Skip to main content
helikopter, Mi-24

"ALIGATOR" JE NOĆNA MORA DŽIHADISTA: Sirijci osakatili teroriste koristeći ruski jurišni helikopter (VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@Kunal_Biswas707/Profimedia/Ilustracija
Helikopter ima dugu i proverenu tradiciju u borbi

Od sovjetske invazije Avganistana pa do današnjih sukoba, ne postoji oružani konflikt u kome nije učestvovao i borbeni helikopter ruske proizvodnje Mil Mi-24.

KURDI NANELI TEŠKE GUBITKE TURCIMA: Vojnici im sve više ginu u prekograničnim operacijama (FOTO)

KURDI NANELI TEŠKE GUBITKE TURCIMA: Vojnici im sve više ginu u prekograničnim operacijama (FOTO)

NAPADNUT IRAK! Rakete zasule aerodrom Erbil, meta su bile američke trupe (VIDEO)

NAPADNUT IRAK! Rakete zasule aerodrom Erbil, meta su bile američke trupe (VIDEO)

ISIS IMA FINANSIJERE IZ KOMŠILUKA: Tužilaštvo hitno reagovalo, džihadisti primali ogroman novac

ISIS IMA FINANSIJERE IZ KOMŠILUKA: Tužilaštvo hitno reagovalo, džihadisti primali ogroman novac

Kada se leteća topovnjača, jurišni helikopter Mi-24V po NATO kodu poznat i kao Hind ili Košuta, pojavio na bojištu Avganistana, zadobio je strahopoštovanje Mudžahedina. Konstruisan da deluje poput legendarnog sovjetskog jurišnog aviona IL-2, kojeg su sovjetski borci iz Drugog svetskog rata zvali "Šturmovik", a nemački vojnici iz tog perioda "Crna smrt", baš zbog svoje iznenadne pojave i ubitačne preciznosti. Tako se Košuta pojavljivala iznenada iznad bojišta u Avganistana, otvarajući uragansku vatru po položajima Mudžahedina. Sovjetski vojnici su ga tada prozvali Korokodil, naziv koji je ostavljen i dan danas i postao sinonim i za porodicu jurišnih helikoptera Mi-24/Mi-35.

Pojavljujući se iznad bojišta Mi-24V je vršio kontrolu istog. Svojim moćnim naoružanjem i oklopnom zaštitom, delovao je neoborivo.

Baš zbog toga, avganistanski Mudžahedini su Mi-24 prozvali "Đavolji kontrolor" ili "Šejtan Arba". To je bilo početkom osamdesetih godina 20 veka.

Zapaženu ulogu ovaj helikopter osim u iračko-iranskom ratu 1980-1988, Invaziji Kuvajta 1990. na Balkanu 1993-2001, Čečeniji 1994-1996, 1999-2002, odigrao je ovaj helikopter, a u Siriji je i dalje nezamenjiva pesnica u ratu sa džihadistima.

Mi-24, helikopter
Foto: Youtube/Printscreen/WarLeaks - Military Blog

Naime jednicie Srijske arapske armije, što je zvanični naziv za snage Bašara al Asada Mi-24 koriste i za bacanje gravitacijskih bombi.

Na društvenim mrežama tako su se pojavili snimci helikoptera mi-24 koji izbacuje gravitacijske bombe na ciljeve džihadista. Za sad je nepoznato kad je snimak nastao. Prdpostavlja se da je stariji, mada nije isključeno i da je novijeg datuma. Naime na smiku se vidi da helikopter koristi gravitacijske bombe FAB-100.

Međutim nije nepoznanica da posade sirijskih helikoptera koriste i improvizovane gravitacijske bombe pravljene od metalnih buradi, ali za njihovo izbacivanje uglavno koriste transportne helikoptere mi-17 i protvipodmorničke Mi-14.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd