Skip to main content
eksplozija u Smederevu

SRPSKA HIROŠIMA! Ovaj grad u Srbiji doživeo je sličnu sudbinu i nestao u trenu (VIDEO)

Foto: Youtubeprintscreen/ Belgrade City
Danas se još uvek nagađa da li je poginulo 2.000 ili čak 4.500 ljudi

Svima nam je veoma dobro poznata katastrofa koja se desila u Japanu, 1945. godine, kada su SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki pred sam kraj Drugog svetskog rata.

 

 

 

Zabeleženi broj poginulih samo je procena, ali se smatra da je u udaru poginulo oko 140.000 od 350.000 stanovnika Hirošime, dok je najmanje 74.000 ljudi stradalo u Nagasakiju.

Ove brojke deluju prosto neverovatno, zastrašujuće i nemoguće. Asocijacija na ova dva grada upravo jeste i ostaće zauvek, tragedija koja se dogodila tada.

Međutim, da li znate da i u Srbiji postoji grad koji je doživeo sličnu sudbinu, takođe u vreme Drugog svetskog rata?

ŽRTVE IZ VOZA

Na železničkoj stanici je od oko 1.200 putnika voza br. 4714 preživelo samo njih 20. A, među poginulima je bilo i 17 glumaca Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, te 41 učenik Gimnazije iz Smedereva, koji su kobnog dana preuzimali diplome...

Naime, eksplozija municije i baruta u Smederevskoj tvrđavi 5. juna 1941. godine, koja je razorila Smederevo, do danas nije rasvetljena. Pominju se italijanski zarobljenici i engleski špijuni. Međutim, Nemačka tada nije dozvolila istraživanja, jer to nije bila dobra propaganda za Treći rajh.

Iako ne postoje tačni podaci, postoje jedni koji govori da je u vozu bilo 700 ljudi, kao i da je još oko tri stotine njih poginulo, dok po drugim podacima broj žrtava ide do dve i po hiljade. U zajedničku grobnicu je sa 485 identifikovanih žrtava sahranjeno i još oko 250 bezimenih. Od 2.393 kuće, bez oštećenja je ostalo tek njih 25, a i danas se nagađa da li je poginulo 2.000 ili čak 4.500 ljudi.

Naime, posle sloma Kraljevine Jugoslavije, nemački vojnici su svu municiju skladištili u Smederevskoj tvrđavi, jer su spremali naoružanje za Istočni front. 

Prema nekim podacima bilo je oko 800 vagona municije i 35 vagona eksploziva. Prvo se čulo nekoliko manjih eksplozija, a onda je usledila i velika, razorna eksplozija. Smederevo je bilo izbrisano sa lica zemlje! Na grad se sručilo 4.000 tona kamenja iz zidina Tvrđave, udarni talas se kretao 5.000 metara u sekundi, a detonacija je imala jačinu od oko deset miliona konjskih snaga - što je jačina atomskih bombi koje su četiri godine kasnije bačene na Hirošimu i Nagasaki.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd