Skip to main content
kraljica Marija Karađorđević

VOLEO JE CEO NAROD, A DECA SU ŽELELA DA IM SE OSTVARI SAMO JEDNA ŽELJA: Ono što je kraljica Marija činila za njih i danas se prepričava

Foto: Youtubeprintscreen/Milan Bogojević
Svako dete želelo je da bude deo ove manifestacije

Narod je voleo mnogo, govorili su da ima sve što dolikuje jednoj pravoj dami – dobrotu, lepotu, prefinjenost, obrazovanje…jednostavno plenila je svojom pojavom. Iako je imala plave krvi, to je nikada nije sprečavalo da sa običnim narodom bude veoma bliska i verovatno su je zbog toga toliko i cenili i voleli.

 

 

 

Da je zaista bila uvek tu za svoj narod, a posebno za decu dokazuje i jedna zanimljivost iz njenog života, koja je postala skoro pa tradicija.

Naime, sva beogradska deca imala su jednu želju, a to je da budu izabrana da idu na praznik Materice u dvor da ih kraljica daruje.

Odlično znamo da su Materice najveći hrišćanski praznik majki i žena u Srbiji poznat još od davnina. Ovaj praznik uvek pada u drugu nedelju pred Božić i ovog jutra, deca bi trebalo da porane i majkama vežu noge kaišem, gajtanom ili običnim kanapom, a majke su onda, kako bi se oslobodile, morale da “plate” deci tako što će im dati poklon koji su ranije pripremile. 

Na dvor, vezuju kraljicu” išla su kako deca iz viđenijih prestoničkih kuća, tako i ona iz sirotišta i iz siromašnijih porodica, a kraljica ih je sve redom darivala. Svako dete želelo je da bude deo ove manifestacije i da dobije poklon od kraljice.

Posle su, ugledavši se na kraljicu i najuglednije beogradske dame počele da se utrkuju u tome koja će svečanije obeležiti Materice i podeliti više poklona deci. 

Zanimljivo je i da su pripadnici jačeg pola takođe počeli da obeležavaju svoj dan na isti način, pa su tako, nedelju nakon Božića izabrana deca “vezivala” i gradonačelnika Beograda. 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd