Skip to main content
Gavrilo Princip

SRPSKI HEROJ KOJI JE ZVERSKI MUČEN: Odsekli mu ruke, umro u jezivim mukama koje su se dugo krile od javnosti

Foto: Wikipedia
Sahranjen je u tajnosti, po mraku, u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju.

Srpski heroj, revolucionar, čovek koji se usudio da izvrši atentat na Franca Ferdinanda - Gavrilo Princip, svoje poslednje godine svog života proveo je u najgorim mogućim mukama, ali se o tome malo pričalo.

 

 

 

Kada je uhapšen zbog ubistva, prvo je odveden u tamnicu kazamata Terezin, između Praga i Drezdena, gde su prebačeni zaverenici i pripadnici “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, učesnici u Sarajevskom atentatu. Tu su počele njegove muke. Bio je okovan, izgladnjivan…svaki dan mučenja su bila sve gora. Zabadali su mu eksere u telo, pustili pacove da ga grizu, a priča se i da su mu ruke vezali za zid, a na kraju i odsekli.

Danas ovakva mučenja ne mogu ni da se zamisle. Postoje i tvrdnje da je postojalo jedno bure koje je imalo iznutra zakucane eksere, u koje bi ubacili Gavrila i kotrljali ga do iznemoglosti.

Usled ovih zverskih mučenja, spao je na samo 30 kilograma, iznemogao i slab umro je 28. aprila 1918. godine, navodno od tuberkoloze, ali se pretpostavlja da je umro od jezivih muka koje su mu priređene.

Sahranjen je u tajnosti, po mraku, u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju. Sahranili su ga četvorica austrougarskih vojnika, koji su o tome morali da ćute, međutim, jedan od njih, Čeh František Lebl je posle rata stavio češku zastavu na grob. 

Principovi posmrtni ostaci su preneti u Sarajevo 1920. godine, gde se i danas nalaze.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd