clear sky
18°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ovako je izgledao DAN KADA JE SVET DRHTAO: Britanci za RAT, Tramp NEODLUČAN, Rusi na braniku čovečanstva

12.04.2018. 08:35 03:23
Piše:
Srbija Danas
Sirija
Sirija / Izvor: SD/ilustracija

Da li se sukob može sprečiti?

Dan nakon najave Rusije da će oboriti svaki američki projektil koji se uputi ka Siriji i objave prvog čoveka SAD Donalda Trampa da se "Rusi pripreme za udar američkih raketa", svet sa nezvesnošću prati dešavanja u Siriji. Da li će doći do direktnog okršaja Rusije i SAD i da li su turbulentni događaji prethodnih dana uvod u Treći svetski rat?

Podsetićemo, portal SrbijaDanas.com prvi je objavio da se spremaju vazdušni udari na Siriju i da je u Damasku proglašen znak za vazdušnu opasnost. I danas nastavljamo da pratimo sve događaje u vezi Sirije i dešavanja na Bliskom istoku.

23:20 - Novi predlog Vašingtona Ankari

Vašington ne preporučuje Ankari da kupuje ruske S-400 i spreman je da Turskoj ponudi alternativne raketne sisteme, izjavio je američki ministar odbrane Džejms Matis.

Više o tome pročitajte OVDE.

Džejms Matis
Džejms Matis / Izvor: Profimedia

22:46 - Amerikanci bez konačne odluke

Sastanak američkog predsednika Donalda Trampa sa njegovim timom za nacionalnu bezbednost, povodom situacije u Siriji završen je bez konačne odluke o eventualnim vojnim udarima.

Više o tome pročitajte OVDE.

22:35 - Isključiti Rusiju iz SB UN je potpuno ludilo!

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je "potpunim ludilom" ideju da se Rusija isključi iz Saveta bezbednosti UN.

Više o tome pročitajte OVDE.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

22:15 - Američki ciljevi u Siriji

Predsednik SAD Donald Tramp ponovio je danas da će u saradnji sa generalima Matisom i Danfortom uskoro doneti odluku o eventualnom napadu američkih snaga na Siriju.

U planu za napad "kaznene ekspedicije" bi prema anonimnim izvorima iz Bele kuće, a koje prenosi CNBC, trebalo da se nađe osam potencijalnih meta. Ovi ciljevi uključuju dva sirijska aerodroma, istraživački centar i objekat za hemijsko oružje.

Isti izvor je takođe primetio da je vojska Sirije premestila znatnu količinu avio-sredstava na aerodrome pod kontrolom Rusa, u nadi da će Vašington izbeći direktne napade na ruska vojna postrojenja. 

Više o tome pročitajte OVDE.

F-35
F-35 / Izvor: Profimedia

21:53 - Britanci spremni za rat

Britanska vlada dala je premijerki Terezi Mej "zeleno svetlo" da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji, prenosi AP.

Posle sednice koja je trajala više od dva sata, britanska vlada je podržala plan premijerke Mej da radi sa ta dva svoja saveznika na "koordinaciji medjunarodnog odgovora". Vlada, međutim, nije dala nagoveštaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije, navodi AP.

Tereza Mej
Tereza Mej / Izvor: Profimedia

U saopštenju iz kancelarije premijerke navodi se da je kabinet "saglasan sa potrebom da se preduzme akcija da se olakša humanitarne nevolje i da Asadov režim odvrati od dalje upotrebe hemijskog oružja". AP prenosi da su opozicioni poslanici traže da se o eventualnoj vojnoj akciji glasa u parlamentu. Premijerka nije u zakonskoj obavezi to da uradi, mada je tako nešto uobičajeno.

Više o tome pročitajte OVDE.

21:35 - Sirijaska vojska pojačava ofanzivu

Sirijska arapska armija (SAA) pokrenula je veliku kontra-ofanzivu protiv Islamske države, napadajući pozicije džihadista u blizini ključnog pustinjskog grada Al-Sukne.

21:06 - Rusija podigla avione

Tri ruska bombardera velikog dometa napustila su svoju vazdušnu bazu na jugozapadu Rusije, uputivši se u nepoznatom pravcu, javio je vojni analitičar Babak Taghve.

Više o tome pročitajte OVDE.

20:30 - Iran i Izrael ulaze u sukob?!

Izaslanik vrhovnog iranskog verskog lidera u snagama "Kuds Ali Širazi" rekao je danas da Teheran može da uništi Izrael i upozorio tu zemlju da izbegava, kako je kazao, "glupe" mere protiv Irana, javila je novinska agencija Fars.

Više o tome čitajte OVDE.

19:30 - Zapad će biti odgovoran

Sirija je danas saopštila da će Zapad smatrati odgovornim za bilo kakvo odlaganje dolaska misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) radi istrage o navodnom hemijskom napadu u toj zemlji.

18.40 - Italija neće imati direktnu ulogu u vojnom napadu na Siriju

Italija neće imati nikakvu direktnu ulogu u vojnoj akciji Zapada protiv Vlade Sirije, ali će obezbediti logističku podršku svojim saveznicima, saopšteno je danas iz kabineta premijera.

Premijer prelazne Vlade Paolo Đentilini rekao je da je danas imao veliki broj "međunarodnih kontakata", uključujući i onaj sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel.

- Italija neće učestvovati u vojnoj akciji u Siriji - rekao je Đentilini, pa dodao da će na osnovu međunarodnih i bilateralnih sporazuma Italija nastaviti da pruža logističku podršku savezničkim snagama.

Više o tome pročitajte OVDE.

18:15 - Švedska predložila rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Siriji

Švedska je danas predložila rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom bi se od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zatražilo da u Siriju pošalje tim za razoružanje na visokom nivou koji bi rešio "sva otvorena pitanja o upotrebi hemijskog oružja jednom za svagda".

Petnaestočlani Savet bezbednosti UN u utorak nije usvojio tri nacrta rezolucija o napadima hemijskim oružjem u Siriji, podseća Rojters. Rusija je tada stavila veto na predlog rezolucije SAD, dok za dva ruska nacrta rezolucija nije bilo dovoljno glasova da bi bili usvojeni.

18:00 - Istražitelji danas i sutra u Siriji

Dva istražiteljska tima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) danas i sutra stižu u Siriju radi istrage o navodnom pogubnom napadu u Dumi, rekao je novinarima sirijski ambasador u UN Bašar Džafari.

- Te dve grupe će odvojeno stići u Siriju danas i sutra. Spremni smo da ih ispratimo do lokacije na koju žele da odu, kad god žele - rekao je Džafari, prenosi Rojters, a više saznajte u odvojenoj vesti.

17:15 - Amerikanci nemaju dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Dumi

Ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je da Pentagon nema dokaza da je u sirijskoj Dumi upotrebljen sarin ili hlor.

Džejms Matis
Džejms Matis / Izvor: Profimedia

Matis je danas pred Kongresom rekao da američka vojska nema dokaza da ni sarin ni hlor nisu upotrebljeni u navodnom hemijskom napadu u sirijskoj Dumi i dodao da je jedini dokaz Pentagona da se ovaj incident desio došao sa društvenih mreža i izveštaja medija,

Više o tome pročitajte OVDE.

16:45 - Složili se Putin i Erdogan

Kremlj je saopštio da su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas telefonom razgovarali o situaciji u Siriji i istakli važnost obezbeđivanja neophodnih uslova za rad inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u toj zemlji, prenosi TASS.

"Izrazili su zabrinutost zbog trenutnog pogoršanja situacije u i oko Sirije zbog optužbi o korišćenju hemijskog oružja u gradu Duma", navela je pres služba Kremlja.

Više o tome možete pročitati OVDE.

15:45 - Umešao se i Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će sa predsednikom Rusije Vladmirom Putinom razgovarati o načinima za okončanje navodnog "hemijskog masakra" u Siriji, prenosi AP.

Navodi se da je Erdogan najavio da će sa Putinom razgovarati telefonom kasnije tokom dana, dan nakon što je sa predsednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao o Siriji.

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Profimedia

Agencija navodi da iz reči koje je Erdogan uputio deluje kao da predsednik Turske kritikuje razmenu pretnji između SAD i Rusije, pošto je kazao da je "duboko uznemiren zbog toga što određene zemlje koje se oslanjaju na sopstvenu vojnu moć pretvaraju Siriju u virtuelni teren za rvanje".

15:20 - Olbrajt: Volela bih da je Obama pritisnuo crveno dugme za Siriju

- Volela bih da je Barak Obama pritisnuo crveno dugme za Siriju, a ja sam lično poželela da smo prošli kroz to - rekla je bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt.

Tada magnat nekretnina Donald Tramp, takođe, na Tviteru pozvao Obamu da ne pokrene vojnu akciju: "Ako Obama napadne Siriju i nevini civili budu povređeni i ubijeni, on i Amerika će ostaviti loš utisak!" Više pročitajte OVDE.

14:44 - Počeli pregovori SAD i Rusije

Rusija je u kontaktu sa komandom vojske SAD i sa NATO i vodi direktan dijalog o situaciji u Siriji, izjavio je penzionisani ruski general Vladimir Šamanov, predsednik komiteta za odbranu ruske Dume.

Prema njegovim rečima, načelnik generalštaba ruske vojske u direktnom je kontaktu sa vrhovnom komandom američke vojske.
- Svi mogu da budu spokojni, da obavljaju spokojno svoje poslove, pošto državni organi, vojni, diplomatski i politički, već danima rade 24 sata dnevno na ovom pitanju. Preko naših saveznika iz Turske, u kontaktu smo sa NATO - kazao je Šamanov, prenosi ruski Komersant.

Više o tome pročitajte OVDE.

14:30 - Erdogan i Putin danas razgovaraju o Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će danas razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji, prenosi Rojters.

Erdogan je juče o krizi u Siriji razgovarao i sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država, Donadom Trampom, i rekao da će Ankara nastaviti odnose sa obe zemlje i Iranom.

14:20 - Iran: Pretnje zapadnih država zasnovane su na lažima

Pretnje pojedinih zapadnih država da će napasti Siriju su zasnovane na lažima, nakon oslobađanja istočne Gote, izavio je danas savetnik iranskog predsednika Ali Hamneia, Ali Akbar Velajati .

Velajati je to izjavio tokom sastanka sa sirijskim predsednikom Bašarom el-Asadom u Damasku, preneo je Rojters pozivajući se na iranske medije.

13:50 - Nemačka neće napadati Siriju

Nemačka neće učestvovati u mogućoj vojnoj akciji u Siriji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je na pres-konferenciji sa danskim kolegom Larsom Rasmusenom saopštila da postoji mnogo dokaza da iza navodnog hemijskog napada u Istočnoj Guti stoji Damask.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Profimedia/ilustracija

13:20 - Makron TVRDI: Imamo dokaze da je sirijska vlada upotrebila hemijsko oružje

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ima dokaze da iza navodne upotrebe hemijskog oružja u Siriji stoji vlada iz Damaska.

Makron je rekao da će odluku o napadu na Siriju doneti „kada za to dođe vreme“. On je obećao i da Pariz neće dozvoliti eskalaciju u regiji. 

Opširnije pročitajte OVDE

12:55 - Oglasio se Asad

Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je da će svaka akcija koju zapadne zemlje preduzmu protiv Damaska dovesti do destabilizacije regiona, prenela je sirijska državna televizija.

- Pojedine zapadne zemlje su pojačale glasove i akcije koje potpuno mogu da promene tok događaja... ove reči i delovanja doprineće samo povećanju nestabilnosti u regionu i ugroziće međunarodni mir i bezbednost -  rekao je Asad.

Bašar al Asad
Bašar al Asad / Izvor: Profimedia

Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp juče je na Tviteru upozorio Rusiju da se spremi za američke "lepe, nove i pametne rakete" koje će ići ka Siriji. Međutim, danas, u novom tvitu, ističe da nikada nije rekao kada će SAD izvesti napad na Siriju, rekavši da to "može da bude uskoro ili ne".

12:25 - Tramp: Nikad nisam rekao kada će biti napad na Siriju

Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da nikad nije naveo tačan datum napada na Siriju.

12:15 - Vanredni sastanak Vlade, ministri prekidaju odmor

Članovi britanske vlade raspravljaće danas o tome da li će se Velika Britanija pridružiti SAD i Francuskoj u eventualnom vojnom napadu u Siriji, koji bi mogao da zapadne sile i Rusiju dovede u direktnu konfrontaciju.

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je ministre da prekinu uskršnji odmor kako bi na vanrednom sastanku kabineta razmotrili kako London da odgovori na intervenciju sirijske vlade u Dumi, koju je Mejova nazvala „varvarskim napadom otrovnim gasom“, prenosi Rojters.

Opširnije čitajte OVDE

Tereza Mej
Tereza Mej / Izvor: Profimedia

12:05 - Vojske Rusije i SAD u stalnom kontaktu

Kanal za komunikacije između vojski Rusije i SAD o Siriji nalazi se u aktivnom stanju i koriste ga obe države, izjavio je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

- Ta linija postoji i aktivna je… U celini, liniju koriste obe strane - rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li zaista vojni resori Rusije i SAD koriste liniju saradnje kako bi izbegle gubitke među ruskim vojnicima u slučaju udara u Siriji.

Opširnije čitajte OVDE

Kremlj upozorava da treba izbegavati napetost u svetu. On prati izjave koje dolaze iz SAD.

11:35 - Da li će Turska dati bazu Indžirlik za napad na Siriju?

Turska namerava da razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o korišćenju avio-baze Indžirlik u slučaju da počne moguća operacija i njihovih saveznika u Siriji, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva inostranih poslova Turske Hami Aksoj.

Opširnije možete pročitati OVDE.

11:05 - Kineski brodovi u Mediteranu na ruskoj strani?

Portal "Ratno vreme" tvrdi da su kineski borbeni brodovi, koji se nalaze u Sredozemnom moru, dobili naređenje da se u slučaju ratne eskalacije u ovom delu sveta podrede komandi ruske Ratne mornarice. Portal zaključuje da to, praktično, znači da eventualni američki udar po ciljevima u Siriji neće moći proći bez aktivnog učestvovanja i Vojske Kine. 

10: 45 - Bivši šef CIA: Svima snagama na Ruse

Kandidat za američkog državnog sekretara, bivši šef agencije CIA Majk Pompeo najavljuje dalju konfrontaciju sa Rusijom i nova proterivanja diplomata, sankcije, jačanje nuklearnih potencijala SAD i naoružavanje Ukrajine.

- Vreme američke "meke politike" prema Rusiji je prošlo - poručuje Pompeo

10:15 - Kuvajt ervejz obustavio sve letove u Bejrut

Bliskoistočna kompanija Kuvajt ervejz saopštila je danas da je obustavila sve letove u Bejrut, posle upozorenja u vezi sa letovima u blizini libanskog vazdušnog prostora.

Saopštenje je objavljeno dva dana nakon što je Evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja navela da je potreban oprez prilikom letova iznad istočnog Mediterana zbog mogućih vazdušnih udara na Siriju.

Bezbednosno upozorenja stiglo je od kiparskih zvaničnika, naveo je Kuvajt ervejz.

09.34 - Snimak od dva minuta OTKRIVA zašto Tramp preti napadom na Siriju (VIDEO)

09.33 - Terorističke grupe sa severa Hame i provincije Idlib spremaju se da pokrenu veliku ofanzivu na Sirijsko arapske armije u slučaju napada SAD i njihovih saveznika na Siriju. Više o tome čitajte OVDE!

09.28 - Sudeći po satelitskim snimcima koje je objavila kompanija ISI, brodovi ruske flote su izašli iz sirijske baze Tartus.

09.01 - PROROČKE REČI RUSKOG GENERALA: Upozoravao svet na haos koji se upravo dešava

Još 13. marta Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se teroristi spremaju da insceniraju hemijski napad u Siriji

- Imamo pouzdane informacije da militanti pripremaju insceniranje upotrebe hemijskog oružja od strane vladinih trupa protiv civila. U tom cilju, u nekoliko okruga Istočne Gute skupljeno je mnoštvo žena, dece i starih ljudi dovedenih iz drugih regiona, koji treba da glume žrtve hemijskog incidenta - rekao je načelnik Generalštava Vojske Rusije general Valerij Gerasimov na konferenciji za medije. Više o tome čitajte klikom OVDE!

Valerij Gerasimov
Valerij Gerasimov / Izvor: Profimedia

09:00 - Ruski mediji: Sirijska vojska je preuzela potpunu kontrolu u Dumi

Agencija Tass prenela je da je sirijska vojska sada preuzela potpunu kontrolu u Dumi, poslednjem uporištu pobunjenika. Oko 4.000 pobunjenika i članova njihovih porodica napustilo je Dumu i predalo više od 4.000 komada oružja, uključujući mitraljeze, snajperske i poluautomatske puške i bacače granata.  Ruska agencija je dodala i da je oslobođeno oko 250 ljudi koje su pobunjenici držali u pritvoru.

Opširnije možete videti OVDE.

08.55 - Zavijorila se sirijska zastava u Dumi: Istočna Gota u POTPUNOSTI pod kontrolom Asadove vojske

Sirijske Vladine snage su stavile pod svoju kontrolu grad Dumu - poslednje uporište militanata u Istočnoj Guti, saopštio je načelnik Centra za mirenje zaraćenih strana Jurij Jevtušenko. Više o tome čitajte OVDE!

08:45 - "Operacija bi mogla da počne za nekoliko sati"

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej sazvala je hitan sastanak svog kabineta za danas. Kako piše "Skaj njuz", očekuje se da Mejova od ministara zatraži zeleno svetlo za učešće Velike Britanije u napadu na Siriju, zajedno sa Francuskom i SAD, bez konsultacija sa parlamentom. Ukoliko dobije odobrenje, operacija bi se mogla da bude pokrenuta "u roku od nekoliko sati", navodi "Skaj njuz".

08:25 - Britanski avioni na Kipru: Čekaju naredbu za poletanje ka Siriji

Britanski avioni na Kipru nalaze se u punoj borbenoj gotovosti za izvođenje udara po Siriji, piše list „Tajms“, pozivajući se na neimenovani izvor.

- Naši avioni se nalaze na pisti u Ankrotiri (britanska vojna baza na Kipru) -  navodi list reči jednog od neimenovanih izvora u Vladi.

Američki avioni
Američki avioni / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Mi smo spremni -  dodao je on.

Prema podacima lista, britanski razarač „Dankan“, klase „Tip 45“, takođe bi mogao da se priključi operaciji u slučaju potrebe.

08:00 - Bela kuća: Sve opcije su na stolu

SAD su saopštile da su "sve opcije na stolu" kao mogući odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Siriji. Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da konačna odluka o vojnim udarima nije doneta, ali je navela da SAD smatraju Rusiju i Siriju odgovorne za taj incident.

Kongres SAD
Kongres SAD / Izvor: Profimedia

- Predsednik ima na raspolaganju više opcija i sve te opcije ostaju na stolu - rekla je Sanders.

Savet za nacionalnu bezbednost SAD sastaće se u četvrtak.