Skip to main content
Špijunski balon

SVI DETALJI ŠPIJUNSKOG SUKBOA AMERIKE I KINE: Letelica sedam dana nadletala nuklearne silose - Bela kuća zabrinuta, Peking koristio nepoznatu tehnologiju

Foto: Youtube Printscreen/ Guardian News
Američka javnost je šokirana novim informacijama o "kineskom balonu".

Američki brodovi napravili su perimeter kod obale Južne Karoline gde je oboren kineski, kako se sumnja špijunski balon, jer plovilo za kupljenje ostataka neće biti na licu mesta danima. Njihov cilj je da spreče Kineze da prvi dođu do ostataka balona.

Zvaničnici Sjedinjenih Država potvrdili su da je borbeni avion F-22 oborio kineski balon jednim raketnim projektilom AIM-9X u 14.38 sati u subotu kod obale plaže Mertl. Audio snimak sa jednog od dva poslata aviona, koji su koristili pozivne znakove “franko 01” i “franko 02”, otkriva trenutak kad su piloti potvrdili pogodak.

AMERIKANCI OBORILI KINESKU LETELICU IZNAD SAD: "Špijunski balon" pogođen iznad Atlantskog okeana (VIDEO)

AMERIKANCI OBORILI KINESKU LETELICU IZNAD SAD: "Špijunski balon" pogođen iznad Atlantskog okeana (VIDEO)

AMERIKANCI SE SPREMAJU DA GA OBORE?! Bajden obećao naciji da će se pobrinuti za kineski špijunski balon!

AMERIKANCI SE SPREMAJU DA GA OBORE?! Bajden obećao naciji da će se pobrinuti za kineski špijunski balon!

TENZIJE NA VRHUNCU! Cure detalji špijunske afere - Amerikanci besni, oglasio se Peking

TENZIJE NA VRHUNCU! Cure detalji špijunske afere - Amerikanci besni, oglasio se Peking

- Balon je potpuno uništen – rekli su piloti Istočnom sektoru protivvazdušne odbrane, preneo je “Dejli mejl”.

Polje otpada širine 11 kilometara

Američki odbrambeni zvaničnici procenili su pre obaranja da je balon bio veličine oko tri autobusa i da će polje otpada biti pozamašno.

Viši vojni savetnik rekao je "Foks njuzu" da je polje otpada bilo široko oko 11 kilometara, sa dubinom vode od procenjenih 14 metara. Dok je više brodova američke mornarice i obalske straže u području, gde uspostavljaju perimeter bezbednosti i pretrage, neimenovani savetnik je rekao da će zvanično plovilo za kupljenje ostataka stići tek za par dana.

Trenutno ne postoji hronologija povraćaja balona iz Atlantskog okeana nakon što je njegova pojava šokirala Ameriku, kad je lebdeo iznad nekoliko nuklearnih silosa pre nego što je oboren, navodi “Dejli mejl”.

Snimak aviona kako obara balon pokazuje kako F-22 ide ka njemu i ispaljuje projekti dok su zapanjeni meštani posmatrali sve sa obale.

Pohvale pilotu

Američki predsednik Džo Bajden pohvalio je pilota koji je oborio balon.

- Naredio sam Pentagonu da ga obori u sredu što je pre moguće bez nanošenja štete ikome na tlu. Odlučili su da je najbolje vreme da to urade kad je došao iznad vode. Uspešno su ga oborili i želim da pohvalim naše avijatičare koji su to uradili – rekao je Bajden.

Pentagon je ovo potvrdio.

- Balon koji je koristila Narodna Republika Kina u pokušaju da nadgleda strateške lokacije u kontinentalnom delu SAD oboren je iznad američkih teritorijalnih voda - navodi se.

Bajden želeo da odmah obori balon

"Dejli mejl" navodi da je Bajden prvi put obavešten o balonu prošle subote, 28. januara, kad je primećen iznad Aljaske.

Američka vojska ga je pratila preko kanadskog vazdušnog prostora i kad je ponovo ušao na američku teritoriju u utorak. Sledećeg dana Bajden je primio detaljan izveštaj o balonu i njegovom kretanju, a prisustvovali su i ministar odbrane Lojd Ostin i general Mark Mili, načelnik generalštaba američke vojske.

Bajden je inicijalno želeo da odmah obori balon ali su Mili i Ostin ukazali na veliki rizik od pada otpada na tlo. U međuvremenu je američka administracija zatražila od kineske ambasade objašenje i nastavila da priprema sada već otkazanu posetu državnog sekretara Entonija Blinkena.

Incident objavljen skoro nedelju dana kasnije

U četvrtak je Bajdenova administracija konačno objavila incident u javnosti, nakon što je lokalni list iz Montane, “Bilings gazet”, objavio fotografije balona. Pokušaji Bele kuće da skoro nedelju dana krije od javnosti očigledno kršenje vazdušnog prostora SAD i nereagovanje zbog pretnje nacionalnoj bezbednosti razbesneli su republikance.

- Balon za nadzor komunističke Kine krši međunarodno pravo i ugrožava našu domovinu. Nečuveno je što je Bajdenova administracija primetila balon pre više dana dok je leteo iznad Aleutskih ostrva i ništa nije uradila oko toga – rekla je "Njujork postu" kongresmenka Nikol Maliotakis.

U međuvremenu, Peking je kritikovao Vašington zbog "očigledno preterane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse". Zvanični Peking je u saopštenju objavljenom u nedelju poručio da Kina odlučno podržava legitimna prava i interese kompanije u čijem je vlasništvu balon i da istovremeno zadržava pravo da "preduzme dalje mere kao odgovor" na američko obaranje balona, preneo je AP.

Špijunaža nepoznatom tehnologijom

Ovaj incident dogodio se nakon poverljivog izveštaja u Kongresu koji je izneo naprednu novu tehnologiju koju su američki protivnici koristili da bi špijunirali zemlju. U izveštaju prošlog meseca pominju se najmanje dva incidenta rivalske sile oko vršenja vazdušnog nadzora sa, kako se čini, nepoznatom savremenom tehnologijom, rekli su izvori “Njujork tajmsa”.

Iako u izveštaju nije izdvojena nijedna zemlja, dva američka zvaničnika upoznata sa slučajem su imenovala Kinu. Pomenuta dva incidenta, odnosno lokacije na kojima je otkriven ovaj neobičan nadzor, bile su američka vojna baza u SAD i jedna u inostranstvu.

"Dejli mejl” navodi da je Pentagon od 2021. istražio 366 neobjašnjivih incidenata i utvrdio da su 163 bili – baloni. Nekoliko njih bili su baloni za napredni nadzor, rekao je "Tajmsu" američki zvaničnik.

Kina: "Nije najavljena nikakva poseta"

Blinken tvrdi da je u telefonskom pozivu rekao kineskom diplomati Vangu Jiu da je slanje balona iznad SAD "neodgovoran čin" i da je kineska odluka da preduzme ovu akciju uoči njegove posete “štetna po suštinske diskusije” za koje su se pripremali da ih održe.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju naveo da, "u stvari, SAD i Kina nikada nisu najavile bilo kakvu posetu".

- To što SAD daju bilo kakvu takvu najavu je njihova stvar i mi to poštujemo - navodi se.

Prema Pekingu, Vang je rekao da je Kina “uvek striktno poštovala međunarodno pravo”, te da "ne prihvata bilo kakve neosnovane spekulacije i publicitet". Kinesko Ministarstvo je reklo da je “balon namenjen za meteorološke i druge naučne svrhe skrenuo sa predviđene rute” i izrazilo žaljenje što je zalutalo u SAD zbog “više sile”, što je Pentagon osporio. Lojd je rekao je da su kineske vlasti koristile oboreni balon "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu SAD".

Otkriće balona, koje je uzbunilo Belu kuću i Pentagon, zadalo je novi udarac ionako zategnutim američko-kineskim odnosima koji se godinama pogoršavaju i navelo Blinkena da naglo otkaže posetu Pekingu.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd