Skip to main content
kralj Aleksandar i kraljica Marija Karađorđević na venčanju

VENČANJE SRPSKOG KRALJA: Prisustvovalo je 20.000 ljudi, a samo jednoj zemlji bilo je zabranjeno (VIDEO)

Foto: Youtubeprintscreen/СРБИЈА НЕКАД И САД
Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države sveta.

Sa svoje 34, godine, kao već „stari momak“ Aleksandar Karađorđević oženio se jednom od najlepših i najobrazovanijih princeza tadašnje Evrope - rumunskom princezom Marijom. 

 

 

 

Venčanje Marije i Aleksandra bila je spektakl o kojem se priča i dan danas. Ovaj brak bio je ugovoren, a u pregovore i izbor mlade bili su uključeni i članovi porodice, ali i država.  Da bi se „oplemenila dinastija“ i podigao međunarodni ugled kraljevine odlučeno je da je bolje da mlada bude strankinja, a ne Srpkinja i tako je izbor pao na Mariju - treće dete rumunskog kralja Ferdinanda koja se školovala se na najprestižnijim školama i pored rumunskog govorila tečno engleski, nemački i francuski jezik.

Organizator venčanja bio je naš proslavljeni komediograf Branislav Nušić, koji je tada bio upravnik Umetničkog odseka Ministarstva prosvete. 

Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države.  Gosti su dolazili čak iz Persije, Japana, a bio je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala. 

venčanje kralja i kraljice Karađorđević
Foto: Youtubeprintscreen/СРБИЈА НЕКАД И САД
Foto: Youtubeprintscreen/СРБИЈА НЕКАД И САД

Ono što je danas možda čudno jeste da je jedina zemlja, kojoj je bio zabranjen dolazak svojih zvaničnika bila Bugarska i to zbog sećanja na zločine koje je nad Srbima počinila ova vojska tokom Prvog svetskog rata, što je bilo očigledno jače od diplomatske etikecije. 

Za nepuna 24 sata uoči venčanja u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljudi što je bio ogroman broj ljudi. 

S obzirom na to da je Marija, odmah nakon ugovaranja braka, počela da uči srpski jezik, na venčanju u Sabornoj crkvi, na patrijarhovo pitanje uzima li Aleksandra za muža, Marija je na srpskom rekla: „Hoću! Da!“
Nakon venčanja i ručka, venčani par prisustvovao je i vojnoj paradi, a organizovana je i prijateljska fudbalska utakmica reprezentacija Jugoslavije i Rumunije. 

Iste večeri, u svečano okićenom vozu, kraljevski par je otputovao na medeni mesec u Sloveniju, na Bled.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd