Skip to main content
Slavka Tomić

SA 16 GODINA DRŽALA JE PUŠKU U RUKAMA I UDARILA NA AUSTROUGARE: O ovoj heroini se danas malo zna, a zaslužuje večiti pomen

Prvi put ranjena kod Sarajeva 1914. godine i taj metak nosila je u sebi do Soluna gde je operisana.

Mnogo je žena koje su u prošlosti ratovela rame uz rame sa muškarcima, koje su bile neustrašive i hrabre, koje se ni po čemu nisu razlikovala od jačih polovina.

O ženi koja je sa samo 16 godina držala pušku u rukama i udarila na Autrougare, a sa 18 godina postala narednik srpske vojske, danas se malo zna. Dva puta je bila na naslovnim stranama u francuskom listu Ekselsior.

Prvi svetski rat
Prvi svetski rat
Foto: Profimedia

O Slavki Tomić ne postoji mnogo podataka, osim da je prvi put ranjena kod Sarajeva 1914. godine i da je taj metak nosila u sebi do Soluna gde je operisana. Njena jedina želja tada bila je da se vrati na front kako bi se borila protiv Nemaca i Bugara. 

Ona je uspela da ode u Solun i bude jedna od retkih srpskih vojnika koji su izbegli Albansku golgotu. Bila je devojka nežnog, dečijeg lika, koja bi svoje lice menjala u namršteno jedino na pomen neprijatelja.

Zahvaljujući francuskim ratnim reporterima, ime ove hrabre devojke ostalo je ipak zabeleženo u istoriji Velikog rata, ali se ipak danas o njoj malo zna, koliko zaslužuje.

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd