Skip to main content
milo

TAJNI KREDITI, FIKTIVNE TRANSAKCIJE, DUGOVI: Evo kako posluju Đukanovićeve firme (VIDEO)

Foto: Profimedia
Firme, tajni krediti, milionski dugovi, fiktivne transakcije, obeležavaju biznis karijeru predsednika države, a nama ostaje da se još jednom podsetimo priloga, u kojem Đukanović koji prema Forbsovoj listi, važi za jednog od najbogatijih političara današnjice, tvrdi kako on ne poseduje nikakav kapital i nekretnine, a ni ušteđevinu.

Šef režima, lider DPS-a Milo Đukanović prema poznatim i dostupnim informacijama, ima vlasnički udeo u makar tri firme, i brojne nekretnine, uz napomenu da u poslednjem imovinskom kartonu jasno piše da je odbio da da saglasnost službenicima Agencije za sprečavanje korupcije, da pristupe njegovim računima u bankarskim i drugim finansijskim institucijama.

Naime, Đukanović je upisao da je vlasnik 25 odsto firme "Univerzitats", 50 odsto firme "Global Montenegro", dok je firmu "Kapital Invest" koja je bila 100 odsto u njegovom vlasnišvu, a koju je poklonio svom sinu Blažu Đukanoviću.

PODGORIČANI POSLALI SNAŽNU PORKU ĐUKANOVIĆU: Da li je ovo ''KRAJ POSLEDNJEG DIKTATORA''? (FOTO)

PODGORIČANI POSLALI SNAŽNU PORKU ĐUKANOVIĆU: Da li je ovo ''KRAJ POSLEDNJEG DIKTATORA''? (FOTO)

Prema dosad poznatim činjenicama, u imovinskom kartonu Đukanovića, firma Global Montenegro poseduje zemljište u Budvi površine 20.130 metara kvadratnih koje je pod hipotekom.

Na njegovo ime vode se i ruševine objekata od 30, odnosno 40 metara kvadratnih koje je kupio u Nikšiću.

Đukanović poseduje i pašnjak 5. klase u katastarskoj opštini Kočani, veličine 440 kvadrata. Osim tog pašnjaka, poseduje još dva od 805 i 243 kvadrata, takođe u Kočanima u Nikšiću.

Ono što je indikativno, to je da sve njegove firme posluju sa milionskim gubicima, te nije jasno kako funkcionišu u poreskom sistemu Crne Gore, i kako uspevaju da se održe. Sve njegove firme su u kreditnim zaduženjima.

Firma Global Montenegro, u kojoj osim Đukanovića udeo ima njegov kum Vuk Rajković, za kredit Hipo alpe adria banke založila je zemljište u mestu Potkošljun, koje je u njihovom vlasništvu.

Dva tajna kredita Kapital Invest-a

Firma koju je poklonio svom sinu, Kapital Invest, posluje sa akcijama Prve banke, koju kontroliše njegov brat Aco Đukanović, Đukanović još uvek nije odgovorio, a kao predsednik države dužan je, da objasni ko je od njegove firme Kapital invest 2008. godine kupio akcije Prve banke nakon neverovatnog rasta i po pet puta većoj ceni od nominalne, kao i od koga je i pod kojim uslovima njegova firma 2007. uzela drugi kredit od 175 hiljada evra i koje je akcije kupovao sa tim novcem. 

Podsetimo, ova firma je 2007. godine podigla kredit u Pireus banci u Londonu, u iznosu od milion i po evra, a za koju je garant bio Duško Knežević i njegova firma sa Kipra "Comsel Limited". Novac na račun ove Kneževićeve firme iz Švajcarske su uplatili prijatelji Mila Đukanovića - Dušan Ban i Željko Mihailović, suvlasnici trajekta na liniji Kamenari - Lepetani.

Đukanoviću preti kazna

Đukanoviću preti kazna

Kako je Đukanović zaradio svoj prvi zvanični milion javnost je saznala tek ove godine, kada je to saopštio Duško Knežević. Đukanović je ovaj kredit iskoristio da kupi akcije bratove Prve banke po 127 evra, da bi ih kasnije samo jedan manji deo nakon vrtoglavog rasta prodao po ceni od 610 evra za 1,55 miliona evra i time vratio sporni kredit.

MANS je svojim saopštenjem reagovao na novi kredit, koji je podigla sada firma Blaža Đukanovića.

- S obzirom na činjenicu da smo saznali da je uzimanje prvog kredita bilo izuzetno kontroverzno i prekriveno slojevima i slojevima neistina koje smo od njega čuli, Đukanović ima obavezu da nam saopšti od koga je njegova kompanija uzela i drugi kredit, koji je do sada bio tajna, i na koji način ga je vratio. Finansijski podaci te Đukanovićeve kompanije pokazuju da je firma stekla preko 300.000 evra više od prodaje akcija nego što je to javnosti do sada bilo poznato - navela je Ćalović Marković.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

U bilansu stanja te kompanije jasno se navodi da je kratkoročni kredit uzet 2007. godine i vraćen u 2008. godini, isto kao i kontroverzni kredit Pireus banci, pokazuju podaci MANS.

- U prethodnom periodu, znali smo da je Đukanovićeva firma prodala akcije Prve banke i da je tim novcem on vratio famozni kredit Pireus banci. Međutim, finansije te kompanije pokazuju da je on pored tog kredita, imao još jedan manji, i da je prodajom akcija od kojih je dobio veći iznos nego što je javnosti bilo poznato, zatvorio oba kredita. Zbog čega do sada nismo znali da je imao i drugih akcija koje je prodavao, pored akcija Prve banke, odnosno zašto nismo znali da je imao još jedan kredit, ko mu je dao taj kredit, pod kojim uslovima, da li je i tu bilo garancija, da li su i tu bili uključeni ljudi koji su bili uključeni u slučaju uzimanja kredita od Pireus banke... - kazala je Ćalović Marković.

Finansijska dokumentacija Đukanovićeve kompanije pokazuje da je ta firma u 2008. godini, dok je Đukanović bio premijer, od prodaje akcija prihodovala 250.000 evra više nego što je to javnosti bilo poznato.

KNEŽEVIĆ PISAO BRITANCIMA: Evo zašto je rešio da kaže ISTINU o Đukanoviću!

KNEŽEVIĆ PISAO BRITANCIMA: Evo zašto je rešio da kaže ISTINU o Đukanoviću!

Mogu se naći tragovi da je tadašnja Đukanovićeva kompanija tokom 2007. godine, osim Prve banke, kupovala i akcije u Železari, KAP-u, Elektroprivredi, Eurofondu i Trendu i da je na to verovatno potrošila oko 100 hiljada eura.

- Na trgovini akcija Železare, KAP-a i Elektroprivrede, kojima je država obilato pomagala, kao i Eurofonda i Trenda, Đukanovićeva kompanija je, prema tim podacima, zaradila najmanje dva i po puta, i to u periodu kada je on bio predsednik Vlade - kazala je Ćalović Marković.

Ovi podaci ukazuju i da Đukanović nije bio iskren u izjavi koju je dao nakon što je u februaru 2008. godine ponovo postao premijer, jer su njegovi poslovi bili sve osim zamrznutih.

Milo Đukanović
Foto: Profimedia

- Sad kada se vraćam, nemojte da brinete uopšte, sve moje firme i svi moji biznisi će biti zamrznuti, odmah, istog dana - bile su njegove reči kada je izabran u Skupštini Crne Gore. Taj njegov premijerski mandat trajao je do juna 2009.

IN4S je slao pitanja Komisiji za hartije od vrednosti, na koja nisu dobili odgovor, a to je koji stoji iza kastodi računa koji su korišćeni za transakcije akcijama Prve banke, kojim je vraćen prvi kredit, preko kojeg je i "zaradio" svoj prvi milion, jer kako su kazali iz Komisije to nije rađeno direktno preko firme Kapital invest.

POKAZALI PRAVO LICE! Albance MOLJAKAJU, a Srbima BRANE ZASTAVU - Milogorci DOTAKLI DNO (VIDEO)

POKAZALI PRAVO LICE! Albance MOLJAKAJU, a Srbima BRANE ZASTAVU - Milogorci DOTAKLI DNO (VIDEO)

Treća firma duguje deset miliona

Treća firma "Univerzitats" čiji je jedan od osnivača Milo Đukanović, prošle godine je ostvarila gubitak od 256.834 evra.

Kompanija "Univerzitats", u kojoj je jedan od osnivača predsednik države Milo Đukanović, godinama posluje sa gubicima i mora da vraća milionske kredite. To se može videti u podacima Uprave za nekretnine i Poreske uprave. Nije jasno kako ta Đukanovićeva kompanija, koja stoji iza Univerziteta Donja Gorica (UDG), uspeva da izmiri kredite, kada je prošle godine ostvarila gubitak u poslovanju od 256.834 evra, piše Dan.

U katastarskim podacima krajem juna ove godine evidentiran je teret - hipoteka na osnovu aneksa dva UZZ 379/2018 od 29. juna, gde je poverilac CKB banka a hipotekarni dužnik firma "Univerzitats".

Piše da je ukupan dug 10.102.406 evra, sa rokom otplate do 30. decembra 2020. godine. Rok otplate kredita je 30 meseci, što znači da je mesečna rata koju Đukanovićev univerzitet mora da plaća banci veća od 330 000 evra.

Đukanović poslao vojnike u Avganistan: MILOGORCI U TAJNOJ VOJNOJ MISIJI?!

Đukanović poslao vojnike u Avganistan: MILOGORCI U TAJNOJ VOJNOJ MISIJI?!

U finansijskim izvještajima kompanije "Univerzitats" dostavljenim Poreskoj upravi Crne Gore vidi se kako Đukanovićeva firma već godinama ne posluje dobro.

U poslednjem finansijskom izvještaju za prošlu godinu navedeno je da firma "Univerzitats" posluje sa gubitkom od 256.834 evra. Te godine je bila evidentirana i neraspoređena dobit od 62.535 eura. Dobit se nije menjala godinama, dok se gubitak za godinu uvećao oko 56.000 eura.

Sa druge strane, u podacima Uprave za nekretnine može se videti da je zgrada Univerziteta Donja Gorica, koja je u vlasništvu delom Đukanovićeve firme, založena za nekoliko kredita.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
9 Beograd