Skip to main content
Andrej Plenkovic

RASPRAVA O SMENI PLENKOVIĆA TRAJALA 11 SATI: Jednim potezom razbesneo opoziciju

Foto: Profimedia
Opozicija je ukazivala na brojne razloge zbog kojih premijer mora otići.

Raprava o opozivu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića okončana je u petak rano ujutro nakon gotovo 11 sati žustre polemike između vladajućih koji su ga branili i opozicije koja je do samog kraja ukazivala na brojne razloge zbog kojih premijer mora otići s dužnosti.

PADA HRVATSKA VLADA? Sabor danas o smeni Plenkovića, kompromitovale ga brojne afere

PADA HRVATSKA VLADA? Sabor danas o smeni Plenkovića, kompromitovale ga brojne afere

PLENKOVIĆ O FRANCUSKO-NEMAČKOM PREDLOGU "Pre ili kasnije, ide se de fakto ka..."

PLENKOVIĆ O FRANCUSKO-NEMAČKOM PREDLOGU "Pre ili kasnije, ide se de fakto ka..."

HAOS U HRVATSKOJ VLADI: Sabor raspravlja o opozivu Andreja Plenkovića u četvrtak

HAOS U HRVATSKOJ VLADI: Sabor raspravlja o opozivu Andreja Plenkovića u četvrtak

Anka Mrak Taritaš (Glas) rekla je da "najdugovečniji premijer" mora otići jer ga ne zanima puno rasprava niti ga je briga za sve koji slušaju, više od 6.000 ljudi koji žive u 2.000 kontejnera. Prozvala ga je za manjak volje, znanja i vizije, ali i manjak osećaja za ljude i zemlju.

Hrvatska je, rekla je, po svim kriterijima zadnja u EU, osim po smrtnosti od raka, "po čemu smo među prvima". Za zdravstvo je rekla da su najveći problem pacijenti, koji ne dobijaju usluge kad treba, pacijenti koji bi trebalo da znaju sve protokole pa ako je nešto promašeno, "sorry nisi znao", prenosi Index.

Opozicija mu zamera nedostatak političke hrabrosti

Zamerila je premijeru što nije ostao do kraja na raspravi, iako su to redovno radili svi ministri o čijem se opozivu raspravljalo. Nikola Grmoja (Most) rekao je da je premijer oko 22 sata "pobegao sa svog opoziva", što dosad nisu imali priliku da vide.

- Afere su od vaše političke stranke napravile političku crkotinu, ugušili ste se u vlastitoj korupciji - rekao je Grmoja.

Nedostatak političke hrabrosti premijeru je zamerila i Sandra Benčić (Možemo), kazavši ministrima koji su ostali na raspravi da joj je žao što imaju šefa koji je na svom jedinom opozivu "podvio rep i otišao", a njih ostavio da izgledaju kao igrači u igri detekcije - ko je AP.

Za opoziciju različitog spektra koja je na inicijativu Domovinskog pokreta pokrenula raspravu, rekla je kako je jasno da nemaju ništa zajedničko osim toga što žele zaustaviti korupciju i što smatraju da glava te hobotnice treba otići.

Poručila je kako se govorilo da će Plenković transformisati HDZ i izlečiti ga od korupcije, ali je nastavio i usavršio politiku zarobljavanja države - od imenovanja članova neovisnih tela do izbora državne tužiteljke koja je izabrana od većine i brani je većina.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) nastavio je da nabraja "smrtne grehe", upozorivši na odbrambenu sigurnost kao značajan problem zbog zanemarivanja vojne obuke.

"Svi prigovori su bez argumenata"

Krunoslav Katičić iz Kluba zastupnika HDZ-a rekao je da su svi prigovori opozicije bez argumenata, utvrdivši da ih u političkom smislu može razumeti jer sedam godina vlade frustrira, a pod vodjstvom HDZ-a su ostvareni svi strateški ciljevi.

Opoziciji je poručio da će se na godišnjicu napada na Ukrajinu znati ko je na pravoj strani te je, citirajući jednog građanina, opoziciju prozvao što ne daje svoje politike, umesto da traži smenu bez šanse da uspe.

Benčić mu je odgovorila da su imali niz predloga, ali su ih odbili vladajući, koji godinama ne prihvataju predloge, na primer da se reguliše rad agencija za naplatu potraživanja.

Sve vesti iz regiona čitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd