Skip to main content
Nikola Tesla

KO SU BILE TESLINE SESTRE? Porodične žene, izrodile mnogo dece, ali samo je jedna imala talenat sličan Nikoli

Foto: Profimedia
Iako se o njegovom životu mnogo zna, o članovima njegove porodice, tačnije o njegovim sestrama slabo.

Nema čoveka danas koji nije čuo za Nikolu Teslu, jednog od najpoznatijih Srbina, jednog od najinteligentnijih ljudi na svetu i nekoga ko je svojim izumima promenio svet. 

 

 

 

Nikola Tesla bio je srpski i američki pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom Nikola Tesla je rođen u Smiljanu 10. jula 1856, a umro je u Njujorku 7. januara 1943. godine kao četvrto dete u porodici.

Iako se o njegovom životu mnogo zna, o članovima njegove porodice, tačnije o njegovim sestrama slabo.

Teslini roditelji bili su Milutin i Georgina su, osim Nikole, imali sina Daneta i kćerke Angelinu i Milicu - Milku, koje su bile starije od Nikole, kao i mezimicu Maricu, najmlađe dete u porodici.

Nikolino rano detinjstvo obeležila je jedna tragedija, od koje se porodica nikada nije oporavila.  Naime, njegov stariji brat Dane je pri padu s konja poginuo i veruje se da su upravo zbog ove nesreće roditelji bili tako zaštitnički nastrojeni prema Nikoli i zašto mu nisu dozvoljavali dugo da pohađa tehničku školu daleko od kuće.

Nikola je ostao jedino muško dete u porodici, ali njegove sestre su bile uz njega.

Nikola Tesla
Foto: Profimedia

Najstarija Teslina sestra Angelina bila je udata za protu Nikolu Trbojevića i sa njima je imala petoro dece - Uroša, Petra, Nikolu, Maricu i Milicu. Svi su završili fakultete, a četvoro su postali doktori nauka!

O njenom životu ne zna se mnogo osim da je umrla 1931. godine i da je, zajedno sa suprugom, sahranjena u zaseoku Bezbradice, kod Kistanja, kao i da su njena dva sina bila izuzetno uspešna. Njen unuk Vilijem Terbo bio je naučnik, radio je u Los Anđelesu u području svemirske i raketne industrije. Trudio se da očuva sećanje na svog dedu po ocu, pa je bio i izvršni direktor Teslinog društva u SAD i čest učesnik međunarodnih skupova u Teslinu čast. 

Bio je poslednji od porodice koji je lično poznavao Nikolu Teslu (sa kojim se susreo kao dečak).

O drugoj sestri Milki se malo zna, čak nije poznat ni njen datum rođenja. Poznato je da je to bilo 1852. godine u Senju i da je prvo bila udata za izvesnog sveštenika Voju Glumčića, sa kojim je imala  ćerku Ginu i da se posle smrti prvog supruga 1892. ponovo udala.

Treća sestra, najmlađi član porodice – Marica imala je četiri sina sa protom Nikolom Kosanovićem.  Nažalost ostala je udovica u 41. godini i sama je podizala decu. Smatrana je veoma sposobnom ženom. Kažu da je imala talenta za matematiku, da je divno recitovala stihove iz svetske književnosti koje je znala napamet, kao i da je govorila četiri strana jezika. Bavila se publicistikom i bila dopisnik nekoliko listova. 

Vodila je intenzivnu prepisku sa bratom Nikolom i upravo ona ga je zastupala na svečanoj akademiji, 28. maja 1936. godine na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu povodom njegovog osamdesetog rođendana.

Svim svojim sinovima obezbedila je visoko obrazovanje i svi su bili veoma ugledni i učeni, ali se nijedan od njih nije oženio, tako da je ta porodica ostala bez naslednika.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd