clear sky
16°C
27.05.2024.
Beograd
eur
117.1154
usd
108.3399
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Maaloula - drevni hrišćanski grad koji je odoleo džihadistima: U njemu se i dalje govori jezikom Isusa Hrista

27.11.2017. 09:22
Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Teroristi su pokušali da ga preotmu, ali im nije uspelo

Vožnja od Damaska dugo traje. Brojne barikade Sirijske vojske i provere usporavaju put, a posebno deo autoputa kod Doume koji gotovo prolazi uz prve linije prema Džaiš al-Islamu.

Dim koji se vije visoko u plavo nebo i preletanje aviona sirijske vojske daju jasno do znanja šta se ovde dešava. Okolo je polupustinjski pekzaž prepun brda, u kome se povremeno pojavljuje poneko selo i suvi šumarak. Konačno, s autoputa prema Homsu vidi se i masiv Antilibana, ovde poznatijeg kao Kalamun, koji deluje kao veliki zid. 

Odložen Kongres nacionalnog dijaloga Sirije

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Na putu se nalazi više „čekpointa“, gde sirijski vojnici proveravaju one koji tim putem prolaze. Uglavnom su navikli na goste, naročito zato što je Maaloula nekada bila značajno turističko odredište. Već na brdima se vide kuće i zgrade, ali mnoge od njih vidno napuštene. Maaloula je veći gradić, sa ukupno 2.762 predratnih stanovnika.

Ipak, leti i u vreme hodočašća bi taj broj znao i značajno porasti. Ovde su hodočastili i hrišćani i muslimani, kao i turisti koji su došli iz smogom i bukom zagušenog Damaska. 

Od Putina zavisi sudbina Bliskog istoka: "Diplomatski maraton" ruskog predsednika

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Nakon prolaska kroz gradska vrata, pored velike sirijske zastave naslikane na betonskom bloku ulazi se na glavni trg ovog mestašca. Odmah upada u oči sklad ovog mesta na padinama, ali i razrušenost. Na sreću, Maaloula nije doživela totalnu destrukciju kao recimo centar Homsa. Od središnjeg trga odvaja se nekoliko puteva, u podnožju je minaret džamije, a na litici stoji i grad nadgleda šest metara visok kip Device Marije (Presvete Bogorodice), u beloj odeći ogrnutoj plavim plaštom.

Ipak, zaštitnica grada je Sveta Takla koja se od progona u prvim godinama hrišćanstva sklonila u pećinu kod današnje Maaloule. Prema legendi je preživljavala od malog izvora vode, trave i molitve. Njena prisutnost okolne seljane je učinila znatiželjnim pa su povremeno počeli da dolaze na njene propovedi. Izvorom u blizini krstila je svaku osobu koja je to zatražila i ujedno je lečila svakog bolesnika koji bi joj prišao.

Junački je branio Siriju do SMRTI: Ko je bio LAV DEIR EZ ZORA, general HEROJ Isam Zahredin? (FOTO)

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Reč se ubrzo proširila i svi su počeli da dolaze Takli po izlečenje. Ubrzo su joj dali ime „Majka bolesnih“ ili na arapskom „ma-aloul“, odakle današnjem gradu ime.

Na trgu je vidljivo prisustvo vojnog osoblja i gradskih zvaničnika. Iako su se borbe za grad završile pre tri godine, visoko u Kalamunu donedavno je još uvek postojala velika enklava Al Nusre i IS-a. Tradicionalni doručak u gradiću su sir, masline, lepinjice, čaj. Grad čuvaju kako hrišćanski tako i vojnici muslimanske vere, a ima i alavita, naravno, u okviru Sirijske arapske armije (SAA). 

Ko su pripadnici iračkih Jedinica narodne mobilizacije (PMU) i šta oni rade u sirijskom Abu Kamelu?

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Iako je Sirija od davnina bila središte moćnog Omajadskog kalifata koji je islam širio na sve strane, ona je još pre toga bila hrišćanska zemlja. Sam Damask je još dugo vremena bio dominantno hrišćanski grad, kao i mnoga naselja,a među njima i Maaloula. Hrišćani su tokom 20-ih godina XX veka činili čak 30 odsto sirijske populacije.

Ipak, eksplozivni rast muslimana, kao i njihovo doseljavanje smanjio je relativni udeo hrišćana u stanovništvu. Pre početka rata 2011. bilo ih je oko 10 odsto ili 2.2 miliona. Grčka crkva, Aramejska crkva, Sirijska autokefalna crkva, Melkiti, rimokatolici, Maroniti samo su neke od denominacija. Uprkos manjinskom statusu hrišćani spadaju među bitne faktore stabilnosti zemlje.

PRESEČENI: Kurdi stigli do iračke granice, onemogućen napredak sirijske vojske severno od Abu Kamala?

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Članovi su svih pokreta koji su oblikovali politički sistem Sirije. Čak je jedan od osnivača trenutno vladajuće stranke Baas bio hrišćanin. Od samih početaka na vlasti, 1963. u stranci su zauzimali bitne pozicije, ali niže od alavitskih i sunitskih kolega. 

Uske i devastirane ulice Maloule ostaju svedok rata koji je i ovde harao. Prašina leži svuda, kao i građevinski otpad, ali kako su islamisti davno izbačeni iz grada, nema više improvizovanih eksplozivnih naprava, „igračke“ kako ih zovu džihadisti. Tokom napada džihadista mnogo hrišćana je ubijeno i mučeno u gradu.

Erdogan je VELIKI OPTIMISTA: Najavljuje pozitivne efekte dogovora o Siriji?

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Sve je započelo 4. septembra 2013. samoubilačkim napadom Al-Nusre na vojnu patrolu kod gradskih vrata. Islamisti su prodrli u grad. Još pre napada su držali pozicije u brdima iznad grada, sve do Hotela Safir još od marta 2013. Odavde su lako gađali stanovnike i vojnike sirijske vojske oko Maloule, a i onemogućili građanima obrađivanje zemlje. Nusra je taj dan zauzela ceo grad. Sirijska vojska je uzvratila i za dva dana povratila veći deo pozicija u samom gradu.

Ipak, već sledeći dan su islamistima stigla pojačanja i iznova su zauzeli grad, ali nisu se ni ovaj put dugo zadržali, nego ih je već sledećih dana sirijska vojska ponovo izbacila. Ipak, pretnja nije nestala i na samom kraju novembra te godine je Nusra ponovo napala grad. Islamistički militanti su sa uzvišenja iznad grada na vladine snage zakotrljali velike automobilske gume prepune eksploziva.

Tramp OKREĆE LEĐA Kurdima: Vašington popušta Ankari, šta to znači za Bliski istok?

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Nakon dva dana borbi, opet su zavladali gradom, a ovaj put su ga čvrsto osigurali. Tom prilikom su islamisti oteli dvanaest monahinja iz manastira koje su kasnije zamenjene za zarobljene borce militanata. 

Sve se to dešavalo u sklopu bitke za Kalamun 2013. i 2014. godine. Ovo granično planinsko područje prema Libanu bilo je u rukama militanata, kao glavna ruta za snabdevanje i baza za napade na širu okolinu Damaska, kao što se desilo sa napadom na Maaloulu u septembru. Posebno je bio ugrožen strateški autoput Damask - Homs.

Velika OFANZIVA sirijske vojske u Damasku: Pobunjenici Hajat Tahrir Al-Šama u PROBLEMU

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Zato je sirijska vojska uz pomoć libanskog Hezbolaha krajem godine započela veliku operaciju sa ciljem izbacivanja militanata sa tog područja, čiju glavninu su činili islamisti Al Nusre. Vladine snage su proterale Nusru iz grada Kara, a zatim prodrle u gradić An-Nabk. Da bi onemogućili napad na ovaj gradić, Nusra je pokušala da preseče rute snabdevanja sirijskoj vojsci od Damaska prema gradiću An-Nabk, zauzimajući upravo Maaloulu u novembru. Ipak, to nije omelo vladine snage.

Nakon kraćeg zatišja, u proleće 2014. sirijska vojska je nastavila ovu ofanzivu, napadima na susedni Jabroud. Nakon njegovog oslobađanja, raspala se odbrana Al Nusre pa ih je do kraja godine sirijska vojska isterala s većeg dela nižeg i naseljenog područja Kalamuna, ograničivši ih teritorijalno na najviša područja u nekoliko enklava. Jedna od njih, ona kod Arsala je tek ove godine do kraja počišćena. Maaloula koja je bila na rubnom području Nusre bila je oslobođena 14. aprila. Tom prilikom stradala su trojica libanskih novinara.

Gde Republikanska garda GAZI, tu TRAVA ne niče: Sirijska MAŠINERIJA nadire prema istočnom Idlibu!

Maaloula
Maaloula / Izvor: Profimedia

Za vreme islamističke okupacije, u Maaluli je ostalo svega stotinjak stanovnika. Ostali su se razbežali i preselili u Damask, Evropu i Ameriku. Dobar deo grada je razrušen, što u borbama, što u divljanju terorista. Hotel „Safir“ iznad grada, nekadašnji turistički centar grada, sada je potpuno uništen. Crkveni objekti redom su bili posebno devastirani.

Na sreću, jedan od najstarijih manastira u Siriji je sačuvan. Mar Sarkis je sagrađen na mestu paganskog hrama, a nazvan je po rimskom vojniku Sergiusu koji je žrtvovan zbog svojih hrišćanskih uverenja. Dok spolja sija sunce, oči se moraju neko vreme privići na tamu unutar najstarijeg dela manastira. Zajedno s asketskim enterijerom, ova tama dočarava stara vremena. Ovde se nalaze i neke od najstarijih ikona na svetu, poput Tajne večere.

Ruski TUPOLJEVI pokidali džihadiste: Baćuške im priredile PAKLENO iznenađenje kog će se RADO SEĆATI!

Džaiš Al Islam
Džaiš Al Islam / Izvor: Profimedia

Dok se katolička crkva još nekako drži, to se ne može reći za pravoslavni manastir svete Tekle uz veliku stenu. Militanti su zapalili neke prostorije i noževima oskrnavili brojne freske. Čađ i nered još uvek vladaju u mnogim prostorijama. Nekad su ovde živele monahinje, a sada se o njemu brine tek jedan čuvar - Konstantin.

U gradu, u obnovljenoj grko-katoličkoj crkvi, još odzvanjaju crkvena zvona, ali i dečiji žamor iz obližnjeg školskog igrališta. Život se polako vraća. Aramejski jezik kojim je govorio Isus Hristos, takođe je još uvek u upotrebi među stenama Maloule. Lokalni sveštenik peva na jeziku Isusa Hrista. Podršku mu daje i Gregorije III Laham – patrijarh Melkitske grkokatoličke crkve.

Salva sirijskih RAKETA poletela prema Idlibu! Asadovi lavovi udarili po JAZBINAMA Al Kaide

Bašar Al Asad
Bašar Al Asad / Izvor: Profimedia

Kao neislamska manjina, hrišćani su posebno ugroženi, a naročito zbog islamističke osvete protiv hrišćanskog zapada. Pretpostavlja se da je u ovom ratu iz Sirije otišlo od 300.000 do 900.000 hrišćana. Stotine hiljada hrišćana je raseljeno zbog borbi ili je napustilo zemlju. Spaljene crkve, uništena sela, prisilna preobraćanja prouzrokovala su čvršću vezanost uz aktuelnu vlast.

Nije teško shvatiti zašto su se hrišćani priklonili vladi Bašara Al Asada, koja je sekularna i garantuje bezbednost u tom smislu. 

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.