Skip to main content
vladika Metodije

VOLI KONJE, SVIRA GUSLE, A PO POTREBI SKAČE I IZ AVIONA: Ko je vladika Metodije, naslednik mitropolita Joanikija?

Foto: Twitter/@Sevastokrator3
Izuzetno neobičan "pop"

Pripreme za ustoličenje episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u Beranama, najavljeno za 26. septembar, uveliko su u toku. I dok se crkva priprema za njegovo ustoličenje mnogi se pitaju ko je vladika Metodije koji će na čelu eparhije zameniti mitropolita Joanikija. 

KOLINDA POPUT SATELITA: Milanović je poveo sa sobom u Ameriku, šta radi tamo kad nije deo službene delegacije?

KOLINDA POPUT SATELITA: Milanović je poveo sa sobom u Ameriku, šta radi tamo kad nije deo službene delegacije?

RUSKA CRKVA O MILOVIM POTEZIMA: "Sramota! NIJE U STANJU da ujedini stanovništvo!"

RUSKA CRKVA O MILOVIM POTEZIMA: "Sramota! NIJE U STANJU da ujedini stanovništvo!"

TRI PRSTA NA SRCU TOKOM INTONIRANJA HIMNE! Kovačevićev potez pokazao pravo Milovo lice: Smeta im samo postojanje srpskog naroda

TRI PRSTA NA SRCU TOKOM INTONIRANJA HIMNE! Kovačevićev potez pokazao pravo Milovo lice: Smeta im samo postojanje srpskog naroda

Guslar, heroj sa litija, ljubitelj životinja i padobranac, ko je zapravo Metodije?

Pažnju javnosti vladika Metodije privukao je krajem aprila ove godine kada je zajedno sa episkopom Jovanom viđen na aerodromu Ečka u Zrenjaninu. Njegova fotografija u padobranskoj uniformi, umesto u mantiji, u kojoj najčešće viđamo monahe, odmah nas je uverila da je on sve, samo ne običan.

Metodije (45) veliki je ljubitelj padobranstva kojim se bavi još od 2016. godine, a osim ovog sporta, vladika voli i životinje. Posebnu ljubav gaji prema konjima.

Poznato je da se vladika ne odvaja i od gusla, o čemu svedoče mnogi snimci, a jedan takav je nastao nakon što je hirotonisan za Episkopa dioklijskog, Vikarnog Episkopa blaženo počivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. On je odguslao stihove Petra Petrovića Njegoša: Nema dana bez očnoga vida, niti prave slave do Božića...

On je poslednji put u viđen u medijima kada je patrijarha Porfirija na podgoričkom aerodromu dočekao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem zajedno sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Inače, vladika Metodije rođen je 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, u crnogorskoj porodici od roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dete. Njegova porodica potiče iz Crne Gore, iz mesta Žabljak.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda Gimnazije završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu. U Podgorici je završio preostala dva razreda Gimnazije, nakon čega je 1994. godine upisao Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, na kojem je i diplomirao 2001. godine.

Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir u svojstvu iskušenika, gde je i zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom). U čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg, a u čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. u Cetinjskom manastiru.

Dana 22. novembra 2009. godine odlikovan je činom protosinđela u manastiru Slanci kod Beograda od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika patrijarha Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, gde je i rukoproizveden u čin arhimandrita na Petrovdan 2013. godine. Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Svetog Vasilija Ostroškog" u Foči, Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa diplomskim radom na temu "Vaspitni značaj monaštva".

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu pomenutog Univerziteta.

Dana 22. jula 2018. godine u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, arhimandrit Metodije je hirotonisan u čin episkopa dioklijskog, vikarnog episkopa mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Svetu liturgiju služio je patrijarh Irinej.

Za vreme verske krize u Crnoj Gori, 27. decembra 2019. godine episkop Metodije napadnut je na mostu na Đurđevića Tari. Policija je kasnije demantovala da su njeni pripadnici vladiku oborili na zemlju i tukli ga pendrecima i nogama.

U maju 2021. godine Sveti arhijerejski sabor ga je izabrao za novog episkopa budimljansko-nikšićkog.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd