Skip to main content
Nacionalni park

ZALUTALI DRON SLUČAJNO OTKRIO: Na planini na granici sa Srbijom snimljena PRAVA KATASTROFA! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/ matei mircioane
Rumunska vlada obećala je da će se obračunati sa ilegalnom sečom nakon što je otkrivena ogromna “rupa” u zaštićenoj šumi

Neimenovana osoba slučajno je snimila dronom dramatični snimak u Nacionalnom parku Semenik-Kel Karasului, na granici sa Srbijom, na kome se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume na vrhu planine. Semenik ima jednu od najvećih netaknutih šuma u Evropi i letos je uključen u Uneskovu listu Svetske kulturne baštine.

Naš glumac je sa prvom suprugom bio samo TRI MESECA U BRAKU, a onda je ona otkrila: “DOLAZIO JE KUĆI PIJAN, IZBIJALE SU SVAĐE I TUČE“

Naš glumac je sa prvom suprugom bio samo TRI MESECA U BRAKU, a onda je ona otkrila: “DOLAZIO JE KUĆI PIJAN, IZBIJALE SU SVAĐE I TUČE“

Korneliu Sturza, iz ekološke grupe GEA Nera, izjavio je da je glavni problem neuspeh nadležnog ministarstva da osmisli plan kojim bi se sprečila nelegalna seča u parku. Tražili smo od Ministarstva za okolinu da reši ovo još pre 13 godina, kazao je Sturza.

Služba šumskih čuvara Timisoara je navela da ima ovlašćenje samo da popravlja štetu uzrokovanu sečom, uglavnom kroz sađenje i kultivisanje mladica, ali ne i da zaustavlja nezakonitu seču šume.

Aktivisti i rumunska opozicija mesecima traže od vlade hitnu akciju u vezi sa parkom Semenik, pozivajući se na izveštaje lokalnih šetača i stranih turista o uništavanju drveća.

Ilegalna seča šume je raširena u Rumuniji. Prošle godine bilo je 26 prijava dnevno u proseku, navodi organizacija "Grinpis Rumunija", što je državu koštalo 10,4 miliona dolara. Građani su veoma aktivni u prijavljivanju štete, sa čak 42 odsto udela u svim izveštajima u 2016.

Ove godine šumska služba Timisoara je zaplenila količinu ilegalno posečenog drveća ekvivalentnu 85 punih kamiona, u vrednosti od oko 252.000 dolara. Rumunsko Ministarstvo za okolinu je u ovonedeljnom saopštenju reklo da je na Nacionalnom parku da osmisli plan i preda ga vladi na odobrenje. Ministarstvo se složilo da dodeli tim istražitelja.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd