Sreda 06. dec 2023.
uljušure

STRAVIČNO UPOZORENJE SA JADRANA Primećena grupa kitova - ovo se nije desilo od 2016. godine, evo gde se nalaze

Foto: Institut Plavi svet
Poslednji put u Jadranu primećeni su u blizini Rovinja u avgustu 2016.

Hrvatski Institut Plavi svet objavio je da je danas dobio nekoliko dojava o opažanju grupe velikih kitova u Jadranu, ali da je utvrđeno da se radi o ugroženoj vrsti zubatih kitova, ulješura.

- Analizom snimaka opažanja kod Korčule koje su nam poslali građani utvrdili smo da se ne radi o velikom kitu (Balaenoptera physalus), već o grupi od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus). S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1.000 metara, u Jadranu im preti opasnost od nasukavanja i uginuća - upozorili su iz instituta.

Retku, ali redovnu prisutnost ulješura u Jadranu stručnjaci beleže samo pomoću uređaja za snimanje zvuka u dubokom južnom delu Jadranskog mora i u blizini Otrantskih vrata, prenosi Index.hr.

- Na žalost, u većini slučajeva poseta ulješura srednjem i severnom Jadranu završavala je nasukavanjem i uginućem jedinki iz opaženih grupa, uglavnom s italijanske strane Jadranskog mora - upozorava se u saopštenju. 

Poslednji put ulješuri u Jadranu primećeni su u blizini Rovinja u avgustu 2016. kada su tri odrasle jedinke boravile u ovom području nekoliko dana.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd