Skip to main content
Aleksandar Vučić

ISPRAVKA: Vrh Republike Srpske ne tvrdi da je "situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva"

Foto: Profimedia/Informer
Izjave o tome da “vrh Republike Srpske tvrdi da je situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”, nema niti u dopisu, niti u izjavi.

Naš portal Srbija Danas, prvobitno je preneo informaciju o tome kako je situacija u Bosni i Hercegovina nepodnošljiva nakon proglašenja novog Visokog predstavnika u BiH i da je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i zatražila hitan sastanak, ali te informacije nisu tačne i u ovom tekstu se nalazi ispravka takvih informacija i promenjena je struktura članka tako da se sada jasno vidi šta je istina i da ne postoji nikakav dokaz koji bi podržao navode i te tvrdnje. Istina je da je Cvijanović poslala dopis predsedniku Srbije, ali se nigde ne navodi da je "situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva".  Tekst je ispravljen na osnovu analize organizacije raskrinkavanje.ba.   

Šta su činjenice?

Kristijan Šmit formalno je imenovan za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 27. maja 2021. godine. Na ovu poziciju imenovali su ga ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Tim povodom, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je dopis predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u kom traži što skoriji sastanak na kom bi se diskutovalo o ovom pitanju. U njemu se, suprotno tvrdnama iz našeg naslova, nigde ne navodi da je “situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”.

Kako se u samom dopisu navodi, čin imenovanja visokog predstavnika “izazvao je zabrinutost i protivljenje institucija i političkih aktera u Republici Srpskoj, te je nakon održanih konsultacija sa predstavnicima političkih stranaka iz Republike Srpske konstatovano da je neophodno da se po ovom pitanju zatraži sastanak” sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Spominjanja “situacije u Bosni i Hercegovini” u samom dopisu nema. U tekstu je navedena i izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o istoj temi. 

- Na pitanje da li su zvaničnici Srpske upoznali rukovodstvo Srbije da je Savet za implementaciju mira nepoštujući procedure i mimo svojih ovlaštenja doneo odluku da postavi novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je rekao da je predsednica Republike Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika - prenose mediji.

Ova izjava Dodika preuzeta je iz članka novinske agencije Srna od 31. maja 2021. godine. Dodik ni u jednom delu ne navodi da je ”situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”. Dodik, zapravo, najavljuje spomenuti sastanak, te ističe stav da “Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika”, budući da ovakvo imenovanje, tvrdi Dodik, nije u skladu sa postojećim procedurama imenovanja. 

Izjave o tome da “vrh Republike Srpske tvrdi da je situacija u Bosni i Hercegovini nepodnošljiva”, nema niti u dopisu, niti u izjavi.

PRVOBITNO OBJAVLJENA VEST:

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je pismo prvom čoveku Srbije Aleksandru Vučiću s molbom da se u najkraćem roku organizuje sastanak u Beogradu, kojem bi prisustvovao kompletan politički vrh RS kao i predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Srpske.

Cvijanovićeva u svom dopisu upućuje molbu Vučiću da se pod hitno obezbedi termin susreta na kojem bi se razmotrio izbor Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH koji je izveden bez ikakvog pravnog osnova.

Taj čin izazvao je zabrinutost i protivljenje svih političkih aktera i institucija u Republici Srpskoj, pa su bile neophodne konsultacije o daljim koracima sa predsednikom Srbije.

pismo
Foto: Informer.rs

Vučić je pozitivno odgovorio na upućeno pismo, i očekuje se da će se sastanak održati na Andrićevom vencu, najverovatnije u sredu.

Milorad Dodik je takođe izjavio je da će u narednih dan, dva biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Republike Srbije.

Na pitanje da li su zvaničnici Srpske upoznali rukovodstvo Srbije da je Savet za implementaciju mira nepoštujući procedure i mimo svojih ovlaštenja doneo odluku da postavi novog visokog predstavnika u BiH, Dodik je rekao da je predsednica Republike Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije, jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika", prenose medije.

Dodik je naglasio da zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10, Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i ponovio da je postavljenje visokog predstavnika uslovljeno saglasnošću strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd