Skip to main content
Raketom na položaj sirijske vojske

MUČKI NAPALI GRUPU SIRIJSKIH VOJNIKA: Teroristi lojalni Turskoj ATGM-om gađali položaj Asadovih boraca (VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@momchil_ivanov1
Turska sprema novu invaziju na severu Sirije, ali nikako da krenu u napad

Severna Sirija je nestabilna kao i uvek, uprkos tome što se Turska uzdržava i čeka bolju mogućnost da započne jednu ili dve vojne operacije. U centru pažnje sada su pokreti koalicije predvođene SAD i njihov pokušaj da se po svoj prilici suprotstave rastućem uticaju i aktivnostima Irana.

KO JE HTEO DA GA UBIJE? Irački bezbednjak otkrio nove detalje o neuspelom atentatu na premijera Kazemija

KO JE HTEO DA GA UBIJE? Irački bezbednjak otkrio nove detalje o neuspelom atentatu na premijera Kazemija

ISIS NAPRAVIO "SAČEKUŠU" KURDIMA: Napali ih kada su se najmanje nadali, naneli im teške gubitke (FOTO)

ISIS NAPRAVIO "SAČEKUŠU" KURDIMA: Napali ih kada su se najmanje nadali, naneli im teške gubitke (FOTO)

RUSI ČUVAJU MIR U NAJOPASNIJEM DELU SIRIJE: Vojna policija uvek na visini zadatka - snaga, moć, zaštita! (VIDEO)

RUSI ČUVAJU MIR U NAJOPASNIJEM DELU SIRIJE: Vojna policija uvek na visini zadatka - snaga, moć, zaštita! (VIDEO)

Dana 28. novembra, veliki konvoj koji je prevozio zalihe za koaliciju predvođenu SAD ušao je u severoistočnu Siriju iz Iračkog Kurdistana. Konvoj je krenuo ka gradu Rmelan na severoistoku Hasake. Koalicija koju predvode SAD ima nekoliko baza u toj oblasti koje strogo kontroliše njen glavni saveznik u severoistočnoj Siriji, Sirijske demokratske snage (SDF).

Koalicija predvođena SAD očigledno želi da ojača svoje baze u severoistočnoj oblasti Hasake. Nekoliko dana ranije, u raketnom napadu gađan je veliki aerodrom koalicije predvođene SAD koji se nalazi u blizini grada Krab al-Džir. Napad nije rezultirao žrtvama. Borbeni avioni i helikopteri koalicije koju predvode SAD primećeni su kako lete iznad aerodroma i obližnjih oblasti posle napada.

U međuvremenu, u Idlibu takozvana umerena opozicija, predvođena Hajat Tahrir al Šamom (HTS) povezanim sa Al-Kaidom, nastavlja da čini brojna svakodnevna kršenja primirja usmerenih ka Sirijskoj arapskoj armiji. (SAA), kao i na civilna područja.

Dana 28. novembra, Nacionalni front za oslobođenje (NFL), glavni zastupnik Turske u severozapadnom sirijskom regionu Idlib, podelio je video koji prikazuje jedan od njenih nedavnih napada na trupe SAA. Tokom napada, koji se dogodio 25. novembra, militanti NFL-a su gađali grupu vojnika SAA u blizini grada Hantotin. U napadu na svu sreću nije stradalih ni ranjenih.

Istog dana, SAA je granatirala položaje militanata u južnom Idlibu, kao i u zapadnom delu Alepa, kao odgovor na niz nedavnih kršenja. Posle toga su izbili sukobi između SAA i militanata u južnom delu Idliba, severno od grada Sarakiba koji drži vlada. Grad se nalazi na strateškom autoputu M5, koji povezuje Hamu sa Alepom. Saobraćaj na autoputu je usporen dan ranije usled sličnih sukoba.

SAA i njeni saveznici uspeli su da ponovo otvore autoput M5 prošle godine posle žestoke bitke sa HTS-om i njegovim saveznicima koje podržava Turska. Militanti nisu uspeli da se održe na autoputu uprkos tome što su dobili direktnu podršku turske vojske. Eskalacija u blizini M5 i nedavno objavljeni snimci granatiranja SAA su retke, ali značajne eskalacije koje doprinose tome da region izmakne kontroli.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd