Skip to main content
Tito

PRONAĐEN UKRADENI TITOV SAT: Skupocenost nestala bez traga pre deset godina

Foto: Profimedia
Predmet je vraćen tamo gde pripada

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otkrila je danas da su pronađena ukradena umetnička dela kao što je jedan bodež i zlatan sat Patek Filip koji je pripadao nekadašnjem predsedniku Jugoslavije - Josipu Brozu Titu.

TITOVO TELO SE NIJE NALAZILO U KOVČEGU? Razrešena višegodišnja misterija sahrane Josipa Broza, isplivali šokantni detalji

TITOVO TELO SE NIJE NALAZILO U KOVČEGU? Razrešena višegodišnja misterija sahrane Josipa Broza, isplivali šokantni detalji

ISPRIČALA JE VIC O TITU, A ONDA JE ODVEDENA NA GOLI OTOK: Zbog ove šale Jovanka je preživela jezive stvari

ISPRIČALA JE VIC O TITU, A ONDA JE ODVEDENA NA GOLI OTOK: Zbog ove šale Jovanka je preživela jezive stvari

SNIMAK SAHRANE NIKOLE TESLE SLAMA SRCA: Najveći srpski genije umro siromašan i u dugovima (VIDEO)

SNIMAK SAHRANE NIKOLE TESLE SLAMA SRCA: Najveći srpski genije umro siromašan i u dugovima (VIDEO)

Gojković je podsetila i na uspešnu akciju pronalaska veoma skupocene slike, nedavno otkrivene na zvaničnoj aukciji u Cirihu.

Gostujući na televiziji Prva, ministarka kulture je istakla da je danas na crnom tržištu veoma unosan posao krađa artefakata, i da je vrednost ukradenih remek dela iz Srbije oko pola miliona evra.

Ona je podsetila na jedan od poslednjih nestanaka, u pitanju je zlatna tašnica, oko koje je izbila velika afera tokom 2019. godine, i za tim predmetom se intenzivno danonoćno traga.

Maja Gojković
Maja Gojković
Foto: Profimedia

Ta umetnina je blago sa kraja 19. i početka 20. veka, ukradeno iz Muzeja primenje umetnosti (MPU) iz Beograda, a te godine su iščezli i drugi predmeti - narukvice, satovi, lanci, prstenje.

Ono što je lepa vest jeste da je pronađen ukradeni bodež iz ovog Muzeja, i upravo se vodi postupak protiv jednog od počinioca tog krivičnog dela, kako navodi Gojković.

- Odajem veliko priznanje inspektorima na predanoj akciji i istrazi ovog slučaja. Taj istorijski vredan predmet je pronađen u Srbiji, što budi nadu da se i ostale umetnine lociraju u našoj zemlji. Bodež je nađen kod okrivljenog u stanu, on je suočen sa dokazom o zločinu, odnosno snimljen je kamerom kako iznosi ovaj artefakt iz muzeja - naglasila je ministarka.

Takođe, nedavno je pronađen i čuveni luksuzni sat Patek Filip, koji je pripadao Josipu Brozu Titu, za koji Gojković iatiče da je taj sat nestao pre više od 10 godina u Muzeju Jugoslavije, dok je bila aktuelna izložba satova koje je predsednik Tito dobijao na poklon ili ih je kupovao i slagao u kolekciji.

Nakon više od decenije, sat se pojavio na redovnoj aukciji u Hong Kongu i ona je odmah obustavljena, zahvaljujući direktorki Muzeja Jugoslavije - Nedi Knežević, koja je alarmirala ceo slučaj.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Foto: Profimedia

Gojković podseća da je skoro pronađena i jedna slika u Cirihu, koja je nestala pre 20 godina iz Dvorca Čelarevo, odnosno Dvorca porodice Dunđerski.

Sada je otkrila da tražena cena na toj aukciji iznosi čak 500 000 evra, koliko se procenjuje kompletna kolekcija ukradenih predmeta iz naše zemlje.

- Pronalazak te slike bila je zajednička uspešna akcija policije i Ministarstva kulture, a vest o tragu te slike dobili smo od Muzeja Vojvodine i Galerije Matice Srpske. Ogroman je spisak svih otuđenih, ukradenih predmeta, zaista nepregledan broj umetničkih dela, pravog blaga - rekla je Gojković.

Ona se nada da se većina tih dela nalazi negde po Srbiji, a kako je u pitanju živo tržište, počinioci zločina moraju kad-tad da izađu negde u javnost sa prodajom.

- Tada će i biti otkriveni, jer ne mogu da se stalno kriju sa tim predmetima. Dešava nam se da artefakte nalazimo i iz drugih država kao što su Nemačka ili Turska. Sve države sveta se bave ovim problemom, jer je toliko unosna zarada da se može meriti sa trgovinom narkotika na svetskom tržištu - primetila je ministarka kulture i informisanja.

Dodaje da u policiji postoji posebno odeljenje koje se bavi tim kriminalnim poslovima - krađom umetnina, i da imaju eksperte iz te oblasti koji umeju da razlikuju falsifikate od originala.

Josip Broz Tito
Foto: Profimedia

Naglasila je da se starije i zrelije generacije stručnjaka u to razumeju, ali da se uveliko uvode i nove, mlađe snage.

- Visina kazne zatvora se utvrđuje za počinioce prema visini vrednosti ukradenog predmeta. Zahvalna sam toliko posvećenom radu policije na rasvetljavanju ovih slučajeva, kao i predstavnika ustanova kulture, koji ne odustaju decenijama unazad na otkrivanju ukradenih dela - podvukla je ministarka.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo kulture uputilo dopis svim ustanovama kulture Republike Srbije da navedu detaljno šta sve nedostaje od ukradenih poredmeta.

Prvi su se odazvali Galerija Matice Srpske u Novom Sadu i Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka, a potom i svi ostali.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
11 Beograd