Skip to main content
Nikola Pašić

OD SOCIJALISTE DO KONZERVATIVCA: Kako je politički život Nikole Pašića bio PUN OBRTA

Foto: Profimedia
Istorija pokazuje da je bio mudar, pragmatičan i uporan političar.

Nikola Pašić rođen je 1845. godine 18. decembra, mada kao mogući dani njegovog rođenja pominju se i 6. ili 31. decembar. 

Svoje obrazovanje je započeo relativno kasno, sa jedanaest godina. Školovao se u vreme kad su, kao posledica političkih prilika u Kneževini Srbiji, bila česta seljenja zaječarske gimnazije, te je Pašić zbog školovanja boravio i u Negotinu i u Kragujevcu.

NOSILAC PRIZNANJA "HEROJ ĆUTANJA": Žena koja je branila Srbiju i njen narod svim silama

NOSILAC PRIZNANJA "HEROJ ĆUTANJA": Žena koja je branila Srbiju i njen narod svim silama

NJEGOV KUM TITO DRHTAO OD NJEGA: Najmoćnijem čoveku Jugoslavije zabili nož u leđa, narod mu na sahrani klicao ime

NJEGOV KUM TITO DRHTAO OD NJEGA: Najmoćnijem čoveku Jugoslavije zabili nož u leđa, narod mu na sahrani klicao ime

JEZIVA SUDBINA KRALJEVSKE PORODICE: Slavili Svetog Klimenta, a zbog jedne tragične priče Petar je promenio KRSNO IME

JEZIVA SUDBINA KRALJEVSKE PORODICE: Slavili Svetog Klimenta, a zbog jedne tragične priče Petar je promenio KRSNO IME

Iako je kasno krenuo u školu, koju je završio sa 21 godinom, prema podacima se vidi da je bio odličan đak.

 Nikola Pašić
Foto: Profimedia

Nikola Pašić, srpski i jugoslovenski političar, tvorac Vidovdanskog ustava 1921. godine, prvog ustava Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke. Životni put jednog od najvećih srpskih političara bio je šarolik, a njegova politička karijera puna obrta.

Tu svoju političku karijeru Nikola Pašić je započeo kao socijalista u pokretu Svetozara Markovića, da bi kasnije, 1881. godine, osnovao Narodnu radikalnu stranku. Za vreme vladavine dinastije Obrenović, Pašić je bio „bundžija“, te zbog predvodničke uloge u Timočkoj buni 1883. godine čak osuđen na smrt.

Bunu su podigli predstavnici Narodne radikalne stranke protiv vlade kralja Milana Obrenovića, ali ju je kraljeva vojska za kratko vreme ugušila, a Pašić je pobegao u susednu Bugarsku i u izgnanstvu proveo nekoliko godina. U političkoj nemilosti je proveo 11 godina, i na političku scenu se vratio 1903. godine nakon Majskog prevrata – državnog udara u kojem su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena, kraljica Draga.

Može se reći da je on u ideološkom smislu prošao nekoliko faza: u mladosti je bio socijalista i revolucionar, u zrelim godinama borac za parlamentarnu demokratiju, dok je u poznim godinama postao konzervativac.

Istorija pokazuje da je bio mudar, pragmatičan i uporan političar, koji je bio poštovan od strane istomišljenika, ali i političkih protivnika, čak i od strane neprijatelja. Beskompromisno se zalagao za demokratsko parlamentarno uređenje srpske države i tzv. patrijarhalnu demokratiju. Pašić je poznat po tome što se nakon Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine, koje je on i započeo, teritorija Srbije udvostručila.

Dobio je više odlikovanja, među kojima su visoki ruski Orden Belog orla sa brilijantima, ruski Orden Svetog Aleksandra Nevskog, rumunski Orden Karola, turski Orden Osmanlije i Orden Karađorđeve zvezde.

Nikola Pašić - privatno

Nikola Pašić je bio ćutljiv i uzdržan čovek. Nije se prepuštao emocijama i pre nego što bi dao odgovor na pitanje, pažljivo bi saslušao sagovornike i njihova mišljenja, tvrde hroničari. Zabeleženo je i da je na Glavnom odboru stranke i u Poslaničkom klubu redovno govorio prvi ili poslednji, u zavisnosti od cilja koji je želeo da postigne.

Oženio se u poznim godinama kada mu je bilo 45 leta. Njegova izabranica Đurđina Duković, poreklom iz Kotora, bila je iz bogate porodice i Pašiću je podarila troje dece - Radomira, Darinku i Pavu.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd