. januara 2017. godine minimalna akciza za cigarete i duvan iznositi 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada. Novi cenovnik cigareta trebao bi biti poznat u decembru.

Što se tiče cena kafe, ona je u maloprodaji već podignuta, a rast cena se očekuje i naredne godine.

U pržionicama kafe kažu da su poskupljenja u narednoj godini sasvim izvesna jer poslednjih meseci značajno raste cena ove visokotarifne robe na svetskom tržištu.

- Ako se obistine najave dobavljača, rast cena kafe u maloprodaji neminovan je i u narednoj godini - kažu u pržionici Minea u Gradiški.

Kafa
Foto: Profimedia

Dragutin Bošković, predsednik Pokreta potrošača RS,  kaže da potrošačima nikada nije bilo teže jer troškovi osnovnih životnih namirnica iz dana u dan postaju sve veći, što hranu u BiH čini jednom od najskupljih u Evropi u odnosu na životni standard građana.

Tihi rast cena će se nastaviti

- Za namirnice za koje ste pre četiri godine trebali izdvojiti 80 maraka, danas trebate izdvojiti preko 100 maraka. S druge strane, plate i penzije već godinama stagniraju, sve je više građana nezaposleno i u stanju socijalne potrebe. Nažalost, stalno se govori o novim poskupljenjima, dok svi ćute i ignorišu tiha poskupljenja koja su gotovo pa svakodnevna. O njima govore samo  građani, koji sve teže krpe kraj s krajem.

O cenama lekova suvišno je i govoriti. Najskuplji su u regionu. I konačno treba pričati o pojeftinjenjima, a ne o poskupljenjima, jer sve je teže i teže preživeti - ističe Bošković.

Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara RS kaže da domaći proizvođači nisu i ne planiraju dizati cene, ali da su iste u trgovinama povećane i verovatno će i dalje rasti, jer trgovački lobiji, a ne proizvođači, diktiraju cene hrane.

- Uvoznički lobi i trgovinski lanci hoće da zarade više nego što zarađuju sami primarni proizvođači i dižu cene. Oni sve kontrolišu. Nažalost, situacija će biti sve gora jer domaća proizvodnja umire. Mi odavno nismo konkurentni zbog  nedostatka podrške državnih institucija i to je već godinama problem. Za mleko, podsticaje nismo dobili od aprila, a ostali proizvođači od januara.  A onoga momenta kada potpuno nestane domaće proizvodnje, mleko koje sada košta jednu marku koštaće 2 evra. Upravo dolazim iz Bugarske, kod njih litar mleka u supermarketu košta 2 evra.  Ranije, dok su imali svoju proizvodnju, cena je bila kao i kod nas. To i nas čeka - kaže Usorac.

Akcize na gorivo ponovo pred Savetom ministara

Iako je sredinom oktobra mnoge obradovala vest da Parlamentarna skupština BiH nije podržala predlog da se gorivo optereti sa dodatnih 15 feninga po litri, nekoliko dana posle je odlučeno da će se akcize na naftu i naftne derivate ponovo naći pred ministrima u Savetu ministara BiH, a nakon toga i u parlamentarnoj proceduri.

Točenje goriva
Foto: Profimedia

Podsetimo, u pismu namere MMF, vlasti BiH su se obavezale da će aktuelne akcize za naftu i naftne derivate povisiti za 15 feninga po litru, a  entitetski premijeri to pokušavaju još od septembra prošle godine.

Stoga, lako je zaključiti da je samo pitanje vremena kada će gorivo biti opterećeno s dodatnih 15 feninga, čime će cena litra goriva doći blizu ili premašiti dve marke.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd