Skip to main content
Sirija

Ispovest dečaka iz Dume razotkrila Trampove laži: Evo kako je izrežiran napad hemijskim oružjem (VIDEO)

Foto: Profimedia
Za snimanje dobio hranu

Sirijski dečak Hasan Dijab, koji je u izrežiranom snimku "Belih šlemova" predstavljen kao žrtva hemijskog napada u Dumi, ispričao je detalje o snimanju tog videa.

- Bili smo u podrumu. Mama mi je rekla da danas nema šta da se jede i da ćemo jesti tek sutra. Čuli smo vikanje na ulici. Ljudi su vikali: Idite u bolnicu. Potrčali smo u bolnicu i čim sam ušao počeli su da me polivaju vodom. Nakon toga su nas smestili u krevet s drugim ljudima - rekao je dečak za televizijski kanal Rusija 24.

Ratni izveštač televizijskog kanala Jevgenij Podubni naveo je da su dečaka primorali da učestvuje u snimanju videa.

- Dečak nije imao šta da jede. Za ovo snimanje su mu ponudili pirinač, urme i pečenje - navodi izveštač.

Dečakove reči potvrdio je i njegov otac koji je dodao da nikakvog hemijskog napada u gradu nije bilo.

- Kad sam saznao da je dete u bolnici, otišao sam s posla i potrčao tamo. Nije bilo nikakvog hemijskog oružja. Pušio sam na ulici, ništa nisam osećao. Ušao sam u bolnicu i video svoju porodicu. Borci su im za ovo snimanje dali urme, pečenje i pirinač i sve su ih pustili kući. Moj dečak se odlično osećao - rekao je otac.

Ranije je Zapad optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Dumu u Istočnoj Goti i zapretio Siriji vojnim napadima. Moskva je negirala informaciju o bombi s hlorom koju je, navodno, bacila sirijska vojska.

SAD, Velika Britanija i Francuska su 14. aprila ujutru izvele raketni napad na sirijske administrativne objekte koji se, prema njihovom mišljenju, koriste za proizvodnju hemijskog oružja.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pročitati klikom OVDE.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd