clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZAVRŠEN EKSPOZE OD ŠEST SATI: Vučić predstavio ministre, sednica se nastavlja sutra

09.08.2016. 13:01 20:09
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić
Nakon 6h završena sednica Skupštine Srbije.

UŽIVO PRENOS SEDNICE MOŽETE PRATITI KLIKOM OVDE!

19.55 - Vučić predstavio ministre

Mandatar je pročitao imena budućih ministara. 

- Verujem u ove ljude, u bolju i pristojniju Srbiju. Hvala svima koji nisu deo većine, a imali su strpljenja da čuju ovaj skraćeni ekspoze. Naš je posao da poštujemo razlike, ali nećemo odstupati od svojih ciljeva - zaključio je Vučić.

19.45 - San: Moderna i jaka Srbija

- Sve što sam vam govorio, svaka tačka ovog programa, služi isključivo jednom cilju - modernoj, jakoj Srbiji. Pozivam vas da u naredne četiri godine uložite svaki sekund u ostvarenju tog sna - kazao je Vučić.

19.33 Vučić: Srbija očekuje otvaranje Poglavlja 27. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

19.32 - Vučić: Borba protiv korupcije prioritet

- Obećavamo da ćemo borbu protiv korupcije staviti na vrh agende, radi stvaranja ravnopravne arene za sve građane - kaže Vučić.

19.20 - Privreda i civilni sektor kao ravnopravni partneri

- Privreda i civilni sektor ne mogu biti samo posmatrači, već ravnopravni partneri u celokupnom reformskom procesu, jer su planirane reforme dugoročni interes celokupnog društva, a ne samo Vlade - poručio je danas mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić.

19.16 - Ceo ekspoze mandatara Aleksandra Vučića možete pročitati KLIKOM OVDE!

19.15 - Vučić o zdravstvu

Mandatar Aleksandar Vučić kaže da će se u narednom periodu raditi na poboljšanju zdravstvene zaštite, a da će akcenat biti na boljoj dostupnosti, kvalitetnijoj usluzi i boljoj prevenciji.

On je, u ekspozeu rekao da je trenutno potrošnja za zdravstvenu zaštitu visoka, skoro 10 odsto svog BDP-a, što odgovara cifri od 430,35 milijardi dinara (3,5 milijarde evra) svake godine.

skupština Srbije
skupština Srbije / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

19.10 -  Vučić o reformi obrazovanja

Sistem obrazovanja mora da bude usklađen sa potrebama i prioritetima privrede, rekao je Vučić i dodao da reforma obrazovanja mora da počne reformom visokog obrazovanja.

- Naši đaci moraju svojim znanjem da budu u prednosti u odnosu na učenike u regionu - poručio je Vučić.

On je istakao i značaj dualnog obrazovanja, koje razvija ideju preduzetništva.

18.46 - Vučić o sportistima na Olimpijadi

- Da se strpimo i pokažemo malo vere u naše sportiste. Ozbiljan novac smo izvodojili za pripremu naših sportista za Olimpijadu, a pripremićemo se i za sledeću kako bi došli do još više medalja.

18.33 - Vučić: Uskoro do Zlatibora auto-putem

Vučić je obećao da će pre kraja mandata nove vlade građani moći da putuju auto-putem i to do Bugarske, Mađarske i Makedonie, jer će sve to, kako je istakao, biti završeno.

- I do Čačka i Zaltibora moći ćete da idete auto-putem. To će biti rezltat rada ove vlade - proučio je Vučić.

18.27 - "Izgrađeno mnogo, ali to nije dovoljno"

Vučić je rekao i da je mnogo toga izgrađeno, ali da to ipak nije dovoljno. Zato će, kako je istakao, sada svi ti odu, jer su lagali.

Na dobacivanja iz poslaničkih klupa, Vučić je rekao da to nisu ni (Milutin) Mrkonjić niti (Velimir) Ilić i da će se vrlo brzo saznati ko je to.

18.10 - Tokom čitanja ekspozea, premijer Aleksandar Vučić je objasnio i kako će se odvijati privatizacija u Srbiji, a više o tome čitajte KLIKOM OVDE.

18.08 - Čitanje ekspozea ulazi u peti sat, Vučić: Imam još 134 strane

Vučić je upravo saopštio da ima da pročita još 134 strane ekspozea i na dobacivanje Šešelja rekao da zna da je Šešelj "spavao na raznim mestima". Vučić je rekao i da će ipak neke delove ekspozea da prepriča, odnosno da neće sve da čita i da poslanici "ne brinu".

Ekspoze koji Vučić ima pred sobom sadrži 260 strana, dok je ono što je podeljeno poslanicima kraća verzija od 68 strana.

18.02 -  Novi zakoni i administracija bez šetnje po šalterima

U prvoj godini mandata nove vlade, Vučić je najavio donošenje nekoliko novih zakona - o veštacima, o besplatnoj pravnoj pomoći, o suzbiranju nasilja u porodici, o zaštiti podataka o ličnosti, o pravosudnom ispitu.

On je najavio i reformu državne uprave, kao i da se obavezuje na to da će građani moći sve što im od admistiracije treba završiti ubuduće bez potezanja veze, bez mučnog potezanja po šalterima.

17.23 - Nove kritike

Vučić je još jednom kritikovao one poslanike koji su napustili sednicu skuštine rekavši da je nekima mnogo teško da rade. Ironično je primetio da su imali "naporan dan - ustali su u 13.15 i došli na sednicu u 14 sati".

On se ponovo zahvalio onim poslanicima koji su u sali što slušaju njegov ekspoze.

17.21 - Vučić:  "U dijalogu Beograda i Prištine učestvovaću lično"

Vučić je najavio i da će u dijalogu Beograda i Prištine učestvovati i lično i istakao značaj formiranja Zajednice srpskih opština, podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zaštite srpske imovine, Trepče, Gazivode, kulturne baštine...

17.12 - Vučić: U Srbiji u podne svi u kafićima

Vučić je prepričao razgovor sa jednom od svojim sagovornika koji su posetili Srbiju i naveo da su oni bili začuđeni kako je moguće da u Srbiji u 12 ili 13 sati popodne kafići budu puni I da svi nešto piju i odmaraju.

-  On mi je rekao da njegov sin ima sedam godina I ide svaki dan u fabriku. Ne kažem da to treba da radimo, ali u Švajcarskoj, Nemačkoj od tinjedžerskih dana to rade - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

17.05 - Vučić: Privatizacija Komercijalne banke, prodaja Dunav osiguranja

Vučić je najavio da će nova vlada Srbije nastaviti proces privatizacije Komercijalne banke, konsolidacije Poštanske štedionice i pripremu prodaje Dunav osiguranja, kao i da će biti primenjeni međunarodni standardi u planiranju budžeta i praćenju trošenja budžetskih sredstava, kao i da će biti transformisane Poreska uprava i Uprava carina.

17.04 - KLIKOM OVDE možete pročitati ciljeve koje će vlada pokušati da ostvari u prvih 100 dana.

16.57 - Vučić: Moguć rebalans budžeta

Vučić je poručio poslanicima da su izglasali da ove godine deficit budžeta bude 122 milijarde dinara, ali je rezultat višestruko bolji, te je na ovaj dan zabeležen suficit od 19,6 milijardi, što znači bi vlada mogla da ide na rebalans budžeta - ali zbog boljih, a ne lošijih rezultata.

16.38 - Mandatar za sastav nove Vlade Srbije u jednom trenutku je opomenuo Aleksandra Martinovića da ne gleda u telefon nakon čega je lider SRS dobacio nešto na šta mu je Vučić odgovorio. Više o tome ČITAJTE KLIKOM OVDE!

16.10 - Vučić: Penzioneri, živećete bolje

Kako je rekao, Srbija se sada nalazi na putanji ubrzanog ekonomskog oporavka, kao i da se očekuje dalji napredak privrede.

- Zalagaćemo se i za povećanje mimimalne cene rada, ali razgovaraćemo i sa poslodavcima, kako ni oni ne bi bili nezadovoljni - rekao je Vučić.

On je najavio da će u naredne četiri godine raditi i na povećaju penzija i obećao penzionerima da će živeti bolje, kao i da je sigurno da će penzije biti redovne.

16.05 - Nastavlja se dijalog sa Prištinom

Vučić je izjavio da će položaj srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji (KiM) biti institucionalno ojačan formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), štp već duže vremena opstruira prištinska strana. On je rekao da će biti nastavljen dijalog sa Prištinom u kome će lično učestvovati.

- Nećemo priznati nezavisnost KiM, nastavićemo da insistiramo na pregovorima o imovini, zaštiti kulturne baštine i formiranju ZSO, što će uticati na bolji i sigurniji život srpskog stanovništva na KiM. Svi dogovori biće dostupni javnosti - rekao je Vučić i naveo da su neuređeni srpsko-albanski odnosi pretnja za stabilnost Srbije.

15.24  - VUČIĆ: Pročitao sam osam odsto, to bi značilo da ću čitati do jedan iza ponoći

U jednom trenutku, Vučić je prekinuo govor, rekavši da je do sada, sat vremena od kako čita ekspoze, izneo "nekih oko osam posto".

- Što bi značilo da ću čitati do jedan iza ponoći - rekao je Vučić, kome je lider radikala Vojislav Šešelj nešto dobacio, na šta je Vučić rekao: - Možda su vama potrebne te pelene, meni nisu. i neću da sedim, ja ću da stojim. Više o tome možete čitati KLIKOM OVDE!

15.25 - Ceo ekspopze Aleksandra Vučića možete pročitati KLIKOM OVDE!

15.06 - KONKRETNI PODACI BUDUĆE VLADE: Zatvaranje poglavlja do 2020.

- Osnovni zadatak nove Vlade Srbije je poboljšanje u svim sferama i bolji životni standard građana. Cilj je zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja mandata nove vlade - 2020. godine.

Kako je naveo mandatar, želimo da napravimo takav kalendar da svoje obaveze prema EU sprovodimo na vreme.

- Put ka članstvu ka EU biće pun političkih izazova, ali mi ih nećemo meriti prema tome ko iz postavlja, već prema tome šta oni znače za naše građane. Nećemo meriti ni po broju otvorenih poglavlja, već po broju otvorenih radnih mesta. Odmah po formiranju vlade biće pripremljen dokument - Nacionalni program za usvajanje tekovina EU, odnosno time će početi usklađivanje našeg zakonodavstva sa EU, a kraj tog posla očekuje se 2018, 2019. godine. Saradnja sa Rusijom - region plus Evropska unija jednako je 85 odnos našeg izvoza, ali će Srbija jednako sarađivati i sa Rusijom.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

14.56 - Vučić najavio povećanje plata

Mandatar za sastav nove vlade najavio je i da se u javnom sektoru mogu očekivati povećanja plate.

- Znam da su protiv mene mnoge sile - što iz vlade, što iz zemlje i inostranstva. Znam da su me mnogi građani psovali zbog fiskalne konsolidacije... Ponekada sam bio strog, verovatno i arogantan, znam da je delovalo kao da mnoge odgovornosti preuzimam na sebe i da su me zato mnogi zvali diktatorom, autokratom. Ali imam osećaj da sve više ljudi deli naše stanovište o potrebnim promenama i da se podška reformama širi. Namera mi da je i naredne četiri godine budem otvoreniji za kritike, ali i da budem ljubazniji, ali neću nikada uzmicati i ustuknuti, boriću se zva svakog člana ove zemlje - rekao je Vučić.

14.43 - Premijer je počeo po tačkama da izlaže ekspoze po tačkama:

  1. Srbija koja čuva i štiti svoju nezavisnost i Srbija koja neguje dobre odnose sa tradicionalnim prijateljima u svetu.
  2. Poslovni zadatak nove Vlade Srbije je rast investicija - na to će uticati proces pristupanja EU, naveo je premijer i istakao da za svako ministarstvo postoji poseban plan. Takođe, kako je naveo mandatar cilj je zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja sa EU do kraja mandata nove vlade.
  3. Za ratne zločine svi moraju da odgovaraj. Govoreći o ratnim zločinima, mandatar je poručio da svi zločinci moraju da odgovaraju.
  4. Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva Srbije. Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva Srbije. Mandatar je naveo da će po formiranju vlade doneti nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU. Takođe, je naveo kraj mandata mora da se poklopi sa unifikacijom srpskog pravnog sistema sa onim u EU.
  5. Napredak u spoljnoj trgovini, obrazovanju i investicijama u saradnji sa EU, još jedna je tačkoa koju je naveo mandatar u svom ekspozeu.
  6. Jedan od osnovnih ciljeva vlade je da se iskoriste maksimalno sporazumi o slobodnoj trgovini koje imamo sa drugim zemljama, naveo je Vučić.
  7. Regionalna saradnja, bilateralno i u regionalnim inicijativama jedan od prioriteta vlade
  8. Vlada Srbije nastavlja iskrene napore i dobru volju da uspostavi dobre odnose u regionu. Vlada Srbije nastavlja da bude angažovana na zaštitu prava Srba u regionu, naveo je Vučić.
  9. Vlada Srbije gradiće najbolje odnose sa i sa EU i sa Rusijom i sa aArapskim zemljama i sa SAD. Kako je naveo Vučić, saradnja ne bi trebalo da se bazira samo na sirovinama, već i na infrastrukturi. - Rusija je naš tradicionalni partner i prijatelj i sa njima imaćemo nove zajedničke projekte. Biće rešeno pitanje novih zajedničkih projekata kao i izvoz sira i automobila u Rusiju. Mandatar za sasvatv nove vlade je ukazao i na intenzifikovani odnosi sa NR Kinom. - Kina je pokazala veliki interes da ulaže u Srbiju. Petrohemija, rtb bor, vazdušni saobraćaj i infrastruktura su najbitniji u saradnji sa kinezima. Bliska saradnja sa SAD čeka nas u industriji i informacionim tehnologijama – rekao je mandatar i najavio posetu Džoa Bajdena.
  10. Srbija će davati doprinos kroz mirovne misije u očuvanju globalne bezbednosti. Vučić je naglasio da MO i vojska Srbije daju doprinos u reformama, stabilizaciji finansija i unapređenjem svoje operativne sposobnosti. Premijer je najavio i da će Srbija po svaku cenu čuvati mir, ali da i da će biti spremna na odgovor, kao i da će opremanje vojske sa novim oružjem i opremom domaće proizvodnje podići njenu spremnost za 60 odsto.
  11. Srbija ostaje pri politici nepriznavanja Kosova.
  12. Vučić je naglasio da će za novu vladu biti jako bitna Snažna stabilizacija javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga do 2017. Brži rast BDP kao i visok prinos stranih investicija, snižena je referentna kamatna stopa i inflacija.

14.30 - Fratini na Tviteru objavio fotografiju iz srpskog parlamenta

14.28 - Ekspoze ima 68 strana

Ekspoze mandatara ima ukupno 68 strana. Vučić je ranije najavio da će ekspoze čitati više sati.

14.17 - Vučić počeo izlaganje

Premijer je posebno izrazio zahvalnost Guzenbaueru, Ponti i Fratiniju koji su prisutni u Skupštini Srbije.

- Počastvovan sam vašim prisustvom i to mnogo govori o poštovanju i ugledu Srbije. Danas postavljamo lestvicu i odgovaramo na pitanje koliko možemo da postignemo najteže pitanje - zbog koga se bavimo politikom - naveo je Vučić na početku izlaganja.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić poručio je danas da neće dozvoliti da se Srbija vraća nazad i da stane. Vučić je rekao da danas nije u parlamentu samo zbog fomiranja nove vlade.

Skupština Srbije
Skupština Srbije / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Već i da svi zajedno postavljamo lestvicu i odgovaramo na pitanje koliko možemo da postignemo, testiramo naše mogućnosti i limite, proveramo da li smo kao zemlja mali ili mozemo da budemo veliki, da li ćemo uspeti da se popnemo ili klizimio i da li ćemo moći da pomerimo granice našeg rada, obrazovanja, naše sujete i pomirenosti sa tim koliko i šta možemo - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je vlada izabrana ne zbog sebičnih interesa, već da bude odgovorna za pomeranje granica i podizanje lestivce.

- Nemam nameru da se bavim ovim poslom kad ne budem mogao da uradim više, da osvojiom više za našu zemlju, za taj posao smo se odlučili ne zbog slave već zbog odgovornosti - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je podsetio na obavezu prema Srbiji i njenim građanima da budu bolji kako bi, kako je rekao, ova država bila bolja i kako bi ljudi bolje živeli. Prema njegovim rečima ljudima su dosadile bajke i mitovi, i zato su pristali na teške mere i štednju. Srbija je počela da radi jer je otkrila jasan cilj, poželela je na vrh, ne onaj ratnički, već onaj na koji se stiže znanjem, radom i trudom, rekao je Vucić. To je vrh znanja, napretka i marljivosti, na koji se stiže samo ako pobediš sebe, rekao je Vučić i dodao da posle mnogo vremena postoji rezultat kojim možemo da se pohvalimo.

- Nema više kretanja unazad, nema silaženja niti padanja - poručio je Vučić.

Kako je rekao nova vlada hoće da zastavu Srbije na vrhu ostvari i da će dati sve od sebe da to učini. Danas Srbija nije ista kao pre dve godine, rekao je Vučić, primetivši da je zemlja tada bila u recesiji, da se javni dug oteo kontroli, da je postojala bojazan da ne mogu da se ispune obaveze prema penzionerima i radnicima.

14.03 - Počela sednica, a Maja Gojković najavila je da je u sali prisutno 186 od 250 poslanika

13.54 - U Skupštinu Srbije stigao je i mandatar Aleksandar Vučić.

O čemu će biti reči na sednici

Skupština Srbije počela je posebnu sednicu o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara, uključujući i tri ministra bez portfelja. Vladu će predvoditi SNS, tri ministarske funkcije zauzeće koalicioni partneri iz SPS, dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti. U novoj vladi koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će sedmoro ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

OVAKVU MINISTARKU NEMA NIKO: Ona je najatraktivnija žena koja ulazi u Vladu Srbije (FOTO)

Predsednica parlamenta Maja Gojković očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja nedelje.

Predstavljanje ekspozea će, prema najavi mandatara, trajati više sati, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslediće glasanje.

Skupština Srbije
Skupština Srbije / Izvor: Profimedia

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom. Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

OGLASIO SE KANDIDAT ZA MINISTRA PROSVETE: Na čelo resora ne dolazim zbog novca i slave!

Navodeći da za sada neće menjati zakone o vladi i ministarstvima, mandatar je najavio da će govoriti "onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati", dodajući da se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao te da je uveren je "to naša obaveza zbog gradjana".

Piše:
Srbija Danas
09.08.2016. 13:01 20:09