Skip to main content
Srbija

ČAČAK, OBRENOVAC, MLADENOVAC: Kako su gradovi u Srbiji dobili baš ova imena?

Foto: Profimedia/ilustracija
Za neke se poreklo imena zna, a za neke se vezuju i brojne legende.

Kao što su prezimena u Srbiji nastajala po imenima glava porodica, od naziva zanimanja ili neke izrazite ljudske osobine, tako su i na sličan način nastajala i imena gradova u našoj zemlji, koji se i danas koriste.

 

 

 

Za neke se poreklo imena zna, a za neke se vezuju i brojne legende. Neka imena imala su veoma zanimljiv način nastanka, danas čak i smešan. 

Jedan od njih je i Čačak. Naime, poreklo imena ovog grada objasnio je Vuk Stefanović Karadžić u jednom od svojih zapisa. Dok je oko 1820. godine obilazio manastire u Ovčaru i Kablaru, zapisao je sledeće: Govori se da je manastir Vavedenje gradio sveti Sava i njegov otac Simeon. Još se pripoveda da je nekakav njihov sluga, od svakih kola, koja su vukla kamen kroz polje uz Moravu, ostavljao po jedan kamen na mestu gde je sada Čačak, pa od ovog kamenja onde zidao crkvu. Kad su ga zapitali šta radi, on odgovaraše: „Eto, čačkam nešto“ i tako je ostalo ime Čačak. 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Koliko su ljudi voleli Miloša Obrenovića, dokaz je i postojanje grada Obrenovca. Ovaj grad se ranije zvao Palež, ali su stanovnici, želeći da iskažu svoju naklonost knezu tako što su 1859. godine njemu lično podneli zahtev da mesto ponese njegovo ime, što je on odobrio. 

Postoje još neki gradovi koji su dobili imena po tada značajnim ljudima. Prema predanju, oko dva veka pre Kosovskog boja, braća Mladen, Vlajko i Rajko doselili su se sa Kosova u oblast današnjeg Mladenovca. Oni su odlučili da ostanu tu, pa je po Mladenu ime dobio grad Mladenovac, a po Vlajku i Rajku gradska naselja Vlaška i Rajkovac.

Priština nema baš lep razlog zbog kojeg nosi baš ovo ime, jer se veruje da je na ovom mestu u 13. veku postojala bolest crni prišt od koje je umrlo pola stanovnika i stoke iz te oblasti.

Naziv Prizren najverovatnije vodi poreklo od starog glagola ozirati se ili ozreti se, što znači progledati. Osnova je staroslovenska reč zren što bi značilo pogled, tako da se dolazi do zaključka da bi Prizren bilo mesto sa kojeg se pruža dobar vidik, što je logično imajući u vidu da ovaj naziv potiče iz vremena kad je grad Prizren bio samo tvrđava na brdu.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd