Petak 23. feb 2024.
Džozef Bajden

"AMERIKANCI, UZMITE ISTORIJU U SVOJE RUKE" Bajden se obratio naciji na 60. godišnjicu Kenedijevog ubistva (VIDEO)

Foto: Profimedia
Kenedi je ubijen 1963. godine u Dalasu u saveznoj američkoj državi Teksas.

Američki predsednik, Džozef Bajden, je tokom današanjeg obeležavanja 60. godišnjice ubistva Džona F. Kenedija pozvao Amerikance da se ujedine u ispunjavanju optimistične vizije koju je imao bivši predsednik SAD.

Prof. dr Dimković odgovara na pitanje koje muči mnoge: Zbog čega se URINARNE INFEKCIJE stalno ponavljaju?Prof. dr Nada Dimković

Prof. dr Dimković odgovara na pitanje koje muči mnoge: Zbog čega se URINARNE INFEKCIJE stalno ponavljaju?

BAJDEN PROGLASIO VANREDNO STANJE! Amerika na nogama, građani uznemireni (FOTO)bajden

BAJDEN PROGLASIO VANREDNO STANJE! Amerika na nogama, građani uznemireni (FOTO)

ORBAN POBESNEO U CIRIHU: "Evropa izgubila sposobnost da upravlja sama sobom"viktor orban

ORBAN POBESNEO U CIRIHU: "Evropa izgubila sposobnost da upravlja sama sobom"

- Predsednik Kenedi je promenio način na koji vidimo sebe, državu punu mladalačkih nada i ambicija kaljenu iskusnom snagom naroda koji je prevazišao dubok gubitak pretvarajući bol u nepopustljivu svrhu - rekao je Bajden.

On je pozvao Amerikance da uzmu istoriju u svoje ruke i nikada ne prestanu da teže stvaranju države koja je u skladu sa njihovim najvišim idealima.

Bajden je rekao da je smrt Kenedija "probudila generaciju" da sagleda važnost građanskih prava, uključujući pristup glasanju i jednake plate.

Predsednik je pozvao Amerikance da upamte da taj događaj nije samo "tragedija, već i poziv na akciju da svako učini sve što može za svoju državu".

Kenedi je ubijen 1963. godine u Dalasu u saveznoj američkoj državi Teksas. Za atentat je osumnjičen Li Harvi Osvald , kojeg je dva dana kasnije u policijskoj stanici ubio Džek Rubi.

Godišnjica stiže u neobičnom trenutku za Kenedijeve. To je trenutak kada se misija porodice da održi nasleđe javnih službi i visokih ideala nadmeće za pažnju sa predsedničkom kandidaturom Roberta F. Kenedija Mlađeg.

Ulazak Roberta F. Kenedija Mlađeg u trku za predsednika SAD dodaće nepredvidivost predsedničkim izborima sledeće godine, dok ankete sugerišu da bi mogao uzeti glasove i od predsednika Džozefa Bajdena i od Donalda Trampa.

Govoreći pred mnoštvom pristalica ispred Nacionalnog ustavnog centra u Filadelfiji u ponedeljak, 9. oktobra, Kenedi je rekao je da predstavlja "populistički pokret koji prkosi podeli levo-desno".

- Demokrate se plaše da ću pokvariti izbore predsedniku Bajdenu, a republikanci se boje da ću ih pokvariti Trampu. Istina je da su obojica u pravu. Moja je namera to pokvariti obojici - rekao je.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd