clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRAVI ROLERKOSTER U JEDNOM DANU: Kako je Kotoranin, jedan od najopasnijih kriminalaca, danas SLOBODAN ČOVEK?

30.07.2020. 07:43
Piše:
Srbija Danas/Blic
Jovan Vukotić
Jovan Vukotić / Izvor: FOTO: Privatna arhiva
Vukotić je u ovom postupku angažaovao i branioce koji su prisustvovali svakoj dokaznoj radnji koju je Tužilaštvo preduzelo.

Jovan Vukotić, označen kao vođa škaljarskog klana, juče je napustio zatvor u Spužu pošto je Viši sud u Podgorici uvažio predlog Vukotićevih branilaca, uz saglasnost tužilaštva, da mu se ukine pritvor. Danas, Više državno tužilaštvo donelo je naredbu o obustavljanju istrage za pokušaj ubistva pripadnika kavačkog klana, tako da je Vukotić i zvanično slobodan čovek.

Nakon dve godine provedenih iza rešetaka, Jovan Vukotić, za koga se smatra da godinama rukovodi škaljarskim klanom, slobodno je išetao iz spuškog zatvora na slobodu. Gotovo neverovatno, ali osoba označavana jednim od najopasnijih kriminalaca u regionu, sada je slobodan čovek. Kako je to moguće?

Vukotić i Milć Šaković teretili su se, podsećanja radi, da su sa pokojnim Igorom Dedovićem krajem marta 2016. godine u kotorskom naselju Rakite pokušali ubistvo Miloša Radonjića i Vojina Stupara, pripadnika suparničkog, kavačkog klana.

MILU GORI POD NOGAMA, BLIŽI MU SE KRAJ?! Naredio policiji da pred izbore HAPSI birače koji su protiv njega

MILU GORI POD NOGAMA, BLIŽI MU SE KRAJ?! Naredio policiji da pred izbore HAPSI birače koji su protiv njega

VUKOTIĆ DEFINITIVNO SLOBODAN! Šef škaljaraca neće odgovarati za pokušaj ubistva, tužilaštvo obustavilo istragu

VUKOTIĆ DEFINITIVNO SLOBODAN! Šef škaljaraca neće odgovarati za pokušaj ubistva, tužilaštvo obustavilo istragu

PUCNJAVA U BIJELOM POLJU: Bojan Konatar ranjen u ruku i nogu, policiji otkrio IDENTITET NAPADAČA

PUCNJAVA U BIJELOM POLJU: Bojan Konatar ranjen u ruku i nogu, policiji otkrio IDENTITET NAPADAČA

U predlogu za ukidanje pritvora Vukotiću koji potpisuje advokatica Zora Dobričanin-Nikodinović, a u koji je crnogorska Pobjeda imala neposredan uvid, navode se brojni razlozi na koje je sudija za istrage odreagovao donošenjem pozitivne odluke.

Razlozi

Advokatica Dobričanin-Nikodinović podseća da se u obrazloženju rešenja o ukidanju pritvora Šakoviću navodi da su svedoci potvrdili odbranu Vukotića da u vreme napada na Radonjića i Stupara nije bio u Kotoru i da se pokojni Dedović tada nalazio u Sloveniji.

Osim toga, Stupar je u istražnom postupku naveo da ne zna koliko je osoba bilo u vozilu iz kog je pucano na njega i Radonjića, da nikoga od tih lica nije prepoznao i da ne zna ko je pucao na njih.

Upravo su ovo razlozi zbog kojih je, kako navodi odbrana, nužno bilo Vukotiću ukinuti pritvor i da bi "suprotno postupanje predstavljalo povredu načela ravnopravnosti stranaka pred sudom".

Nejednako postupanje suda, prema okrivljenima u istom krivičnom postupku, suprotno je načelima Ustava Crne Gore, zaključuje advokatica u predlogu o ukidanju pritvora, a prenosi Pobjeda.

cg
cg / Izvor: Profimedia

Odbrana Vukotića je naglasila da se on u pritvoru nalazi još od 6. decembra 2019. godine kada su mu srpske vlasti odredile ekstradicioni pritvor u vezi sa postupkom koji vodi crnogorsko pravosuđe za pokušaj teškog ubistva Radonjića i Stupara.

U istražnom postupku protiv Vukotića i Šakovića saslušan je i sam Vukotić, brojni svedoci, ali i obavljene su brojne radnje u cilju rasvetljavanja krivičnog dela za koje se tereti.

Međutim, kako odbrana navodi, u rešenjima kojima je Vukotiću do sada produžavan pritvor sud se pozivao samo na dokaze iz 2016. godine, ne navodeći da je od 8. februara 2019. godine, kada mu je određen pritvor, obavljen čitav niz radnji koje upućuju na sasvim drugačiji "stepen sumnje".

Mera

Advokatica Dobričanin-Nikodinović ističe i da je u ovom krivičnom postupku prema Vukotiću pritvor primenjen kao prva, a ne kao poslednja mera za obezbeđenje njegovog prisustva čime su povređena osnovna načela ZKP-a.

Navodi da je Vukotiću određen pritvor pre nego mu je poslat poziv za saslušanje, ali i rešenje o određivanju pritvora od 8. februara 2019. godine iako se tada već pet meseci nalazio na poznatoj adresi, u pritvoru beogradskog Okružnog zatvora, u postupku koji je protiv njega vođen pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu.

Dodaje da je Vukotiću određen pritvor kao najteža mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje postupka, "iako on nikada nije bio ni u bekstvu", niti je u trenutku određivanja pritvora bio na nepoznatoj adresi.

Vukotić, prema rečima njegove advokatice, nije remetio tok krivičnog postupka, niti je to u njegovom interesu.

To je pokazao činjenicom, kako navodi advokatica Dobričanin - Nikodinović, da čim je saznao da se protiv njega vodi ovaj krivični postupak, uputio je dopis nadležnom tužilaštvu sa predlogom da ga saslušaju u Beogradu, što je i učinjeno sredinom juna prošle godine.

Vukotić je u ovom postupku angažaovao i branioce koji su prisustvovali svakoj dokaznoj radnji koju je Tužilaštvo preduzelo.

Vukotić je 8. februara izručen iz Srbije Crnoj Gori, koja ga je potraživala radi vođenja krivičnog postupka pred podgoričkim Višim sudom zbog krivičnih dela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja.

Vukotić je nakon hapšenja u Istanbulu izručen Srbiji, gde je osuđen na 15 meseci zatvora zbog falsifikovanja isprava.

Hapšenje nakon sata na slobodi

Jovici Vukotiću je ukinut pritvor odlukom sudije za istragu uz saglasnost tužilaštva, rečeno je Pobjedi iz Višeg suda u Podgorici.

Međutim, ubrzo dolazi do preokreta i samo nakon sat provedenih na slobodi, Vukotić je priveden u podgoričku policiju na informativni razgovor kao bezbednosno interesantna osoba i pripadnik škaljarskog klana.

Proverama je utvrđeno da je osuđen na tromesečnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, koju nije odležao, što je policijskim inspektorima bio povod da mu ponovo stave lisice na ruke.

Međutim, Vukotić nije ponovo završio u spuškom Istražnom zatvoru već je pušten na slobodu, jer je Rešenjem kojim je Republika Srbija odobrila njegovo izručenje precizirano da on ne može biti podvrgnut izvršenju kazne ili bilo koje druge mere ograničenja slobode, biti gonjen za drugo krivično delo ili izručen trećoj državi.

Hapšenje u Turskoj

Vukotić je Srbiji izručen nakon što je septembra 2018. godine uhapšen u Turskoj sa falsifikovanim putnim ispravama uz pomoć kojih se kretao po svetu. Prethodno je u turskom letovalištu sa srpskom manekenkom boravio više od mesec dana a lisice su mu stavljene kada je u društvu devojke izašao do prodavnice.

Ekspresno je isporučen Srbiji ali ne komercijalnim, već specijalnim letom na kom je bio jedini putnik, a društvo su mu pravili specijalci. Tokom čitavog leta nije mu skidan povez sa očiju, a putovao je u šorcu i japankama, obučen onako kako je i uhapšen.

Ubistvo oca Veselina

U kontekstu kriminala, spominjala se cela njegova porodica, pošto se, osim rođenog brata Igora koga Crna Gora takođe potražuje, i njegov otac Veselin Vesko Vukotić našao usred kriminalnog obračuna ispred kuće u Dobroti aprila 2019. kada je i likvidiran.

Najstarijeg Vukotića je muškarac sa kačketom sačekao ispred kuće u Dobroti i u njega ispalio nekoliko hitaca iz, kako se pretpostavlja, poluautomatskog oružja, nakon čega je pobegao. Iako je odmah prevezen u bolnicu, Veselin je preminuo od zadobijenih povreda.

Ta tragična prilika bila je jedna od retkih u kojoj se iz bekstva čituljom u novinama javio Jovanovov brat Igor.

Crnogorska policija
Crnogorska policija / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Moram da te pozdravim poslednji put na ovakav način, Oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj!!! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikad! Počivaj mi u našem miru Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti! Voli te beskrajno tvoj sin Igor - napisao je negde iz bekstva.

Inače, Jovan Vukotić jedan je od onih kriminalaca koji se indirektno povezuje sa nizom krivičnih dela, ali je tek nekoliko puta zaista bio iza rešetaka zbog nekih od njih. Policijske evidentice ukazuju na to da je kriminalna grupa za koju se pretpostavlja da je pod njegovim rukovodstvom odgovorna za niz najtežih krivičnih dela, poput ubistva, trgovine velikim količinama narkotika iz Latinske Amerike u Evropu, ali i iznuda, prebijanja i slično.

Pokušaj ubistva tokom izdržavanje kazne u beogradskom zatvoru

Decembra prošle godine četvorica muškaraca uhapšeni su zbog sumnje da su pripremali likvidaciju Jovana Vukotića koji je tada bio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je čekao izručenje Srbiji, a nedavno je protiv njih četvorice podignuta optužnica.

Oni se terete da su natrijum cijanidom hteli da otruju Vukotića”, kao i da su izvršili i druga krivična dela tako što su obučeni u policijske uniforme presreli Vukotićevu nevenčanu suprugu koja mu je obično donosila ručak u pritvor iz jednog beogradskog restorana.

Predstavljajući se kao policajci, presreli su tu devojku ali ona u tom trenutku nije imala hranu, jer je tek trebalo da ode po nju. Zatražili su da provere šta se nalazi u paketu namenjenom Vukotiću. Vukotićevoj nevenčanoj supruzi bila je sumnjiva ovakva "provera" pa je prijavila nadležnima. Policija je presrela vozilo iz kog su izašli navodno policajci.

U taksi vozilu u kojem su oni bili u trenutku hapšenja pronađen je cijanid koji su hteli da mu stave u hranu, međutim u tome nisu uspeli.

SRAMNI POTEZI MILOVOG REŽIMA! Uhapšen odbornik Demokratskog fronta

SRAMNI POTEZI MILOVOG REŽIMA! Uhapšen odbornik Demokratskog fronta

VOĐA ŠKALJARACA PONOVO NA SLOBODI: Vukotića policija oslobodila drugi put u toku JEDNOG DANA

VOĐA ŠKALJARACA PONOVO NA SLOBODI: Vukotića policija oslobodila drugi put u toku JEDNOG DANA

UBISTVO KLIKOVCA DELO NESPRETNIH "AMATERA": Snimile ih kamere i ostavili brojne tragove koji su ih otkrili

UBISTVO KLIKOVCA DELO NESPRETNIH "AMATERA": Snimile ih kamere i ostavili brojne tragove koji su ih otkrili

VOĐA ŠKALJARSKOG KLANA PONOVO UHAPŠEN: Iza rešetaka nakon samo sat vremena na slobodi

VOĐA ŠKALJARSKOG KLANA PONOVO UHAPŠEN: Iza rešetaka nakon samo sat vremena na slobodi

JOVAN VUKOTIĆ NA SLOBODI! Vođa škaljarskog klana napustio zatvor u panciru i sa maskom

JOVAN VUKOTIĆ NA SLOBODI! Vođa škaljarskog klana napustio zatvor u panciru i sa maskom

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
30.07.2020. 07:43