Skip to main content
Kenan Kršo

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (14): Fatima Mahmutović poginula tražeći sina po ratištu

Foto: MUP BiH
Novi podaci o radikalnim islamistima sa Balkana

Krečo Fikret (1982) iz Novog Sada, uhapšen sa Feratom Kasumovićem i Izudinom Crnovršaninom (1989), nakon povratka iz Sirije, u martu 2014. godine. Kruša Hamdi (1994) iz Prizrena, poginuo u Siriji 2. aprila 2016. godine. Na ratištu proveo dve godine, boreći se u Frontu Al-Nusra, frakciji Al Kaide, pod imenom Salaiman Al-Albani. 

Kršo Kenan (1977) iz Sarajeva, narkoman i kriminalac, kraće vreme boravio u Siriji. U novembru 2017. godine u Sarajevu je oteo dvanaestogodišnju devojčicu, muslimanku, koja živi u Nemačkoj, a sa majkom je došla u glavni grad BiH. Majka devojčice je izjavila da je Kršo hteo da se oženi sa njenom kćerkom. 

Islamska država
Islamska država
Foto: Profimedia

Kundaković Eldar (Ebu Merdi) iz Novog Pazara, poginuo 14. maja 2013. godine. U istoj akciji (napad na zatvor pod kontrolom snaga predsednika Asada) poginuo je i njegov drug Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori. Objavljene su fotografije iz Sirije, najverovatnije nastale u 2013. godini, na kojima je u društvu sa Emedinom Velićem iz Sarajeva (poginuo), Mirzom Ganićem iz Novog Pazara (poginuo) i Bajrom Ikanovićem.

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (6): Među poginulima i imam sa KiM Almir Dači

Eldar Kundaković
Eldar Kundaković
Foto: MUP BiH

Jedan od saboraca je njihovu smrt ovako opisao na društvenim mrežama: Ebu Merdija je postavljen za emira (komandanta) akcije na zatvor, bio je iskusan borac, bio je s njim i Ebu Bera i još neka braća. To je zatvor u kome kafiri (nevernici) drže našu braću, koju muče, i sestre, koje siluju. Krenula je juče uveče akcija, krenuli su mudžahedini da brane čast braće i sestara, došli su da se bore da Alahova reč bude gornja, dali su živote za Alaha...

Khaled Al Muhamed, zvani Mugdad, iz Zenice, naturalizovani državljanin BiH. Njegovo prisustvo u Siriji zabeleženo je 2013.godine, kada je pomenut kao zapovednik jedne pobunjeničke jedinice Slobodne sirijske vojske.

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (7): Među njima i Eldan Emrić iz Novog Pazara

Lilić Enver (1977) iz Vogošće kod Sarajeva, otišao u džihad u Siriju 2. aprilu 2013. letom iz Sarajeva za Istambul. Vratio se u junu iste godine, nakon dva ranjavanja, preko Bugarske i Srbije. Uhapšen u BiH u novembru 2014. zajedno sa još 10 džihadista, saboraca sa sirijskog ratišta. 

Mahmutović Mirzet iz Srebrenika, otišao u džihad u Siriju sredinom marta 2013. godine, zajednom sa Mehmedom Telalovićem, Muazom Šabićem i Muhamedom Džerahovićem, svi iz Zenice. Njegova porodica tvrdi da ga je na odlazak u džihad nagovorio Nusret Imamović, a da ga je među pristalice skstremnog islama neko vrbovao preko interneta.

EKSKLUZIVNO: SPISAK 250 ISLAMSKIH RATNIKA SA BALKANA U SIRIJI I IRAKU (12): Edin Kasupović poginuo kod Alepa

Islamska država
Islamska država
Foto: Profimedia

Potkraj 2013. njegova majka Fatima Mahmutović i njegov mlađi brat Jasmin otišli su u Siriju, navodno u nameri da pronađu Mirzeta i ubede ga da se vrati kući. Krajem septembra 2014.  mediji su objavili da je u bombardovanju Rake poginula Fatima Mahmutović, a ranjena Dora Bilić iz Zagreba. 

Piše: Dušan Marić

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd