Skip to main content
Aleksandar Vučić

"VUČIĆ NE BI TREBAO DA DOĐE NA USTOLIČENJE JOANIKIJA" Nova sramna poruka Srbiji iz Crne Gore

Foto: Profimedia/ilustracija
Što je bliže ustoličenje vladike Joanikija, iz Crne Gore ne prestaju da pristižu provokacije

Potpredsednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović rekla je za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi trebao da dođe na Cetinje 5. septembra na ustoličenje vladike Joanikija. 

KOMŠIĆ PALI OPASNU VATRU U BiH: Počeo da deli savete koji mogu da dovedu do novih sukoba

KOMŠIĆ PALI OPASNU VATRU U BiH: Počeo da deli savete koji mogu da dovedu do novih sukoba

SKANDAL TRESE CRNU GORU! Pohapšeni Krstovići i sudija koji ih je pustio na slobodu su u kumovskim vezama

SKANDAL TRESE CRNU GORU! Pohapšeni Krstovići i sudija koji ih je pustio na slobodu su u kumovskim vezama

DEMOKRATSKI FRONT SPREMAN DA SRUŠI KRIVOKAPIĆA: Premijeru Crne Gore dat ultimatum, vreme počinje da mu curi

DEMOKRATSKI FRONT SPREMAN DA SRUŠI KRIVOKAPIĆA: Premijeru Crne Gore dat ultimatum, vreme počinje da mu curi

- Ako je (Zdravko) Krivokapić rekao da neće biti na Cetinju, a on je blizak crkvi i vernik, mislim da bi i predsednik Srbije trebalo da odluči da ne dođe - rekla je Marović.

Ona dodaje da je u poslednjoj godini u Srbiji izraženo interesovanje za dešavanja u Crnoj Gori, da su brojne izjave neprimerene, što nailazi na oštro osuđivanje, kao i da se zvanični Beograd mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore.

Marović smatra da bi samo ustoličenje trebalo izmestiti i da je odgovorno postupanje svih koji neće biti na Cetinju.

- Stav URA je da bi zbog tenzija bilo bolje da se ustoličenje ne održi na Cetinju. Odluka Mitropolije crnogorsko-primorske je odgovorna, ali to i dalje izaziva nezadovoljstvo. Mislim da je problematičan stav da Krivokapić ne bude tamo, on je predsednik svih građana Crne Gore. Razumljivo je da oni koji smatraju da su vjerska prava Crnogoraca ugrožena prostestuju tog dana, ali trebalo bi da se uzdrže od nekih sukoba. Brojni su problemi, teško je zauzeti stav, ali proceduru ustoličenja određuje crvka i više puta u prošlosti se tu održalo ustoličenje - kazala je Marović.

vladika Joanikije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Smatra da je Crna Gora bila izuzetno podijeljena i da i danas, godinu poslije smjene vlasti, podijeljenost nije "skinuta sa dnevnog reda".

- I sada je podeljena, prošlogodišnji izbori su predstavljeni kao referendum. Postojala je i 2006. godine kada je bio referendum, ne smanjujemo je, već se dodatno podstiče. Svi bi trebalo da rade na demokratizaciji Crne Gore, na jačanju vladavine prava, da prevaziđemo podeljenost. Na tom testu najviše pada opozicija, mada bi moglo da se tumači da je veća odgovornost na vladajućim partijama - ocenila je Marović.

Dodala je da bi bilo koja vlada nakon pada DPS-a imala ozbiljne zadatke pred sobom.

- Mnogo je urađeno, mnogo tek predstoji. Vlada je postavila jasne principe i zadatke, borba protiv kriminala i korupcije, najviše je i postignuto u tom delu, pokrenute su brojne istrage, više osoba je uhapšeno, zaplenjena droga, čekamo da Tužilački savet bude usvojen. Ne možemo da govorimo o rezultatima ako je pravosuđe pod uticajem prethodne vlasti, dosta toga je urađeno na ispravljanju nepravdi. Najbitnije borbe i promene su tek počete - rekla je Marović.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
15 Beograd